De beste oppskriftene med yoghurt

De beste oppskriftene med yoghurt

Fin din favoritt. Du kommer til å elske det.

OPPSKRIFT PÅ ENKEL DESSERT: Denne desserten har du antakelig ingrediensene til i huset.

OPPSKRIFT PÅ ENKEL DESSERT: Denne desserten har du antakelig ingrediensene til i huset. Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert

For å få litt sommerstemning i vårsola lagde jeg meg litt tsatsiki. Altså den greske superretten med tykk yoghurt og agurk.

Den syrlige, finstemte smaken i yoghurt fikk meg til å tenke på hvordan dette kunne oppstå. Altså: Hvordan klarte man å lage yoghurt av melk?

Akkurat som den fantastiske kombuchaen er det ingen som med sikkerhet kan fortelle når yoghurten oppsto. Men, i motsetning til kombucha er yoghurtens opphav ikke like mystisk.

Vi vet riktignok ikke nøyaktig hvor og når den oppsto. Kandidatene som nevnes er India, Hellas og Bulgaria, mens mange holder en knapp på Tyrkia. Og det er fra tyrkisk vi har ordet yoghurt, som kommer fra yoğurmak og betyr noe sånt som "å tykne".

Bakteriene som tykner yoghurten finnes på noen planter. Overalt hvor folk har hatt melkeproduserende dyr, har det oppstått former for tyknet melk; yoghurt. Hvordan bakteriene som tykner melken kom seg over i melken kan vi bare gjette på. Mange tipper at sekkene man oppbevarte melken i, laget av saue- eller geiteskinn, kan være opphavet.

Like ofte spekuleres det i om våre forfedre oppdaget at melken i magene på (unge) dyr så tykkere ut. En eller annen klarte ikke å la være å smake (eller var fryktelig, fryktelig tørst). Da han ikke ble syk og likte smaken av det, ja, så kan det også ha vært starten på yoghurtens opphav.

Du kan lage yoghurt selv

Når man skal lage yoghurt trenger man melk og bakterier. Det vanligste er å varme opp yoghurten til omtrent 80 grader (eller koke den). Det endrer proteinstrukturene i melken og gjør det mulig for bakteriene å lage yoghurt. Når melken blir rimelig lunken (omtrent 40-45 grader) så tilsettes bakteriene. Det kan brukes litt ulike, beslektede bakterier, med så lange, latinske navn at du kan brekke tunga. Felles for dem alle er at de lager youghurt når de tilsettes i melk - bare de får litt tid på seg.

Det er ikke spesielt vrient å lage det selv. Alt du trenger er melk og youghurt (naturell).  Du varmer opp melk til litt over kroppstemperatur og har i litt yoghurt. Les mer om hvordan du gjør dette her.

Nedenfor har jeg samlet et solid knippe med oppskrifter. Det er temmelig bra variasjon på hva du kan lage med yoghurt, nemlig. Den brukes i indiske karriretter, frokostblandinger, drikker og i desserter og kaker.

 

Håper du finner god inspirasjon!

 

Erik Hannemann

Plomme- og yoghurtdessert

Du har antakelig alt du trenger til denne desserten.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

8 ss Brødrasp

4 ss Sukker

2 ts Kanel

8 ss Plommesyltetøy

8 ss Yoghurt

Lime

Sjokolade

Erik Hannemann

Yoghurt og jordbær med spumaflaske

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

3 dl Yoghurt naturell

1 dl Fløte

3 ss Sukker

2 stk Jordbær

2 ss Sjokoladesaus

Erik Hannemann

Bringebær med yoghurt og vanilje

Bringebær blir nydelig sammen med yoghurt, vanilje og rømme.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 kurv Bringebær

2 dl Yoghurt

1 dl Rømme

1 stk Vaniljestang

3 ss Sukker

Yoghurt-panna cotta med druer og vanilje

Her er Tom Victor Gausdals yoghurt-panna cotta. Perfekt dessert!

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1.5 dl Fløte

0.5 dl Melk

100 g Sukker

1 stk Vaniljestang

3 stk Gelatin

0.5 l Yoghurt

300 g Druer

50 g Sukker

Sitron

TV2

Rabarbra og jordbær med yoghurt og mysli

Enda en rabarbraoppskrift du kan kose deg med!

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

150 g Rabarbra

4 ss Fruktose

2 ts Vaniljesukker

0.5 stk Lime, saften

0.5 dl Vann

1 ts Potetmel

1 ss Vann

2 dl Jordbær

8 dl Yoghurt

2 dl Müsli

Erik Hannemann

Yoghurt med honning, nøtter og bær

Til dessert eller frokost - valget er ditt. Yoghurt med honning og nøtter er en av de beste kombinasjonene som finnes.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

4 dl Yoghurt

4 dl Nøtt

0.5 dl Solsikkefrø, ristede

1 dl Honning, flytende

3 dl Morell

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Raita

Lindrende og smaksrik indisk yoghurtsaus.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

400 g Yoghurt

1 stk Agurk

1 stk Rødløk

1 potte Mynte

1 ts Spisskum

Studio Dreyer-Hensley

Mangolassie - indisk yoghurtdrikk

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 stk Mango

2 dl Appelsinjuice

2 dl Yoghurt

4 ts Sukker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning