Mat til skoleavslutning og dugnad

Maten du gjør suksess med på skoleavslutning og dugnad

De raske og beste oppskriftene.

Publisert Oppdatert

Og plutselig var det skoleavslutning.

Eller dugnad.

Eller en "ta-med-mat-selv-fest". Og du har glemt det.

Nå er gode råd dyre. Rask mat du kan ta med uten å bli flau. Hva kan det være?

Jo, det er heldigvis mange gode råd å få.

Nederst finner du oppskriftene til skoleavslutningen du kan bruke.

Og ta en titt på videoen så ser du hvordan du kan lage all maten du trenger på fem, ti minutter. Serverer du dem med stolthet blir du skoleavslutningens konge eller dugnadens dronning. 

Det beste og flaueste du tar med

Det er flere måter å bli flau på ved sånne tilstelninger. Du kan gjøre for mye ute av det.

Jeg husker godt at jeg, helt typisk, hadde glemt hele greia. Og jeg var allerede sent ute. Hva gjorde jeg?

I desperasjon åpnet jeg kjøleskapet og der lyste det mot meg: Et digert glass med rillette. Jeg hadde laget det erkefranske kjøttpålegget et par uker i forveien og takket i stillhet meg selv for dette.

Jeg tok med fjel, glass, smørekniver, sylteagurker, en loff og latet som om det hele var nøye planlagt.

Men, å dukke opp med et glass rillettes på skoleavslutningen er ikke bare enkelt. De spør: - Hva er det for noe spennende du har med, da?

Og du må tegne og forklare mens du forsøker å ikke virke jålete og teit. Det er ikke bare-bare.

De andre foreldrene hilser fortsatt skjevt og rart på meg. Særlig om jeg møter dem i butikken. Da har de som regel voldsomt hastverk.

Når det er sagt: Rillettes er nydelig og jeg anbefaler det til alle som tåler at folk synes du er en snobb, et mat-avantgarde, en underlig skrue, en kasteløs eller andre ting som skyver deg ut av det sosiale livet i nabolaget.

Du lager rillettes på denne måten. Lykke til. Til alle som fortsatt vil ha normal, sosial omgang: Fortsett å lese.

 

Mat til skoleavslutning

Å lage lefser er det kjappeste og beste rådet. La, bruk lomper eller lefser. Det går for det samme. Det første tipset er å bruke røkelaks, smøreost og eventuelt litt gressløk. Rull sammen lefsa (lompa), skjær i skiver, fest med tannpirker og legg på fat. Du lager sikkert 30 stykker på ti minutter.

Akkurat samme fremgangsmåte, men litt andre ingredienser: Gravlaks, dill og deilig sennep (se video).

Tid: 10 minutter

 

Salater til skoleavslutning

Ikke tenk på om barna vil like det. De klarer seg.

Jeg har lagt ved to salater. Den ene er en substansiell salat med mango, sellerirot, sukkererter og bønner. Og en knallsuper dressing. Min gamle yndlingssalat.

Min nye yndlingssalat er tabbouleh. Det som gjør den så god er den friske mynten og persillen. Vend inn plenty med hakkede, deilige friske urter sammen med tomat, agurk og bulgur så blir dette suverent.

Tid: 10 minutter

 

Lag dette dagen i forveien

Er det i morgen du skal på skoleavslutning?

Du kan gjerne lage salatene dagen i forveien, men det beste er å vente med å vende inn dressingen (ja, man lærer av sine feil!).

Men, nå har du også tid til å lage en pai.

Vanskelig?

Nope. Du blander sammen mel, smør og bitte litt vann til en deig, steker den og heller i fyllet som er pisket egg, melk, stekt purre og ost. Opp i deigen og stek ferdig i ovnen.

Det er også en annen pai du finner oppskriften på her. Framgangsmåten er svært lik, men ingrediensene er fetaost, paprika, vårløk og tomat.

Tid: ca 30 minutter

 

Dette er de tryggeste tipsene. Om du har lyst på noe kult, kan du alltids klinke til med de kuleste reddikene jeg vet om - de som alle faktisk må "plukke" selv.

Da får dere noen å prate om. Her er den oppskriften.

Lykke til med skoleavslutningen!

Erik Hannemann

Lefser med gravlaks og sennep

Dette er den raskeste fingermaten du lager. Perfekt for skoleavslutninger.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 ss Sennep

2 ss Crème fraîche

2 stk Lefse

Dill

50 g Gravlaks

Erik Hannemann

Lefser med røkelaks og kremost

Lefser er et lurt middagstips. Denne lager du med røkelaks og smøreost.

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

1 stk Lefse

2 skiver Røkelaks

2 ss Smøreost

1 ss Gressløk hakket

Erik Hannemann

Tabbouleh

Tabbouleh er salaten som spises mest i Levanten. Prøv den da vel!

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

150 g Bulgur

0.5 stk Agurk

2 stk Vårløk

10 stk Cherrytomat

1 kvast Mynte

1 kvast Persille

Salt

1 fedd Hvitløk

1 dl Olivenolje

2 ss Sitronsaft

Anne Elisabeth Næss

Salat med sellerirot og mango

Denne salaten er og blir Christopher Sjuves yndlingssalat. Helt sjef.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

0.5 stk Sellerirot

12 stk Aspargesbønner

1 stk Mango

12 stk Sukkererter

1 dl Olivenolje

3 ss Sitronsaft

1 ts Sennep

1 fedd Hvitløk

Erik Hannemann

Potetsalat med pinjekjerner

Denne salaten er stappfull av gode ting. Og poteter.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

500 g Poteter

3 stk Sjalottløk

150 g Bønner

50 g Parmesan

70 g Pinjekjerner

2 ss Gressløk

5 ss Olivenolje

1 ss Sitronsaft

Smør/olje

Erik Hannemann

Pai med ost

Pai med ost er så godt når du bruker riktig ost. Finner du comte er din lykke gjort.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

135 g Smør, romtemperert

250 g Hvetemel

5 cl Vann

1 ts Salt

200 g Revet ost

3 stk Purreløk

2.5 dl Melk

2.5 dl Kremfløte

15 g Mel

3 stk Egg

Salt og nykvernet pepper

Muskat

Aina Hole

Middelhavspai

Denne paien er inspirert av middelhavskjøkkenet, og inneholder blant annet fetaost og timian. Godt salt er deilig følge.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

3 dl Hvetemel

150 g Smør

2 ss Vann

100 g Fetaost

1 stk Paprika, gul

2 stk Vårløk

4 fedd Hvitløk

3 stk Tomat

3 stk Egg

3 dl Matfløte

1 ts Salt

Pepper, sort og nykvernet

Timian

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning