I kapittelet for januar skriver den danske kokebokforfatteren Camilla Plum at januar er "velsignet full av hverdager". Boken "Mors mad" er flott, men jeg tror ikke alle er like begeistret for hverdagsligheten.

Hverdager betyr nemlig at man må fø seg igjen. Og alt hva det innebærer.

Det involverer handleturer til butikken, finne fram til dugelige oppskrifter, kutting, koking og steking.

Og for noen er hele denne hverdagskarusellen et ork. Jeg tror de aller fleste med jevne mellomrom kan kjenne litt på hverdagsdyrets tyngende kraft.

Slapp av: Med noen middagstips blir hverdagslivet enkelt

Du må ikke ha boeuf bourguignon eller en smellgod lasagne på bordet hver dag.

Lær deg heller et par, tre ting du kan servere bare ved hjelp av en kniv. Eller en stavmikser.

Se i videoen overfor, da finner du en liten, herlig snack som godt kan være middag denne dagen.

Det er altså lefser med smøreost, dill og røkt laks. Det finnes utallige varianter av lefsemiddager:

  • Røkt makrell og rømme
  • Sennep og gravet laks
  • revet eple og gulrot sammen med noen skiver skinke

Flere middagstips til den matleie

Du får også en annen variant med litt flere grønnsaker.

Se videoen nedenfor: Det du trenger er avocado, spirer, reddiker, røkelaks og smøreost:

Her er en til som er omtrent like enkel. Kjøp en hjertesalat, legg på mozzarellaost, litt pesto (rød eller grønn) olivenolje og pepper:

Og vi drar noen til opp av hatten:

  1. Hakk noen tomater og bland med olje og salt før du har dem på ristet brød du har gnidd litt hvitløk på (Se! Du har laget bruschetta!)
  2. Sashimi: Skjær opp rå laks i tynne skiver, og lag et liten salat med mango og hjertesalat og dressing til
  3. Lag gazpacho - hiv alle ingrediensene i en blender, svisj, det er middag! Her er oppskriften.
  4. Lag hummus, den gode dippen, og skjær opp noen grønnsaker; gulrot, paprika, selleri for eksempel
  5. Smell sammen en tzatziki - yoghurt, olivenolje og agurk
  6. Ceviche er verdens lateste fiskemiddag - klem lime eller sitron over fisk, så "koker" den. Sjekk her.

De fire neste ser du under:

Erik Hannemann

Forrett med avocado og røkelaks

En enkel forrett, sa du? Ja, her få du en med avocado og røkelaks som du kommer til å bli glad i.

Til 4 porsjoner:

2 stk avocado

2 stk reddik

4 ts kremost

salt og nykvernet pepper

1 dl spirer

4 skiver røkelaks

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Forrett med mozzarella og hjertesalat

Det er enkelt å lage forrett når det bare tar ett minutt.

Til 4 porsjoner:

1 stk hjertesalat

1 stk mozzarella

1 dl pesto

olje

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Lefser med røkelaks og kremost

Lefser er et lurt middagstips. Denne lager du med røkelaks og smøreost.

Til 1 porsjon:

1 stk lefse

2 skiver røkelaks

2 ss smøreost

1 ss gressløk hakket

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Canapeer med reddik og avocado

Canapeer som bare tar noen minutter å lage? Ja, her har du dem. Med reddiker.

Til 4 porsjoner:

1 stk avokado

1 ts sitronsaft

pepper, sort og nykvernet

20 bit baguette

salt

10 stk reddik

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!