Gryterett oppskrift

Seks gryteretter å varme seg på

Varm deg på en gryterett i helgen.

SEKS GRYTER: Her finner du seks gryteretter du kan kose deg med!

SEKS GRYTER: Her finner du seks gryteretter du kan kose deg med! Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

Endelig kommer grytene til sin rett!

Først ut er reinsdyrgryte. Det meste av reinsdyrkjøttet er dyrt, men om du kjøper skav (små, tynne og smakfulle biter) slipper du litt billigere unna. Denne suppa er søtet med litt solbærsyltetøy som er veldig godt med dette kjøttet.

Andre anbefaling er bacalao. I min variant er det ganske mye olje og et lite sting av chili. Det gir det ekstra til en allerede nydelig gryterett.

Lammefrikassé er det umulig å ikke like. Dette er en klassisk oppskrift med persillerot, selleristang og purre. Kunsten er å smake det til med ørlite sitron eller eddik.

Stolt, fransk gryterett

Cassoulet er den stolte, franske lapskausen. Det er veldig få cassoulet-regler, men de hvite bønnene er et møst. Du kan selvsagt også ha i confiterte andelår i tillegg til eller i stedet for lammekjøttet.

Jeg får alltid et merkelig sug etter krydret mat når det kaldt. En av mine favoritter er marokkansk gryte. I denne gryta finner du både kumin, cayenne, kanel og koriander.

Siste gryterett ut er en deilig viltgryte. Det lille trikset i denne retten er å bruke litt chevreost (fåes i nesten alle matvarebutikker) i bunnen av skålen du heller suppa over. Her finner du en video av hvordan det gjøres.

Her er oppskriftene! God, varm helg.

Les også:

En hel smaksuke med billig mat!

En rødvin å varme seg på

Her finner du 4.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Erik Hannemann

Finnbiff (reinsdyrgryte)

Denne gryta er laget på reinsdyrskav, det billigste kjøttet.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

500 g Reinsdyrskav

1 stk Løk

3 ts Mel

500 g Poteter

2 stk Gulrøtter

2 stk Persillerøtter

1 dl Tørket sopp

1 stk Hvitløk

2 dl Kremfløte

50 g Brunost

1 ss Solbær

Salt og pepper

Erik Hannemann

Bacalao

Her er Christopher Sjuves oppskrift på bacalao. Han er raus med oljen!

Se hele oppskriften

Til 8 porsjoner

600 g Klippfisk

1 kg Løk

1 kg Poteter

2 stk Chili

3 bokser Tomat

10 stk Pepperkorn

1 stk Hvitløk

2 stk Laurbærblad

20 stk Oliven, sorte

200 g Paprika

2 dl Olivenolje

Erik Hannemann

Lammefrikasse

Med en god frikassé på bordet er det vanskelig å stoppe og spise.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 kg Lam

Vann

3 ss Smør

3 ss Hvetemel

3 dl Kremfløte

6 stk Poteter

2 stk Gulrøtter

1 stk Løk

1 stk Persillerot

1 stilk Selleristang

1 stk Purre

1 bit Sitron

Alf Børjesson

Lammecassoulet med bønner

Nydelig fransk gryterett med både salt og ferskt lammekjøtt, svinekjøtt og bønner.

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

400 g Lammekjøtt, salt

500 g Lam

200 g Lam

500 g Bønner

4 ss Olivenolje

1 fedd Hvitløk

1 bokser Tomatboks

2 ss Timian

2 ss Merian

1 ts Pepper

6 dl Okse

1 ts Salt

Erik Hannemann

Marokkansk gryte

Tanken på en varm gryte som dufter av eksotiske krydder får tennene til å løpe i vann. Dette er akkurat en sånn gryte.

Se hele oppskriften

Til 3 porsjoner

1 ts Anis, malt

0.5 ts Cayennepepper

1 ts Korianderfrø

1 ts Kuminfrø

750 g Lammekjøtt med bein

1 stk Løk

1 ss Tomatpuré

4 stk Tørket aprikos

4 stk Tomater

2 dl Vann

2 bokser Kikerter

1 ss Ingefær

2 stk Buljongterning

2 stk Kanelstang

1 stk Sitron

Koriander, fersk

Olje

Salt og pepper

Erik Hannemann

Viltgryte med rognebærgelé og geitost

Enten du går på jakt i skogen eller butikken er denne oppskriften perfekt når du skal kose deg med en saftig, varm og fyldig viltgryte.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 dl Tørket sopp

2 dl Madeira

1 ss Sennepspulver

600 g Viltkjøtt

3 stk Sjalottløk

1 stk Purre

2 stk Gulrøtter

2 stk Persillerøtter

2 stilker Stangselleri

2 skiver Bacon

2 fedd Hvitløk

1.5 l Viltbuljong

2 ss Rognebærgelé

2 dl Kremfløte

150 g Chèvre

100 g Brunost

Salt og pepper

Smør til steking

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning