Endelig ferie!, tenker du.

Og så hører du den umiskjennelige lyden av regn. Lyden av juli.

Fortsatt i morgenkåpa tusler du bort til gradestokken. 12 grader. Typisk norsk julitemperatur.

Det er ingenting å ta på vei for. Millioner av nordmenn har det på sammen måten. Og svenskene i campingvognene. Og danskene i de forblåste hyttene.

Men, det er én ting du kan gjøre for å bøte på været. Det er å bake brød.

Et kult, godt brød.

Jeg har syv morsomme brød du kan bake. Alle med helt ulike kvaliteter, utseende og smaker.

 

Fougasse

Utseende er slående. De avlange hullene mener noen skal minne oss om et tre, mens andre mener det er en hyllest til kornet. Det ser jo nettopp ut som et kornaks.

Dette brødet er nytes best nystekt, spist i fred og ro med litt flaksalt, olje og et glass rødvin eller to. Kanskje en ostebit.

 

Ølbrød på en time

Liker du øl? Liker du brød? Da elsker du dette.

Det er ikke verre enn at du kjøper en øl, jo mer smak, jo bedre. Den blander du med melk, bakepulver, salt og sukker. Om en times tid tar du et rykende ferskt ølbrød ut av ovnen.

 

Ostebrød

Dette trenger du ikke engang å bake. Kjøp et ferdig brød, lag snittene og legg i osten. Så setter du det i ovnen og venter på at osten smelter.

 

Kugelhopf

Dette er for deg som har tid til å heve. Det kule med kugel er at du baker det i den formen du hever det. Så når morgenen kommer setter du det bare inn i ovnen.

 

Det beste brødet du kan bake

Her er det beste brødet du kan bake. Det må heve over natten, men de gode nyhetene er at du ikke trenger å kna - og at det faktisk blir det beste brødet du noen gang har bakt.

 

Du få også oppskriften på et nydelig speltbrød. Og selvsagt kommer også leopardbrødet...

 

Uansett hvilket brød du velger så gjør det en regnværsdag på sommeren litt bedre. Lykke til!

Erik Hannemann

Fougasse

Du kan glede til deg å bake dette brødet.

Til 4 porsjoner:

500 g hvetemel

1 dl olivenolje

0,5 stk pakke tørrgjær

10 g salt

2,5 dl vann

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Kugelhopf

Dette er et brød som ser ut som en kake.

Til 4 porsjoner:

1,5 dl melk

0,5 pk gjær

4 ss smør

8 dl hvetemel

2 stk egg

1 klype salt

1,5 dl rosiner

12 stk mandler

melis

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Hurtigbrød med øl

Dette brødet går veldig raskt å lage. En time og tre minutter tar det

Ingredienser:

6 dl hvetemel

3 ts bakepulver

1 ts salt

2 ts sukker

33 cl øl

4 ss smør, smeltet

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Det beste brødet du kan bake

Dette brødet er garantert det beste du har bakt. Og du slipper å kna!

Ingredienser:

300 g hvetemel

125 g speltmel

3,5 dl vann

2 ts salt

0,5 ts gjær

Høyde (px): Bredde (px):
FOTO: Erik Hannemann

Ostebrød med hvitløk

Enkel mat litt mange sultne.

Til 4 porsjoner:

1 stk litebrød

4 ss smør

3 fedd hvitløk

150 g ost

Høyde (px): Bredde (px):
Marit Røttingsnes Westlie

Grovt speltbrød

Dette blir et skikkelig saftig og godt grovt speltbrød!

Til 3 porsjoner:

160 g Perle spelt

9 dl vann

2 ts salt

5 dl melk

2 dl eplejuice

50 g gjær

500 g sammalt, grov spelt

825 g speltmel

Høyde (px): Bredde (px):
Foto: Erik Hannemann

Leopardbrød

Det er det kuleste brødet du har bakt. Ingen tvil.

Ingredienser:

375 g hvetemel

30 g sukker

1 ts tørrgjær

2,5 dl melk

20 g smør

1 ts salt

Brun farge

15 g kakaopulver

1 ts melk

Svart farge

1 ss sukkerkulør

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!