Dette er et brød.

Ikke hvilket som helst brød, men la meg presentere selveste Kugelhopf. Det staves også Gugelhupf, Guglhupf og Gugelhopf - alt etter hvor du kommer fra.

Dette er nemlig et brød som spises over hele Europa, det er populært i Sør-Tyskland, Østerrike, Sveits, Ungarn, Kroatia, Serbia, Romania (guguluf), Tjekkia, Slovakia, Polen, Macedonia og Slovenia.

Og Alsace i Frankrike, selvsagt.

Det var her jeg traff på baksten for første gang. Vi var innlosjert på et lite hotell i den pene byen Colmar. Planen var å smake så mye vin som mulig over tre dager. Og Gudene skal vite at vi gjorde en iherdig innsats.

Underveis dukket det opp ostekuler og den fabelaktige tarte flambée, som ikke er kake, men snarere den beste pizzaen jeg har smakt på lenge.

For å gjøre kroppen i stand til en slik påkjennelse er det viktig å komme skikkelig i gang med frokosten. Og ved hotellfrokosten er jeg alltid som et barn. Sprekkeferdig av nysjerrighet lister jeg meg rundt i frokostsalen og titter på alt som byes fram.

Det er ikke alltid det er like spennende, men denne gangen var det noen som fanget oppmerksomheten. En kuppelformet kake var plassert borte ved kaffen. Og flere enn vanlig, la jeg merke til, var bortom for å skjære seg en bit.

=

På et lite plastskilt ved siden sto det "Kugelhopf". Jeg tok et bilde med telefonen for å huske det, og skar meg en bit. Der og da bestemte jeg meg for å kjøpe en kugelhopf-form - det må man nemlig ha for å bake dette brødet.

Hva er Kugelhopf?

Det er lite som er mystisk med deigen. Den lages som tradisjonell gjærbakst med hvetemel, smør, gjær, melk og egg. Men, så er det også alltid mandler og rosiner involvert, selv om de spiller en liten rolle. Men, ikke så liten av den kan utelukkes, forstår jeg. Ingen rosiner, ingen kugelhopf. Ingen mandler, ingen kugelhopf...

Det er ikke vanskelig å finne fram til søte varianter av kugelopf, men det er altså ikke noe for kugelhopfpurister. Det eneste man tillater er et lite dryss med melis på toppen. Det må nemlig også være på plass.

Så, her er det du trenger for å bake en klassisk kugelhopf:

  • form til å bake den inn i
  • hvetemel
  • mandler
  • rosiner
  • gjær
  • melk
  • smør
  • egg
  • melis - bare til pynt

Dette er et brød som påfallende ofte spises til frokost. Men, det er like populært til kaffe enten ved lunsjtider eller litt senere. I alle fall er det slik at de fleste oppskrifter innebærer at man gjærer deigen i seks timer eller mer.

KUGELHOPF: Dette er resultatet etter første forsøk.=

KUGELHOPF: Dette er resultatet etter første forsøk. © Foto: Christopher Sjuve

Jeg fikk det brukbart til ved første forsøk, synes jeg. Det som er moro er at du hever den i sin egen form. Så, når den er klar er det bare å putte hele greia i ovnen.

Bare et tips: Andre gangen jeg lot den gjære var jeg dum til å dekke med en kjøkkenhåndkle. Selv om jeg dekket godt til var det ikke bra nok. Jeg endte opp med å få en skorpe på toppen som hindret deigen i å heve mer enn den gjorde. Den kunne altså vært mer luftig enn det jeg fikk til. Trikset er nok (som jeg gjorde første gang) å dekke til med plast.

Hvor kommer kugelhopf fra?

Opprinnelsen er mer uklar enn framgangsformen. I A History of Food, av Maguelonne Toussaint-Samat, sies det denne "kaken", altså brødet, opprinnelig kommer fra Polen (hvor den kalles babka). Den ble brakt til Frankrike da kong Stanislav ble hertug av Lorraine - og dermed kom den til Alsace hvor den fikk godt fotfeste. Det fortelles også (uten videre kileanvisning) at Stanislav moret seg ved å helle over rom og sirup (av Malagavin) for så å sette fyr på den. (Joda, kunne være lik han, det.) Han oppkalte den etter Tusen og en natt-helten Ali Baba (som han likte å lese på sengen). Denne rojale oppfinnelsen tok bakeren hans senere med til Paris. Og han kalte den baba au rhum - og dermed kan enda en klassiker tilskrives den godeste Stanislav.

Oppskriften på kugelhopf finner du nedenfor.

God baking!

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Erik Hannemann

Kugelhopf

Dette er et brød som ser ut som en kake.

Til 4 porsjoner:

1,5 dl melk

0,5 pk gjær

4 ss smør

8 dl hvetemel

2 stk egg

1 klype salt

1,5 dl rosiner

12 stk mandler

melis

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!