Eggeplommer til overs - dette lager du

Eggeplommer til overs

Hva gjør du når du bare skal bruke eggehvitene?

Canelés kan være et godt alternativ hvis du har eggeplommer til overs.

Canelés kan være et godt alternativ hvis du har eggeplommer til overs.

Publisert Oppdatert

- Hva gjør jeg med eggeplommer til overs? Det begynte med en melding på Facebook-sidene våre.

Det velkjente problemet med eggeplommer til overs oppstår når du for eksempel skal piske marengs til pavlova, lage kokosmakroner eller andre ting hvor du bare bruker eggehvitene.

Løsningen er selvsagt å finne gode ting hvor du bare trenger eggeplommer og ikke eggehviter. Men, om noen lurer: Ja, du kan fryse ned eggeplommer.

Men, nå til oppskrifter med eggeplommer. Jeg kunne gjort det enkelt for meg ved bare å nevne en biff tartar eller et smørbrød med røkt sild og - ja - eggeplommer, men det blir kanskje litt lettvint? Tja, det kunne hende det var litt mat man trengte etter all den bakingen.

Og hva med å lage en bearnès? Jeg har i alle fall nevnt det. Men, det er kanskje ikke middag du er ute etter.

Det beste å lage med eggeplommer til overs

Mitt aller beste råd er å lage de beste småkakene jeg vet om. De heter canelés. Og det pussige er at de oppsto nettopp på grunn av et overskudd av eggeplommer. Og her snakker vi ikke om tre, fire eggeplommer til overs. Nei, her var det snakk om helt andre dimensjoner.

Kakene kommer fra vindistriktet Bordeaux. Eggehviter brukes til å klare vinen, altså kvitte seg med sedimenter. Og det går med en hel haug. Og dermed hoper det seg grundig opp med eggeplommer i et område hvor det produseres vin i store mengder.

Løsningen i Bordeaux var forbilledlig. Det var nemlig nonnene som fikk eggeplommene. De brukte dem til å bake kaker som de solgte for veldedighet. Kakene heter og canelés (oppskrift nedenfor). De ble opprinnelig stekt på bål. Den harde varmen skapte det vi ofte er ute etter, nemlig ett sprøtt ytre og et mykt indre. Det gjenskapes i dag med sterk ovnsvarme i begynnelsen av stekingen som så senkes etter noen minutter.

Fiskegrateng er løsningen for eggeplommene

Tips to handler om å lage fiskegrateng. I oppskriften du finner nedenfor blander du eggeplommer i potetmosen som du legger på toppen. Og da får du en nydelig, sprø topping som alle vil elske. Eggeplommene kan du legge i en skål, dekke med plastfolie og ha i kjøleskapet to, tre dager minst.

Flere ting du bare bruker eggeplommer til

Om du vil lage en majones er det en enkel sak. Og enda bedre, kanskje, en aioli.

Nedenfor finner du tre supre oppskrifter. Har du flere ideer, så ikke nøl med å bruke kommentarfeltet!

Følg Sjuve på Facebook så får du svar på alt de lurer på om mat!

 

Her kan du søke blant 5.000 oppskrifter!

 

Les også:

Slik blir det tre forretter av en salmalaks

Dette er det beste brødet du kan bake

Clotilde Dusoulier

Canelés

Dette er en nydelig og nøyaktig oppskrift på et deilig, fransk bakverk. Oppskriften gir 20 stykker.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

0.5 l Melk

30 g Smør i terninger

1 stk Vaniljestang

100 g Mel

180 g Sukker

5 stk Eggeplommer

80 ml Rom

Christopher Sjuve

Fiskegrateng

Denne fiskegratengen har to hemmeligheter... Det er nemlig hva slags fisk mat bruker i fiskegratengen som teller. Ja, så er det lokket da.

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

100 g Kantareller

2 stk Purre

1 kg Poteter

200 g Smør

3 stk Eggeplomme

200 g Kolje

400 g Laks

400 g Torsk

35 g Smør

35 g Hvetemel

2 dl Melk

2 dl Kremfløte

1 ss Estragon, tørket

Salt og pepper

3 ss Fiskekraft

4 ss Gressløk

TVNorge

Majones

Majones er forbløffende enkelt å lage med stavmikseren (eller bare med visp).

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Egg

1 ss Dijonsennep

1 ts Eddik

4 dl Olje

Sitronsaft

Salt og pepper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning