Hvordan bruke hvitløkpresse

Bruker du hvitløkpressa på den smarte måten?

Bare for deg som ikke kan trikset.

Publisert Oppdatert

Først: Beklager til deg som allerede kan dette trikset. Det er kjent for mange. Men, jeg blir like ofte overrasket over hvor mange som ikke kjenner det.

Saken er simpelthen at du ikke trenger å skrelle et hvitløkfedd før du har det i hvitløkpressa. Og med det slipper du billigere unna.

Mange kan synes det er noe hærk å skrelle hvitløkfedd. Vel, skal du skrelle mange kan du sjekke denne geniale ristemetoden. Den metoden er for eksempel lur å bruke om du skal lage kylling med 40 hvitløkfedd.

Hvitløkens fire utgaver

Noen ganger kan det (for noen) bli for mye hvitløk. Jeg vet godt at mange ikke kan får nok hvitløk.

Men, det finnes altså en måte å regulere hvor mye hvitløkssmak du kan sette på maten. Da er det lurt å vite at en hvitløk består av tusenvis av små celler. Og hver av disse cellene inneholder gass (kan man se for seg). Hvor mye (hvor sterk) hvitløkssmak du får avhenger av hvor mange av disse cellene du tar hull på.

Så, dersom du slipper et helt hvitløk ned i en gryte og lar det koke med, er det minimalt av den "sterke" hvitløken du vil kjenne.

Men, dersom du skjærer hvitløken i skiver med en kniv, får du mer ut av den (bokstavelig talt).

Neste trinn er å finhakke den med en kniv. Da får du kraftigere smak enn om du skjærer i skiver, for du tar hull på fler av cellene.

Og sist, men ikke minst, så kan du bruke hvitløkpresse. Det er metoden som får mest (kraftigst smak) ut av hvitløken.

Oppsummert, i stigende rekkefølge:

  1. Hel hvitløk
  2. Hvitløk i skiver
  3. Finhakket hvitløk
  4. Hvitløk knust med hvitløkpresse

En ting til om hvitløk, som mange brenner seg på (beklager ordspillet her).

Men, "naken" hvitløk, altså knust eller hakket hvitløk, brenner seg uhyggelig raskt i stekepannen. Det tar ikke mange sekunder i varm olje før det lukter svidd. For eksempel, om du skal lage en tomatsaus, er det lurt å steke vanlig løk gyllen først. Så, når du har i hvitløken, er du klar med tomatene. For, i øyeblikket du har i de hermetiske tomatene så slutter stekeprosessen. Tenk på det som å slukke en brann.

Og så kan man benytte seg av den omvendte metoden, nemlig ved å steke skrelte fedd i pannen. Gjør det på lav varme og gjerne uten olje. Når de er stekt gylne hakker du dem opp og vender inn i rømme og majones (50/50). Resultatet er en mild og snill saus som du også kan bruke som dipp.

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning