Saus til lammesteik

Ni sauser til lammesteika

Det holder å lage en av dem.

Sist oppdatert

Lam er det mest tilgivende av alle. Steker du det for mye, pyttsann!, lammesteika blir god likevel. Og steker du det for lite, vel, det er nesten ikke grenser for hvor lite, du kan steke det - bare spør en franskmann.

Lammesteikas tilpasningsdyktighet stopper ikke der. Da jeg jobbet på Polet i gamle dager kom alle og spurte hva slags vin de skulle ha til lammelåret i påsken. Svaret var alltid det samme: - Omtrent "halve butikken", sa vi. Det er nemlig vanskelig å finne en rødvin som absolutt ikke passer til lam (selv om dette jo er den beste).

Så, det er enkelt å tilberede lam, siden presisjonsnivået ikke behøver å være høyt. Og det er enkelt å finne vin til.

Hva med sausene? Jo, når det kommer til saus til lammesteik er det faktisk enda flere gla'nyheter - for lammekjøtt viser seg igjen som svært omgjengelig. Lammesteika er svært imøtekommende overfor nye smaker. Det finnes nesten ikke grenser for hva som funker - det strekker seg fra mynte til ansjos. Og det er jaggu et godt stykke i den kulinariske verden.

Jeg vet om mange som serverer lam med brun saus. Og det er helt fint, i alle fall så lenge du lar stekesjyen få være med på festen.

Men, det er viktig å vite at det finnes en hel liga av sauser som passer til lammesteik.

Vi begynner med de tradisjonalle sausene.

For den tradisjonelle

Det finnes et godt knippe med tradisjonelle sauser til lammesteika. Det vanligste er kanskje å lage en sjysaus. I sin enkleste form handler det bare om å ha sjyen fra lammesteika i et sausenebb. Det går fint og er godt som bare det. Men, sjekk ut min oppskrift (som jeg fikk servert på et slott i Frankrike...) hvor du blander inn smør og honning - og jeg skal hilse og si at det gjør susen!

Nedenfor finner du også en sjysaus som du jevner med maisenna (og tilsetter litt flere ingredienser). Det du oppnår ved jevningen er altså en tykkere og mer fyldig saus.

Soppsaus er heller ikke å forakte. Dersom du skal spise lammesteika på hytta, synes jeg alltid at sopp harmonerer så godt med omgivelsene (tilgi meg for å være romantisk). Soppen er jo skogens krydder - og gjør seg utmerket til lammekjøttet.

Rødvinssaus er det mange som er glade i. Jeg synes noen ganger at rødvinssauser blir vel syrlige. Trikset er faktisk å balansere med sukker. Prøv det om du heller ikke er hekta på syre.

Den siste av de mest tradisjonelle sausene til lammesteik er peppersaus. Denne sausen er virkelig en hit av de sjeldne. Hemmeligheten ligger i å steke (strengt tatt "riste") knuste pepperkorn i en tørr stekepanna. Du merker fort når det begynner å dufte livlig. Da har du i en skvett konjakk, som du setter fyr på (eller bare venter litt) og så har du i fløte som du lar koke seg tykk før du heller dette over lammekjøttet.

For den djerve

Apropos konjakk! Et enkelt cognacsmør lager du raskt ved å koke inn skvett cognac til en halv skvett cognac, ha i litt fløte og piske inn smør. Ja, litt mer djerv må du være.

For de som ikke kan lage saus

Chimmichurri er en saus som ikke er en saus. Den består av rødvinseddik, vann, hakket hvitløk, chiliflak, olivenolje og masse finhakket persille. Det er bare å blande alt sammen - og vips så har du saus.

Og så er det hvitløkssaus for deg som ikke kan lage saus: Skrell noen hvitløkfedd, stek dem i en tørr panne til de blir gylne, hakk dem og bland med 50/50 majones og rømme. Nei, den er ikke varm - men, dette er altså en nødsaus.

For meg

Jeg kunne faktisk finne på å lage Sandefjordsmør til lam. Det er en svært mektig saus - og er (når sant skal sies) ment for fisk, gjerne mager fisk. Men - jeg er av dem som kunne finne på lage den til lam. Særlig dagen etter, til kaldt lammekjøtt (om det er noe igjen, da...)

Lindberg Press

Soppsaus

Denne sausen passer perfekt i høst.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

200 g Sopp

2 stk Sjalottløk

20 g Smør

3 dl Fond

2 dl Portvin

2 ss Balsamicoeddik

1.5 dl Kremfløte

1.5 ss Hvetemel

Salt og pepper

Christopher Sjuve

Lammekraft

Ja, så enkelt kan det være å lage en suveren kraft til lammelåret.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1.5 dl Lam

125 g Smør

2 ss Honning

Erik Hannemann

Enkel peppersaus

Biff med peppersaus? Her er oppskriften!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

15 stk Pepperkorn

5 ss Cognac

2 dl Kremfløte

Salt

2 ss Smør

Erik Hannemann

Chimichurri

Dette er en oppskrift på chimichurri, den nye sausen som alle kan lage.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

3 ss Rødvinseddik

2 ss Vann

4 fedd Hvitløk

0.5 ts Chiliflak

0.5 dl Olivenolje

3 ss Persille, finhakket

Salt og pepper

Kim Holthe

Sjysaus til påskestek

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

5 dl Stekesjy

2 ss Maisenna

1 dl Vann

1 ss Soyasaus

1 dl Rødvin

0.5 ts Salt

0.5 ts Pepper, sort og nykvernet

Erik Hannemann

Sandefjordsmør

Klassisk saus: Med denne sausen liker alle fisk.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

0.5 dl Kremfløte

4 ss Kruspersille

200 g Smør

1 stk Sitron, saften av den

Salt og pepper

Anne Manglerud

Rødvinsaus

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

1 ss Smør

1 stk Løk

0.5 stk Gulrot

1 fedd Hvitløk

0.5 ts Pepper, sort og nykvernet

1 ss Hvetemel, siktet

3.5 dl Rødvin

3 dl Kraft

1 ts Salt

0.5 ts Timian, tørket

2 ss Smør

Crestockfoto

Cognacsmør

Dette er uhyggelig enkelt. Har du noen dråper cognac til overs er dette det beste du kan finne på med dem.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

5 ss Cognac

75 g Smør

1 ss Sitronsaft

1 ss Kremfløte

5 ss Cognac

Crestockfoto

Hvitløks-saus

Dette er den enkleste og beste sausen som finnes. Stekt hvitløk gir en nydelig, fin smak.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

5 ss Majones

2 dl Rømme

8 stk Hvitløksfedd

Salt og pepper

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Denne saken ble første gang publisert 12/04 2014, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også