Har du hørt om foriana saus?

Pastasausen er ikke spesielt kjent. Men, vi slår fast at sausens beskjedne berømmelse ikke står i stil med sin store smak.

Carbonara, alfredo, bolognese er alle med i parademarsjen av italienske pastasauser. Men foriana? Ikke ennå. Men, noe er på gang.

Navnet foriana hentes etter all sannsynlighet fra øya Ischia utenfor Napoli og det lille byen Forio. Ryktet forteller at foriana spises under fasten hvor katolikkene ikke spiser kjøtt.

Foriana dukker opp i en og annen kokebok, men glimrer for eksempel med sitt fravær i La Cucina: The Regional Cooking of Italy og den er heller ikke å finne i Essentials of Classic Italian Cooking som ble skrevet av Marcella Hazan (døde 89 år gammel i september 2013). Vi har med andre ord å gjøre med en ny klassiker. En som er i ferd med å ta verden med storm.

Foriana består av noen få ingredienser, nemlig valnøtter, pinjekjerner, hvitløk, rosiner, oregano og olivenolje. Og metoden er enkel: Kjør alle ingrediensene sammen i en kjøkkenmaskin til den blir en grovkornet blanding. Så steker du alt sammen i en stekepanna, omtrent fem minutter.

Blandingen av nøtter og rosiner gir denne retten en distinkt smak av Middelhavet. Og det overrasker ingen om arabere på et eller annet tidspunkt kan ha vært involvert da denne sausen så dagens lys.

Lag mye foriana av gangen

Mange liker å klage en god batch når man først er i gang. Og den vanligste metoden er altså å gange opp oppskriften, legge den på kokte (steriliserte) glass, pakke det godt sammen og helle over olivenolje. På den måten holder den seg enkelt en drøy uke.

Da er det enkelt å ta den fram fra kjøleskapet, og ha noen spiseskjeer over laksen, bare koke seg litt spagetti og vende inn litt foriana - eller ha det på bruschetta.

Lignende, gode ting med nøtter

Foriana føyer seg inn i rekken av gode ting som lages av nøtter. Den er slett ikke ulike den supre torsken med hasselnøtter, rosiner og rosmarin.

Og kanskje er det sånn at alt begynte med dukkah, den udødelige egyptiske miksen av krydder og nøtter.

Jeg har samlet alle oppskriftene her - så da er det førstemann til kjøkkenbenken! Vi har en ny pastasaus å bli kjent med.

Erik Hannemann

Foriana - saus til laks, pasta og svinekoteletter

Foriana er en saus eller topping som kan brukes til laks, pasta, bruschetta og svinekoteletter. Enkelt å lage og sausen blir en venn for livet.

Til 4 porsjoner:

Foriana

1 dl valnøtter

1 dl pinjekjerner

8 fedd hvitløk

2 ss oregano tørket

3 ss rosiner (mørke eller lyse)

4 ss olivenolje

Laks

800 g laksefilet

0,5 stk sitron

olje/smør til steking

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Torsk med hasselnøtter

Jeg lover: Torsken har aldri vært bedre...

Ingredienser:

400 g torskefilet

50 g hasselnøtter

50 g rosiner

1 kvist rosmarin, kan sløyfes eller byttes mot støtt, tørket rosmarin

salt og pepper

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Dukkah

Dukkah er den nye dippen. Den brukes til brød, kjøtt, grønnsaker og fisk.

Ingredienser:

4 ss pistasjenøtter

2 ss sesamfrø

2 ss korianderfrø

1 ts kuminfrø

0,5 ts salt

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!