Vi skal selvsagt spise ribbe til jul. Og de fleste lager jo en variasjon over denne oppskriften som Hellstrøm viste oss for noen år siden:

Eller, så lager du en (kulere) ribbe med denne metoden, som er den jeg vokste opp med. Det artige med den måten å lage ribbe på er at du sprøsteker toppen, altså det fettet som ligger under svoren. Det er bare en måte å gjøre det på - og det er å utsette dette fettet for direkte varme. Bare de aller skarpeste av dere resonnerer seg fram til følgende konklusjon: da må svoren skjæres av.

- Jammen det er jo det beste på ribba!, protesteres det.

Nei, ikke når du har smakt denne varianten. For da vil du plutselig like ribbe som den er og ikke bare svoren. For all del, du kan enkelt steke svoren ved siden av. Men jeg kan si allerede nå at svoren ikke får særlig mye oppmerksomhet når du lager ribba slik som i denne oppskriften.

Ikke tradisjonell ribbe

Det var de tradisjonelle metodene. Selv liker jeg å holde meg fram til jul og ikke lage juleribba. Den verner jeg godt om. Og jeg synes ribba mister litt av magien om jeg går og spiser den i hele førjulsperioden. Så hva er løsningen når du har lyst på ribbe, men ikke vil lage juleribbe?

Lage annen type ribbe.

En variant er å bruke den med soya og honning (oppskrift nedenfor). Det er enkel oppskrift som appellerer til alle.

Og så er det denne merkelige varianten hvor ribba faktisk ender i en baguette. Jeg fikk tipset her om dagen. Og jeg måtte teste. Heldigvis er jo ikke ribbe særlig kostbart, så et eksperiment tåler vi godt.

Jeg la en kilo ribbe i ovnen, helte over en flaske sweet chili-saus (og fylte opp med kokende vann til det nesten dekte). Så lot jeg den steke i til sammen 2,5 time.

Ideen er nå å bruke sausen (som består av sweet chili-saus og ribbekraft) til å smøre baguettene med. Og så legger du hakket ribbekjøtt på og topper med frisk, revet gulrot.

Jo, det funker det også! Den oppskriften finner du nedenfor!

Erik Hannemann

Ribbe med honning og soya

Dette er ribba for den som ikke kan vente. Derfor er den litt annerledes.

Ingredienser:

3 kg tynn ribbe (vanlig ribbe)

1 dl soyasaus

3 ss honning

1 ss fersk, revet ingefær

5 fedd hvitløk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Ribbe i baguette

Dette er en måte å lage ribbe før jul på, uten å ødelegge den magisk ribbeopplevelsen på julaften.

Til 4 porsjoner:

1 kg bacon uten svor

1 fl chilisaus, søt

1 stk baguette, lang

1 stk hvitløk

salt og nykvernet pepper

Gulrøtter

4 stk gulrøtter

1 ss sukker

1 ss eddik

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!