På tross av navnet er ikke bokhvete i slekt med hvete. Det er faktisk ikke et korn i det hele tatt. Det tilhører syrefamilien - akkurat som fetterne rabarbraen og syre - og frøene er den delen av planten vi spiser.

Ikke bare er bokhvete et "pseudo-korn", med deilig nøtte- og røksmak, er glutenfri og en næringsbombe, men den er også full av mineraler, vitaminer og antioksidanter. Du finner den i ulike former. Som hele frø (ristet eller ikke-ristet), som mel og som nudler. Her kommer fem ideer jeg håper du får bruk for.

Stekt bokhvete

I Øst-Europa og Russland spiser de ristede frø hele og kokt, som ris (dette kalles kasha). Slike kokte frø passer godt sammen med stekt sopp, gulrøtter, pinjekjerner og litt revet parmesan.

Pannekaker av bokhvete

Bokhvete har lenge vært brukt i Bretagne, nord-vest i Frankrike. Den kalles sarrasin (eller blé noir, svart hvete) kvernes til et grålig mel som brukes til å lage tynne pannekaker, galettes (bruk bokhvete i denne for eksempel).

Pannekakene skal være tynne og sprukne rundt kantene og serveres best med enkle ting som egg, ost eller kokt skinke.

Russiske blini lages også tradisjonelt av bokhvete.

Granola av rå bokhvete

Blant kjennere er "graw-nola" en populær snack. For å lage det må du bløtlegge uristede frø av bokhvete og blande dem med nøtter, honning, kokosnøttolje og krydder. Legg dem i dehydrator (mattørker) natten over, til blandingen blir en sprø og fantastisk smakfull granola du kan spise med frukt og yoghurt til frokost, eller som en ettermiddagssnack.

Nudler av bokhvete

Japanerne elsker også bokhvete. Og de lager korte og tynne nudler de kaller soba som de spiser varme eller kalde på sommeren når det er varmt og fuktig. Sobanudler finnes også i noen asiatiske butikker. De blir gode om man blander det med en agurksalat, sesamfrø og biter av nori (sjøgress).

Kaker av bokhvete

Mel av bokhvete er glutenfritt. Så det kan erstate hvetemel (i forholdet en-til-en), men du kan også ha litt av melet (opp til en tredjedel) i din favorittkake- eller småkakeoppskrift - særlig dem med nøtter og stenfrukt - så får de en mer interessant smakstone.

Hvor får man tak i bokhvete?

Vel, det er det mange som hva god greie på. Et godt tips får du her (link til Kvinneguiden).

Klikk her og bli inspirert - hver fredag!

Følg Sjuve på Facebook eller Twitter så får du svar på alt de lurer på om mat!

Instagram: #klikkmat

Les også:

Blomkålsuppa alle elsker

Klarer du flere enn åtte matspørsmål er du god

Eplekaka du må bake i høst

Vår største pizzatest noensinne

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Clotilde Dusoulier

Granola

Dette er uvanlig godt. Og slett ikke enkelt å lage.

Til 4 porsjoner:

185 g rå bokhvete

65 g mandler

2 ss rå valnøtter

2 ss rå sesamfrø

3 ss honning

2 ss kokosolje

1 ss krydder, for eksempel en blanding av kanel, kardemomme, muskat og vanilje

salt

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!