- Påskefrokost, sier vi og gleder oss.

Hm. Hva er det egentlig jeg gleder meg til å spise på dette bordet. Egg, ja visst. Og bacon (stekt perfekt).

Ellers har denne frokosten en tendens til å ligne mistenkelig mye på en helgefrokost. Det blir mye av det samme, blir det ikke? Leverposteien er der, brunosten, gulosten og salamien ligger i sin grelle, industrielle innpakning og minner meg om at maten vi spiser ikke lages av oss selv lenger.

Hva gjør påskefrokosten bedre?

Jeg bruker min egen huskeliste til hva man trenger til påskefrokosten. Det er ikke tvil om at hjemmebakt brød eller scones gjør humøret bedre. Men, så var det pålegget!

Slik blir påskefrokosten spesiell

Så, nå tenkte jeg å klekke ut noen enkle ideer som gjør påskefrokosten litt mer spennende.

Den aller første er jeg tenker på er å bruke den gode peppermakrellen. Jeg moser den med majones og rømme og smaker til med frisk gressløk. Om jeg er i godt humør pynter jeg med litt timian (se oppskrift nedenfor).

Nummer to på lista er å lage en den vidunderlige rømmesilden jeg lærte av Tina Nordström for mange år siden. Knepet er å steke, eller riste, hvitløk i en stekepanne til de blir søtlige og gode. Når du hakker det og blander med rømme har du en saus du kan bruke til hva som helst, men akkurat denne påsken skal du blande det med biter av sild og lage en nydelig sildesalat.

Den tredje tingen på påskefrokostbordet er skagenrøre (også kalt skagensalat). Det krever ikke mye av deg, men du må skaffe litt skalldyrkjøtt, for eksempel hummer, reker, sjøkreps, kongekrabbe, ferskvannskreps eller noe annet. Så blander du dette med løyrom, crème fraîche, dill, gressløk og litt sitronsaft.

Om du virkelig skal gjøre det stort, så har jeg ett triks til i ermet. For, er det ting som gjør påskefrokosten et personlig preg er om du lager gravlaksen selv. Dette er det som skal til:

Etter to-tre dager i kjøleskapet har underet skjedd: Du har laget din egen gravlaks.

Oppskriftene finner du nedenfor!

Erik Hannemann

Peppermakrell som pålegg

Godt pålegg du lager selv på en, to tre.

Ingredienser:

1 stk peppermakrell

3 ss majones

2 ss rømme

2 ss gressløk

timian, eventuelt

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher SJuve

Rømmesild med ristet hvitløk

Denne må prøves av alle som liker sild. Og de som ikke (tror de) liker sild.

Ingredienser:

2 stk sild

1,5 dl rømme

1,5 dl majones

10 fedd hvitløk

2 ss gressløk

Høyde (px): Bredde (px):
Stian Andersen

Skagenrøre med skalldyr

En klassisk majonessalat med masse skalldyr.

Ingredienser:

150 g skalldyr kjøtt, for eksempel hummer, reker, sjøkreps, kongekrabbe eller ferskvannskreps

20 g løyrom eller annen rogn

2 ss crème fraîche eller majones

1 ss dill, hakket

1 ss gressløk, hakket

0,5 stk sitron, saften av den

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!