- I dag skal vi ha kveitemiddag,

Tygg litt på det. Høres ikke det flott ut?

Det blir litt mer høytidelig enn å bare si "vi skal ha kveite til middag". I dag er det nemlig ikke pasta med røykelaks, italiensk hurtigkylling eller noe annet, men kveitemiddag. Det er en hverdagsfest på gang.

Nå er det ikke etablert noen fasit om innholdet og dramaturgien i en kveitemiddag. Hovedsaken er at hovedrollen spilles av kveite. Kveite er en enkel fisk å ødelegge. Behandler du den ikke pent, ja, da får du svi i form av dørgende kjedelig, tørr og bedrøvelig fisk. Det er det ingen som vil ha.

En kveiteregel

En kveiteregel som motvirker begredelighetene er greit å ha: Kveite behøver ikke mer enn 50 grader og blir tørr om den blir mer enn 60.

Noen vil til og med si at kveita ikke trenger mer enn 40 grader. Det gir deg en idé.

Så, hvordan kan man vite når kveita er 50 grader? Eller 60? Det er bare en måte du kan vite det på. Steketermometer. Ferdig snakka.

Sett det i den tykkeste delen på fisken. Husk også at temperaturen ofte stiger litt etter at du tar den ut av ovnen. Hvor mye den stiger avhenger av hvor varm ovnen er, jo lavere, jo mindre.

Hva serverer til du kveitemiddagen?

Stekte persillerøtter. Den spesielle suppekvast-smaken gjør at det kjennes som noe som om noen har kokt suppe side frokost, bare for deg, mens du i virkeligheten bare har stekt dem i noen minutter i smør.

Sausen er det enkleste i denne oppskriften på kveitemiddag. Men det er et suksesskriterium: romtempererte eggeplommer. Om de er for kalde, så vil det ikke blande seg med oljen. Skal emulsjonsprosessen (at oljen blandes med væsken) fungere må alt ha samme temperatur.

Dersom du vil ha poteter til denne kveitemiddagen, så kan jeg foreslå hasselbackpoteter eller potetmos med selleri.

Erik Hannemann

Kveitemiddag

En kveitemiddag blir velykket med persillerøtter og denne sausen.

Ingredienser:

2 skiver kveite (omtrent 200 gram hver)

4 stk persillerot

persille eller gressløk

4 stk laurbærblad

Sitronsaus

2 stk eggeplomme, romtemperert (viktig)

1 ts vann

1,5 dl solsikkeolje

0,5 dl olivenolje

salt og pepper

0,5 stk sitron

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!