Smart turmat

Wok på bålet

Vi har laget wok til barna på to smarte panner.

Sist oppdatert
SMART: Tynnbunnet wokpanne med hull og sammenleggbart skaft. Handlet i kjøkkenutstyrsbutikken.
SMART: Tynnbunnet wokpanne med hull og sammenleggbart skaft. Handlet i kjøkkenutstyrsbutikken. Foto: Foto: Øivind Lie
STEKEHELLE skru på bena og sett over bålet
STEKEHELLE skru på bena og sett over bålet Foto: FOTO Produsenten

Her får du kjøpt pannene

Wokpannen med hull i fant jeg hos Traktøren, den kan også kjøpes på nettet:

Sve profilgaver

Homeme

Stekehelle får du i de store sportsbutikene, eller her:

Fjellsport

Intersport

Tidligere har vi våget oss på minicalzone og tortillalefser som du steker på bålet. Nå strekker vi oss mer i asiatisk retning.

Skal du lage wok på bålet finnes det smart redskap til den jobben. Vi har prøv to av dem. En liten og superlett som du kan ha i sekken, og en stor og ganske tung i støpejern.

Slik woker du turmaten

Det smarte med wok på tur er at du kan strimle råvarene på kjøkkenbenken, gjerne legge dem i marinade, og ta dem med deg i sekken. Husk at alt skjæres opp i like store biter, staver eller strimler.

Panna må være god og varm med varm olje. Best egnet er rapsolje, men du kan også bruke solsikke- eller soyaolje.

Det er en fordel å woke små porsjoner om gangen. De oppdelte ingrediensene freses raskt i den varme oljen, smakes til - og er så serveringsklar.

Beregn ca. 450 g pr person (hvorav evt. 150 g er kjøtt, fisk eller kylling). Ønsker du å marinere så gjør det ca. 30 min før steking.

Wok kjøttet først og legg det til side. Wok så grønnsakene i ca. 2 minutter under konstant omrøring.

Stek små porsjoner om gangen ellers kan grønnsakene bli kokt i stedet for stekt.

Til slutt tilsetter du det tidligere stekte kjøttet og smak til med krydder og evt. sauser.

Wokpanne med hull i bunnen

Den lille pannen vi har brukt har form som en wokpanne, men har mange små hull i bunnen. Det gjør at den fungerer som en blanding av grillrist og wokpanne.

Den slås sammen så den får plass i sekken og veier ikke mye.

Her må du passe på at kjøttet og grønnsakene er større enn hullene, hvis ikke ramler alt ut. I tillegg kan du ikke bruke olje.

Allikevel fungerer dette fint. Når du får skikkelig fart på glørne fungerer dette riktig så bra. Bare pass på at det ikke er flammer, vent til du har skikkelige glør. Det kan være krevende når ulveflokken hyler etter mat.

Stekehelle til standard grilling

Vil du kjøre tradisjonelt med kjøtt, eller pølser for den del, gjør også denne pannen nytten.

En stekehelle i støpejern er suverent på korte turer. Den veier noen kilo, men du kan lage mat til et par familier i den om du velger en stor variant. Den transporteres flatpakket. Når du skal i gang skrur du fast tre bein under og setter den rett over bålet. Setter du den litt på siden har du også mulighet til å regulere varmen.

Kilde: Frukt.no

 

 

 

 

Les også:

 

Lag deg en carpaccio

Slik lager du perfekt béarnaisesaus

Alt om pannekaker

Denne saken ble første gang publisert 26/05 2012, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også