Det er ikke hjemmelaget iskrem. Det er ikke iskake. Hva i all verden er semifreddo?

Jeg tror det var en av de aller første episodene jeg så av Jamie Oliver. Det begynner å bli noen år siden, men jeg lager stadig den desserten han presenterte i det programmet.

Jamie kalte det semifreddo. Ordet er italiensk og betyr halvfrossen. Spanjolene kaller denne desserttypen for semifrio.

Ideen er å lage en smete, altså det som blir is når det fryser, og så nesten fryse den. Halvfryse, om du vil.

Om du har forsøkt å lage is hjemme har du kanskje opplevd at isen blir veldig hard om du setter den i fryseren. Den bløtere isen du kjøper i butikken er resultat av nøye utregnede prosesser hvor forholdet mellom sukker, vann og fett er sentralt. Målet for de industrielle prosessene er å stabilisere iskremen uten å gjøre den hard.

Enklere enn å lage is

Å lage en myk is hjemme er litt kronglete å få til. Særlig om man ikke har en ismaskin. Det er da semifreddoen kommer på banen. Med sin enkelhet og bløte vesen triumferer og sjarmerer den alle og setter den steinharde iskrem i skyggen.

Det finnes en drøss varianter av semifreddo. Den kan lages med bær og frukt i alle regnbuens farger. Sjokolade og nøtter er opplagte varianter. Jeg har sett varianter med Baileys, marshmellows, ja, og estragon. Det er kanskje litt modig første gangen, så mitt forslag er mer klassisk.

Jeg lager en variant med karamelliserte nøtter. Du kan se min video om hvordan du lager selve nøttene her.

Så fort de karamelliserte nøttene er på plass gjenstår bare smeten. Pisk sammen eggeplommer, vanilje, sukker og fløte. PIsk eggehviter stive, bland alt sammen og vær glad.

En semifreddo trenger bare en halvtimes tid i fryseren før den serveres. Jeg pleier å lage basen og sette den i kjøleskapet. Da kan jeg enkelt beregne når den er ferdig. Du kan, selvsagt, gjøre omvendt:Ha den i fryseren og ta den opp en halvtime før. Begge deler funker fint.

Oppskriften finner du nedenfor!

Erik Hannemann

Semifreddo

Denne desserten er halvfrossen. Og helgod!

Ingredienser:

Nøtter

150 g nøtt er, gjerne en blanding av hasselnøtter, pistasjnøtter og flere

200 g sukker

solsikkeolje, eller annen nøytral olje til pensling

Semifreddo

1 stk vaniljestang

4 stk eggeplomme

4 ss sukker

4 stk eggehvite

0,5 ts salt

3 dl kremfløte

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!