Foran oss ligger et helt nytt og blankt år, som en hvit, snødekt vidde uten skispor. Men, først skal vi ha en herlig velkomstdrink, en god champagne (sjekk testen!) og en god del herlige forretter!

Her får du noen gode forslag til hvordan du kan begynne avslutningen på året:

Forretter med fisk

Veldig ofte er forrettene med fisk. Kjøttet, eller den saftige kalkunen, spiller som regel hovedrollen på nyttårsaften. Og derfor får vi ofte små, lekre biter med fisk og skalldyr som forretter.

Forretter er alltid det jeg gleder meg mest til å lage. Noen menn vil føle et svakt ubehag når de kommer i kontakt med sin feminine side under pyntingen av en lekker skagenrøre med lakserogn og frisk dill. Det er sunt.

Et forslag er å kjøpe seg ut av situasjonen. Den enkleste varianten som jeg lagde i mange år legge lakserogn på melbatoast (smakløse, små, runde kjeks) med et lite glass iskald vodka til. Et fat med sånne er en effektiv måte å få i gang festen på.

Nesten like enkelt er det å lage en laksecarpaccio som forrett. Skjær laks (gjerne salma-laks) i så tynne skiver du klarer. Legg dem på en tallerken og dryss over noen friske urter - dill, basilikum, sitronmelisse, estragon eller noen annet du liker. Og litt olivenolje. Se denne oppskriften om du trenger mer presis oppskrift.

Om du vil gå et lite hakk opp kan du lage en liten skive med røkt laks og skiver av avokado. Med hva? Salt og pepper. Eller en klikk rømme.

Ytterligere et avansement oppover på forrett-skalaen kan du gjøre ved å lage en lekker forrett med krabbe. Kjøp et krabbeskjell og bland krabbekjøtt med majones og litt cayennepepper (kanskje en skvis sitron). Legg blandingen i squash og legg små terninger av mango på toppen. Her er oppskriften på den forretten.

Italienske forretter

Å se til Italia for å finne forretter er en god idé. Det aller enkleste - og alltid en suksess - er å skjære opp masse forskjellige grønnsaker og servere dem rå med litt olivenolje i små glass (med litt salt) som man dypper dem i.

En annen klassisk, italiensk forrett er bruschetta. De kan lages veldig enkelt ved å riste brød, gni på litt hvitløk (slik), ha på tomatskiver og olivenolje. Men, du kan også lage den litt mer swanky om du følger oppskriften nedenfor.

Snacks som forrett

Superkokk Bent Stiansen har også laget noen kule, dansk-klingende forretter. Nedenfor finner du oppskriften på fire forretter:

  • Marinerte reker anrettet i agurk
  • Ørretartar på rugbrød med dillkrem
  • Dillkrem
  • Butterdeigsvaffel med assortert kaviar og pisket seterrømme
  • Marinert skogsopp med persille og hvitløk

Jeg legger også ved en kul forrett med paprika og en annen bruschetta-variant med røkt laks.

Og med det ønsker jeg alle matglade et skikkelig, smakelig, godt nytt år!

Bruschetta med røkt laks og dillkrem

Italiensk bruschetta med nordiske smaker.

Til 4 porsjoner:

4 skiver baguette, lang

1,5 ss dill, finhakket

75 g røkelaks

100 g smøreost

3 ss melk

1 ss rogn/kaviar

1 ss sitronsaft

Høyde (px): Bredde (px):

Paprika med balsamico

Balsamicoen danner en nydelig kombinasjon med de stekte paprikaene. Serveres som antipasti - italiensk tapas.

Ingredienser:

3 stk paprika, gjerne 1 gul og 1 grønn

2 stk stor løk

5 stk tomat

olivenolje, extra virgin

salt

balsamico

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Italiensk grønnsaksfat

Enklere forrett kan neppe tenkes.

Ingredienser:

2 stk gulrøtter

2 stk selleri stenger

4 stk reddik

1 stk fennikel

3 stk asparges

1 dl olivenolje

1 klype salt

Høyde (px): Bredde (px):
Mari Svenningsen

Grillet bruschetta med spekeskinke og tomat

Bruschetta blir enda bedre når de lages på grillen...

Ingredienser:

8 skiver spekeskinke

4 skiver landbrød eller loff

6 ss olje til pensling

4 ss aioli (majones med hvitløk)

8 stk cherrytomat

1 ts salt, grovt

Høyde (px): Bredde (px):

Fingermat fra Stiansen

Til 4 porsjoner:

Marinerte reker anrettet i agurk

200 g håndpillede reker i lake eller ferske

3 ss hakket rød paprika

3 ss hakket grønn chili

1 ss hakket mild rød chili

1 fedd hakket hvitløk

0,5 dl olivenolje

1 stk agurk

Ørretartar på rugbrød med dillkrem

200 g ørretfilet, skinn- og benfri

1 ss hakket gressløk

0,5 ts salt

hvit pepper, kvernet

1 ss valnøttolje

4 skiver rugbrød

2 ss smør

Dillkrem

1 dl seterrømme

1 ss finhakket dill

1 ts sitronsaft

1 ts sukker

salt

pepper

Butterdeigsvaffel med assortert kaviar og pisket seterrømme

2 pl frossen butterdeig

1 beger seterrømme

100 g kaviar, gjerne lakserogn, løyrom, rognkjeksrogn, lodderogn eller litt av hvert

1 dl hakket rødløk

2 ss finsnittet gressløk

Marinert skogsopp med persille og hvitløk

600 g skogsopp, blandet

1 dl olivenolje

1 dl strimlet sjalottløk

2 fedd hvitløk

1 ss smør

0,5 dl strimlet flat persille

0,5 ss salt

1 ts hvit pepper, kvernet

1 ss sitronsaft

4 skiver loff som toastes og deles i fire

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!