Sjokolademousse går aldri av moten.=

Sjokolademousse går aldri av moten. © Foto: Christopher Sjuve

Endelig helg!

Jeg har snekret sammen en deilig meny for denne høsthelgen. I likhet med de andre helgemenyene forsøker jeg å treffe sesongen. Det er den beste måten å sikre variasjon på.

Først ut denne gangen er en laksecarpaccio. Nordmenn, med fisken rett utenfor stuedøra, har alltid vært litt redd for ikke-stekt og ikke-kokt fisk. Det måtte en bølge av sushibarer til for at vi våget oss utpå.

Etter å sett utlendinger spise den rå fisken, tenkte vi til slutt: - Tja, det ser jo ut om de overlever, så la oss prøve.

En ting er å kjøpe rå fisk som andre har tilberedt. Men, spørsmålet som da melder seg er: - Kan jeg gjør dette hjemme? Eller har de i sushi-sjappa et trick-of-the-trade, et magisk grep som gjør at rå fisk plutselig ikke blir farlig...?

Nei.

Selvsagt ikke. Etter at vi fikk pakken fisken inn i plast og vakumert den (Salma, hørt om det?) begynner vi å stole på at dette ikke farlig. Det var en industriell forkjøttgjøring av fisken som skulle til. Plast, vakum, datostempling? OK - jeg spiser'n! Rå!

Om du ikke har spist helt rå fisk før kan du varme opp med en ceviche (som er nesten det samme).

Forrett

Forretten denne gangen er av rå fisk. Javisst, du kan også bruke røkt laks eller ørret. Og resten er raskt og enkelt: Ha over chili, hvitløk, ingefær, vårløk og koriander - og litt lime og olje.

Hovedrett

Det er ennå litt tidlig med den store lammesteken. Men, jeg skal varme opp med en herlig høstgryte - og den har massevis av kantareller i seg...

Dessert

En gammel kjenning dukker opp her. En av de første dessertene jeg lærte meg, faktisk, var nettopp sjokolademousse. Gøy å lage - og ekstra god når du har i litt appelsin.

Alle oppskriftene finner du nedenfor - god helg!

(Over 14.000 følger Sjuve på Facebook og får svar på alt de lurer på om mat)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Pannekaker med ny topp

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

Den perfekte vaffeloppskriften

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Colourbox (illustrasjonsfoto)

Laksecarpaccio

Denne retten lages på fem minutter.

Til 4 porsjoner:

400 g laksefilet

1 stk chili

2 stk vårløk

3 cm ingefær

1 fedd hvitløk

1 stk lime

soyasaus

olivenolje

maldonsalt

0,5 potte koriander

Høyde (px): Bredde (px):
Foto Opplysningskontoret for kjøtt/Studio Dreyer-Hensley

Fransk lammegryte

Her er en gryte som er skapt for høsten...

Ingredienser:

1,5 kg fårikålkjøtt

3 ss olje

10 stk sjalottløk

2 fedd hvitløk, finhakket

2 dl rødvin

1 stk tomatboks

1 bokser tomatbønner

2 stk gulrøtter

1 ts salt

0,5 ts pepper

1 ts timian, tørket

0,5 l vann

1 stk laurbærblad

1 ts sukker, eventuelt

2 stk nepe, delt i fire

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Sjokolademousse

Dette er en klassisk og enkel oppskrift på sjokolademousse.

Til 4 porsjoner:

250 g kokesjokolade, lys

3 dl kremfløte

2 stk eggehvite

2 stk eggeplomme

3 ss sukker

skallet fra en halvappelsin

Høyde (px): Bredde (px):