Sylteagurk, syltetøy og andre godsaker på glass kan være ganske vriene å få kloa i noen ganger. Lokket sitter dønn fast. Da er dette trikset ganske hendig.

La oss si du står der med en bunke perfekte, nystekte vafler og prøver desperat å få opp lokket på syltetøyet. Eller enda verre; du har laget verdens beste hamburger, og lokket på sylteagurkglasset nekter å gi etter.

Du kan vri til du blir blå, men her vinner et smart hode over store muskler.

Rull i vei

Finn frem en trefjøl, sett glasset med kanten av lokket ned på fjøla. Hold med den ene hånden og bruk den andre til å rulle glasset bortover. Ok, du må bruke litt krefter, men ikke mye. Når du hører et klikk er lokket klart for åpning.

Denne videoen viser hvordan du gjør det:

Lokkåpner: Kan også brukes for å få ut vakuumet.=

LOKKÅPNER: Kan også brukes for å slippe inn luft. © Foto: Øivind Lie

Varmt vann: Er lokket skrudd hardt til kan det funke med varmt vann.=

VARMT VANN: Er lokket skrudd hardt til kan det funke med varmt vann. © Foto: Øivind Lie

Håndkle: Legg et håndkle rundt, da får du bedre grep=

HÅNDKLE: Legg et håndkle rundt, da får du bedre grep. © Foto: Øivind Lie

Konservering

Hvis du lurer på hvorfor lokket sitter så godt fast, 40 år etter at de sendte folk til månen, er grunnen faktisk ganske god.

- I mange glass som inneholder mat, f.eks. syltetøy, rødbeter og sylteakurker, er det et vakuum, forteller Trine Lerum Hjellhaug, administrerende direktør hos Lerum.

- Dette vakuumet gjør at innholdet blir konservert. Kommer det luft til blir holdbarheten dårligere. Fordypningen midt på lokket indikerer at det er vakuum i glasset og at glasset ikke er åpnet av noen. Er det ingen fordypning (du hører et klikk når du trykker), har det kommet luft i glasset og lokket har vært åpnet, forteller Lerum Hjellhaug.

- Ulempen er at dette vakuumet også gjør at lokket kan være hardt å få opp noen ganger. Derfor kan det være lurt å bruke en metode som slipper inn luft før du begynner å skru, avslutter hun.

Det er hva du gjør når du ruller lokket, du slipper inn luft slik at vakuumet slipper.

Reserveløsninger

Du kan også skaffe deg en egen åpner, som egentlig gjør samme jobben, eller sette enden på ei skje mellom glaset og lokket slik at luft kommer inn.

Noen ganger er lokket også skrudd i overkant hardt til fra fabrikken. Da kan du la det renne varmt vann over lokket en liten stund, og deretter legge et håndkle rundt for å få bedre grep.

Få med deg alt! Følg Sjuve på Twitter eller Facebook

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her

Les også:

Landets beste vaffeltips

Dyrt syltetøy best i test

Slik lager du skinkegryte med tyttebærsaus

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!