SKJÆR: Skjær en ring rundt roten.=

SKJÆR: Skjær en ring rundt roten. © FOTO: Øivind Lie

LØFT AV: Løft av lokket, da følger kjernen med.=

LØFT AV: Løft av lokket, da følger kjernen med. © FOTO: Øivind Lie

SKARP: Med en skarp kniv blir det mindre tårer.=

SKARP: Med en skarp kniv blir det mindre tårer. © Foto: Øivind Lie

Løksuppe , løkpizza eller løk som tilbehør . Det finnes en haug med gode grunner for å spise løk, og det beste er at du ikke trenger å la tårene trille mens du skjærer den.

I følge Scientific American er det slik at når du skjærer løken ødelegger du celler som frigjør stoffer. Det vil si spesielt to stoffer. Når disse stoffene reagerer med hverandre dennes det en gass. Når denne gassen treffer øyet begynner tårene å trille.

Fjern problemet

Skjær rundt roten, kun en centimeter eller to dypt, og løft av lokket. Da følger det med en slags kjerne. I følge matbloggeren Jack Scalfani er dette synderen, og tar du ut denne før du skjærer løken unngår du problemet.

Dette er en metode vi forøvrig ikke har fått bekreftet på eksperthold.

Skarp kniv

Jo skarpere kniv jo færre celler ødelegges. Slip kniven før du starter skjæringen.

Vann

Vann forhindrer gassen i å nå øynene. Under rennende vann er mest effektivt, men kanskje noe upraktisk. Britt Kåsin hos frukt.no forteller at en mer moderat variant er å skylle løken i vann og å sørge for å ha vann på kniven når du skjærer.

Nedkjøling

I tv-programmet Food Detectives fant de ut at den beste metoden er nedkjøling av løken i fryseren før den kuttes. Det gjør at mindre gass frigjøres.

Kjøkkenvifte

Kan du stå i ved siden av, eller under en kjøkkenvifte som går, er det effektivt. Da dras gassen inn i vifta i stedet for opp i øynene.

Les også:

Slik lager du sildekaker med løk

Dette er verdens beste lunsj

Her er ukens beste vinkjøp

De største søvntabbene

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!