I likhet med nydelige nachos og sprøstekte quesadillas er burritos genial hverdagsmat. Men, hva er burrito?

Alle nordmenn som har vært i Mexico og bestilt taco blir overrasket. For det første får du aldri det samme på to restauranter. Og du får aldri noe som ligner på det vi kaller taco i gamlelandet. Da er det greiere med burrito.

Share

Det ser nemlig ut til at det er mer enighet om hva en burrito er. Det vil si: Man er enig om at en burrito er en maislefse som er brettet (se nedenfor) rundt noe godt innhold. Nøyaktig hva det gode innholdet består av er ikke så nøye.

Ordet burrito betyr "lite esel". Noen forklarer det med at en sammenbrettet burrito ligner litt på et eseløre, men jeg vet ikke helt om jeg kjøper den. Jeg tenker snarere at en burrito spilte rollen som traust og trofast bondekost - akkurat som eselet var traust og trofast. Burro er esel. Burrito er lefse.

Våre dagers overdådige lefsefyll minner lite om den tradisjonelle, meksikanske landsbygdas burrito med bønner eller ris. Nå er det nesten umulig å tenke seg en burrito uten kjøtt, salat, tomat, ost og rømme.

Det er vanlig å lage en ostesaus og helle over også. Du kan bruke denne grunnoppskriften, og bruk den osten du liker best.

Innholdet velger du selv. Men om du vil beholde innholdet inne i lefsa er det kjekt å kunne brette den. Slik gjør du det:

Legg på alt du vil ha i burritoen.

BURRITOS=

BURRITOS © Foto: Erik Hannemann

Brett halvveis inn fra sidene.

BURRITOS=

BURRITOS © Foto: Erik Hannemann

Arnie Stalheim

Redaksjonen

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

Ta den ene siden (en av de som ikke er brettet) og legg over alt innholdet. Bruk fingertuppene til å skyve lefsa under innholdet.

BURRITOS=

BURRITOS © Foto: Erik Hannemann

Nå er det bare å rulle en gang.

BURRITOS=

BURRITOS © Foto: Erik Hannemann

Slik ser lefsa ut når den er brettet.

BURRITOS=

BURRITOS © Foto: Erik Hannemann

Erik Hannemann

Burritos

Burritos er genial hverdagsmat fra Mexico. Her er en enkel oppskrift.

30 min

Til 2 porsjoner

200 g biffkjøtt (flatbiff, rundbiff eller vanlig kjøttdeig)

1 fedd hvitløk

1 ts kumin

1 stk løk

2 stk rød chili

1 stk paprika

1 stk tomatbokser

rømme

100 g ost, revet

olje/smør til steking

salt og pepper

Fremgangsmåte

Del opp kjøttet i små biter. Skrell løk en og hakk den i biter. Ha kjøtt, løk, knus hvitløk, hakket chili, hakket paprika og kumin i stekepanna. Stek til kjøttet er gjennomstekt og løken er blank. Ha i tomatene og la det koke inn til det ikke er rennende lenger. Smak til med salt og pepper. Fordel blandingen på tortillaene. Legg på rømme og ost. Brett sammen lefsene. Du kan gjerne varme dem i ovnen på 180 grader i 7-10 minutter. Servér eventuelt med litt ostesaus (hvit saus med revet ost, for eksempel) og litt salat.

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):

Christopher Sjuveredaktør mat

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!