Mange desserter spiser vi fordi vi liker dem. Andre spiser vi fordi det er tradisjon. Og noen desserter spiser vi fordi de både er gode og har tradisjoner og historie.

Dronning Maud fromasj tilhører den sistnevne gruppen. For de som ikke kjenner til desserten er det en herlig fromasj med portvin, sjokolade og jordbær.

Les også: Her er oppskriften på perfekt ribbe

Les også: Her er de 7 gode slagene

Navnet til denne desserten er fra 1906. Norge hadde blitt selvstendig og måtte følgelig finne noen som ville være konge. Det ville Carl (som byttet navn til Haakon). Han hadde noen år tidligere giftet seg med kusinen sin, Maud Charlotte Mary Victoria.

Maud ble født som Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Maud av Storbritannia og Irland, men nå ble hun altså dronning av Norge. For øvrig den første dronningen i Norge siden 1319 som bare var dronning i Norge (ikke Sverige eller Danmark også).

Dronning Maud på signingsferd

1906 dro den nye kongen og dronningen på signingsferd rundt om i landet. Grunnen til at vi alltid vil huske besøket i Haugesund så godt er den desserten som ble laget til ære for gjestene. Desserten fikk raskt navnet "D ronning Maud fromasj".

Det finnes flere variasjoner av denne desserten. Denne oppskriften er en ganske vanlig variant. Jeg skynder med tilføye at mange liker å legge noen lag med jordbærsyltetøy også.

Oppskriften finner du nedenfor.

Her finner du 5.000 oppskrifter du kan kose deg med!

TV 2 © God morgen Norge

Dronning Maud fromasj

Til 5 porsjoner:

1 pl kokesjokolade, mørk

5 pl gelatin

0,5 dl kokende vann

5 stk eggeplomme

5 ss sukker

5 dl kremfløte

0,5 dl portvin

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!