Grünerløkkas konge Jan Vardøen kommer med ny bok. I Vardøens ånd handler boka om det han liker best: pølser og øl.

Jan Vardøen er mannen bak mange av Grünerløkkas populære kafeer som Bar Boca, kaffebaren Vespa, pizzarestauranten Paradiso og matbutikken Hotel Havana.

På spørsmål om hvorfor han har laget denne boka svarer Vardøen på sin sjarmerende, ubestemmelige (men bestemt britiske) aksent:

Les også: Slik lager du perfekt risotto

Les også: Blomkålsuppe blir best på denne måten

- Det er to ting jeg er veldig glad i. Pølser og øl.

- Hvor lenge har du laget pølser hjemme?

- Jeg har stappet pølser i 12 år. Norske pølser er så kjedelige at det var et møst å lage dem selv.

- Å ja?

- Ja, jeg har vokst opp i England og Irland og er vant til å ha et rikt tilbud at kule pølser hvor alt ikke er oppmalt til det ugjenkjennelige.

For å si hva jeg mener om saken så forteller jeg at jeg er veldig glad i fenikkel i pølsene.

- Sier du det? Jeg laget faktisk 50 kilo fenikkelpølser i helgen, svarer den energiske gründeren.

Da så.

Hekta på øl

- Med Bar Boca og egen drinkebok er det mange som assosierer deg med brennevin. Nå er du plutselig hekta på øl?

- Ja, øl har alltid vært en trofast følgesvenn. Helt siden..., ja, lenge før..., nei, du , det er i alle fall veldig lenge siden jeg drakk min første øl. Jeg hadde definitivt ikke lov. Men det faktisk ikke før de senere årene jeg har gått i dybden.

I tillegg til mange oppskrifter med pølser og øl er boka til Vardøen full av informasjon om øl, øltyper, norske bryggerier, øl-historie og for sikkerhets skyld er også et fint kapittel om "Hvordan drikke øl" med.

- Det var viktig å finne balansen på hvor mye info som skal være med. Er det for mye blir det kjedelig, er det for lite er det verdiløst. Jeg tror vi lykkes med det.

Hvem er boka for?

- Mannfolk. Og alle som er lei av prestasjonskappløpet. Alle tinga i boka mi er enkle å lage

Vardøens tre yndlingsoppskrifter

- Om du fikk kniven på strupen og måtte velge ut tre oppskrifter, hvilke velger du da?

- Det er omtrent som å spørre en nybakt tobarnsfar hvilket barn jeg liker best, men siden du tvinger meg skal du få svar:

(red. anm: Vardøen er mybakt tobarnsfar)

Spareribs, lammeskanker og Bangers and mash (pølse og potetstappe).

Her er oppskriftene!

Lammeskank i Porter

Dette er Jan Vardøens supre oppskrift på lammeskanker i porter-øl.

Ingredienser:

4 stk lammeskank

1 kopp mel

1 ss salt

2 ss pepper, grovmalt

0,5 kopp solsikkeolje

4 stk gulrøtter (store)

1 bt stangselleri

1 stk purre

2 stk løk

3 fedd hvitløk

35 cl øl, porter

70 cl oksekraft

timian, frisk

3 stk laurbærblad

bladpersille

Høyde (px): Bredde (px):

Pølser og potetstappe av Jan Vardøen

Dette er Jan Vardøens variant på alle tiders klassiker, pølse og potetstappe, eller bangers and mash som det heter i England.

Ingredienser:

2 kg poteter

1 ss sort pepper (grovmalt)

salt

3 ss smør

0,5 stk lime, revet skall av

2 dl fløte

2 dl melk

pølse r

Høyde (px): Bredde (px):

Jan Vardøens spareribs

Jan Vardøens spareribs lages med deilig, sterk chili.

Ingredienser:

2 kg ribbe

salt, grovt

pepper

2 ss chili

4 dl øl

barbequesauce

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!