Handleliste for København

Dette shopper du i Køben

Enkelte ting må du bare ha med deg hjem fra Danmark.

Dette fyller du kofferten med i Danmark
Dette fyller du kofferten med i Danmark Foto: Foto: Christopher Sjuve
Sist oppdatert

Noe av det beste med å reise er å shoppe. Og mens noen liker å shoppe stilige klær, sko eller porselen, går jeg mest i matbutikker.

Det morsomste jeg vet er å besøke matbutikker i utlandet (jeg sier dette med stor fare for å oppfattes som en uforbederlig matmons. Jeg vet - hva så?).

Jeg kan ikke noe for det, men jeg digger å sjekke ostedisken og lese navn jeg aldri har sett før (St. Felicien, St. Marcellin). Jeg tillater meg også å sniffe inn lukten i lange drag. Det er akkurat som å være, eh, i et annet land.

Danmark er kjent for sine deilige frikadeller, rugbrød og kanskje, for kjennere, stedet hvor de serverer verdens beste lunsj.

I Danmark har de kommet langt

Av alle byer er København den morsomste å shoppe mat i. Det er selvsagt et personlig greie. Men, saken er at i Danmark har de kommet veldig langt når det gjelder å foredle nordiske matvarer. Og de utvikler stadig nye ting.

La meg ta et eksempel: I den nordiske genbanken finnes det en voldsom mengde med frø fra alt mulig som vokser (og har vokst i Norden). Noen ivrige bønder har nå funnet fram en gammel hvetesort. Hvetesorten viser seg å ha helt unike bakeevner og skaper fantastiske brød. Ut fra noen få frø har bøndene klart å skape hele avlinger - tre bønder jobber nå med dette kornet. Og kornet? Det er straks å få kjøpt i store danske matbutikker (men ikke lett tilgjengelig ennå. Melet selges dog i små kvanta i Meyers Deli på Gamle Kongevej 107).

Fordi det er så mye godt og morsomt å få kjøpt pleier jeg alltid å pakke så lite som mulig i kofferten. Da er det plass til desto mer på hjemturen.

Her er min matkoffert:

Ost

Det finnes etter hvert mange, små morsomme osteprodusenter. Du finner et rikt utvalg på de vanlige matbutikkene. Danbo er vanlig, god ost og et sikkert valg, men ikke det mest spennende. Let - og du vil finne!

Pølse

Det er vanskelig å reise hjem uten en knallrød 3-stjernes salami i kofferten. Den er symbolsk og nesten uungåelig, men slettes ikke den mest interessante. Det er en produsent som heter Aalbæk som har profilert seg med gourmetpølser som dessuten også er økologiske.

Hermetikk

Hermetikk er kjekt å handle med seg hjem. Jeg pleier å titte etter de franske godbitene som Confit de Canard (Ande- eller gåseconfit) eller Cassoulet (bønner og andekjøtt). De er mye rimeligere i Danmark fordi man slipper unna en del toll i EU.

Eplemost

I Norge har det jammen blitt bedre eplesaft de siste årene takket være flinke bønder på Ringerike, i Lier, i Hardanger og Telemark. Jeg gleder meg til de løfter seg enda ett hakk og blir like gode som Meyers "æblemost". Claus Meyer er en av de mest innovative matmennesker i Norden og kjemper stadig for å bringe bedre mat på det nordiske matbordene.

Eplene til mosten kommer fra hans egen epleplantasje på Lilleø. Saften har en helt egenartet munnfølelse og smak - som bare kan forståes om man drikker den. Den er heller ikke spesielt dyr, ca 20 kroner for en liter og fåes kjøpt i vanlige matbutikker.

Ål

Ål er dyrt. Både i Danmark og her hjemme. Likevel er 300 kr for "en slange" (som han sa i butikken) ganske billig for en av verdens største delikatesser. Den er røkt og holder seg fint over Kategatt, enten du reiser med fly eller båt.

Eddik

Sært? Ja, kanskje. Men i den innovative, Nordiske ånden som råder i Danmark lager de stadig bedre eddiker. Vi har lite problemer med å akseptere at "alle" nordmenn har balsamico-eddik fra Italia på kjøkkenbenken. Danskene har bestemt seg for at det burde være like naturlig å ha kirsebær-, rips-, eller stikkelsbæreddiker i kjøkkenskapet. Her er det utrolig mye fint å kjøpe.

Øl

Danmark er et øl-land. Det er selvsagt bygget på kommersielle øl som Carlsberg og Tuborg. Men, det morsomme nå er at det bobler og koker noe voldsomt bland landets etter hvert mange, små bryggerier. "Jacobsen" er en serie som Carlsberg selv har utviklet med noen veldig fine ølsorter (noen er tilgjengelige i Norge, men bare i svært velassorterte butikker). Meyer har flere typer. Ikke overraskende har han laget et eple-øl. Det siste på stammen er, igjen i nordisk ånd, er et øl som er smaksatt med blåbær. Det høres rart ut, men smaker, ja, som ingenting du har smakt før (og det er ikke blåbærsaft med ølsmak).

Les også:

12 ting å lage med tyttebær

Slik har du ikke laget eplekake før

Slik lager du risotto

Ti tips til smokkegutt

Har du andre tips? Bruk kommentarfeltet nedenfor!

Denne saken ble første gang publisert 07/09 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også