3-retters meny til helgen

Helgemenyen!

Fyldig soppsuppe, deilig moussaka og saftig gulrotkake på menyen.

HELGEMENYEN: Moussaka
HELGEMENYEN: Moussaka Foto: Foto: Petter Berg/HM
Sist oppdatert

Det er helg! Først ut på helgemenyen er en fyldig soppsuppe. Den kan lages med all type sopp. Husk at tørket sopp er ypperlig og at det bare tar noen minutter å gi den nytt liv i vann - eller ha den rett i suppa.

Til hovedrett har vi valgt moussaka. Den er enkel å lage i forveien og så kan du sette den i ovnen når du vil. I denne varianten er det oregano og noen anisfrø som blir fantastisk sammen med tomatene.

LES OGSÅ: Tre gode oppskrifter med kjøttdeig

Den søte avslutningen er en saftig gulrotkake. Den er smaksatt med kardemomme, koriander og kanel.

God helg!

HELGEMENYEN: Kremet soppsuppe.
HELGEMENYEN: Kremet soppsuppe. Foto: Foto: Opplysningskontoret for meieriprodukter/Aina Hole

Kremet soppsuppe

350 g kantarell eller en blanding av forskjellige matsopper

4 stk. sjalottløk

40 g smør

8 dl hønsebuljong (utblandet)

1 dl matfløte

1 dl crème fraîche

1 stk. eggeplomme

1 ss maisennamel

salt

pepper

Børst soppen ren, eller vask den under rennende kaldt vann, og kutt den i små biter.

Rens løken og kutt den i små biter. Smelt smøret i en stor kjele og tilsett oppkuttet løk og sopp. Krydre med salt og pepper.

La det surre under omrøring til soppen og løken er gylden, ca 8 minutter.

Tilsett hønsebuljong i gryten og la det hele småkoke i ytterlige 10 minutter. Tilsett fløten. Rør crème fraîche, eggeplomme og maisstivelse sammen og pisk det inn i suppen.

Varm suppen til like under kokepunktet og smak til med salt og pepper.

Oppskriften er hentet fra melk.no (Opplysningskontoret for meieriprodukter)

Moussaka

HELGEMENYEN: Moussaka
HELGEMENYEN: Moussaka Foto: Foto: Petter Berg/HM

2 auberginer

1 gul løk, finhakket

2 fedd hvitløk, knust

½ kg kjøttdeig

2 tomatbokser

1 ts anisfrø

2 ts oregano, tørket

1 ts sukker

1 ss hvitvinseddik

100 g gulost, revet

2 dl H-melk

3 dl kremfløte

2 eggeplommer

1-2 ts maisenna

Salt og pepper

Skjær aubergine og squash i skiver, ca ½ cm. Stek dem i tørr panne i ca. 3-4 minutter på hver side på middels varme. Sett dem til side.

Stek løken blank i olje. Ha i hvitløk og stek i ett minutt til. Ha i kjøttdeig, stek i 5-6 minutter før du har i tomatboksene. Knus anisfrøene i en morter sammen med oregano. Ha i tomatsausen og kok det inn til en god og tykk saus. Smak til med sukker, hvitvinseddik, salt og pepper.

I en ildfast form, legg ett lag med aubergine. Dryss på litt ost. Ha på et lag med tomatsaus, før du legger et nytt lag med squash og aubergine. Legg et nytt lag: ost, squash/aubergine og tomatsaus.

Lag hvit saus: Ha melk, fløte og maisenna i en kjele. Visp godt og la den koke ett par minutter. Ha i eggeplommer og smak til med salt og pepper. Hell sausen over i den ildfaste formen. Dryss litt ost på toppen. Stek den i ovnen ca. 50 minutter på 200 grader. Du kan også ha litt brødsmuler på for å få sprø topp.

Denne saken ble første gang publisert 31/10 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også