Sommeren er tida da folk kommer et ørlite skritt nærmere naturen. Vi tar av oss på beina, kjenner sjøvann skylle over føttene og er vi riktig heldig drar vi en sprell levende fisk over ripa.

Resten av året koser vi oss i syntetiske sakkosekker med flatskjermer, dvd'er og frossenpizzaer (mitt inntrykk av Norge anno 2009. Utopisk eller dystopisk? Døm selv.).

For de fleste av oss er de få sommerdagene den eneste tida vi faktisk henter mat fra naturen. Resten av året er det Rimi-Hagen og de andre i Frossenvare-adelen som får glede av butikk-fangstene våre.

Nå har du sjansen til å fange maten selv!

Det aller enkleste er antakelig blåskjell. Det finnes stort sett langs hele kysten. Ring blåskjelltelefonen på 820 33 333 om du vil forsikre deg om at de er i orden (koster kr 3,50 pr minutt).

Her finner du oppskrifter på blåskjell. Det er veldig rask og god mat (sjekk video her om hvordan du gjør det på grillen).

Hjerteskjell i hvitvin

HAVETS GODBITER: Sjømat smaker best når den nytes på dekk eller svaberg. © Foto: Evy Andersen, Mat ombord, Vega Forlag

Hjerteskjell kan du også spise. Du behandler dem på samme måte som blåskjell.

Makrell er en suveren sommerfisk. Det pussige er at makrell passer forbløffende bra sammen med multer (se oppskrift nedenfor). Ellers er det alltid godt med potetsalat.

Les også: Seks kule potetsalater

Krabber er det også stor sjanse for å treffe på når du fanger maten selv. Her får du oppskriften på en deilig suppe (som ofte heter bisque når suppen lages av skalldyr) og en sommer salat med koriander.

Her finner du over 5.000 oppskrifter

Kos deg med selvfanget mat!

Erik Hannemann

Raske blåskjell

Disse blåskjellene lager du på 10 minutter.

Til 2 porsjoner:

1 stk sjalottløk

1 stk fennikel

1 stk hvitløksfedd

1 dl vann

1 dl fløte

1 ss hvitvinseddik, eller estragoneddik

400 g blåskjell

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):

Grillede blåskjell i urtesmør

Her er Bent Stiansens geniale oppskrift på blåskjell som du lager på grillen!

Til 4 porsjoner:

2 kg blåskjell

0,5 dl sitronsaft

1 dl hvitvin

150 g smør

2 fedd hvitløk

2 dl hakkede urter som persille, gressløk, estragon og dill

0,5 ss finkvernet, hvit pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Evy Andersen

Hjerteskjell i hvitvin

Til 4 porsjoner:

1 kg hjerteskjell

2 dl hvitvin

2 ss olivenolje

1 kvast dill

2 stk sjalottløk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Makrell med rømme og multer

OBS!OBS! Det høres rart ut, javisst, men multer og makrell er en superkombinasjon!

Ingredienser:

2 stk makrellfilet

salt og pepper

2 ss rømme

2 ts multesyltetøy

Høyde (px): Bredde (px):

Strandkrabbesuppe med risoni og kamskjell

En gourmetsuppe fra restaurant Oscarsgate i Oslo.

Til 4 porsjoner:

1 kg strand krabbe r

1 stk løk

1 stk gulrot

2 stilker stangselleri

4 stk hvitløk

sitrongress

1 stk fennikel

1 g safran

1 ss tomatpuré

5 dl hvitvin

olje til pensling

2 dl kremfløte

50 g smør

Høyde (px): Bredde (px):
Lisa Westgaard

Krabbesalat med koriander

Om du har lyst å prøve noe annet enn krabbe naturell, anbefales denne. Tilsett gjerne litt chili og limesaft for ekstra smak.

Til 4 porsjoner:

1 stk isbergsalat

3 stk sjalottløk

3 dl crème fraîche

3 dl kremfløte

4 stk tomat, flådd

2 stk krabbe

2 ss koriander, frisk, hakket

Høyde (px): Bredde (px):

Bisque på krabbe

Til 4 porsjoner:

1 stk krabbe

2 stk sjalottløk

1 ss olivenolje

2 ss cognac

1 ss tomatpuré

1 knivsodd safran

1 knivsodd kajennepepper

2,5 dl hvitvin

7,5 dl vann

salt

hvit pepper

2 dl crème fraîche

dill

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!