Her er en rykende fersk helgemeny du kan kose deg med i helgen. Den braker løs med ertesuppeshots som er en morsom måte å servere ertesuppe på. Er du så heldig å få tak i noen dråper med trøffelolje blir forretten raffinert og morsom, men du klarer det fint uten. Bevares.

Les også: Disse vaflene er perfekte

Så gjør vi et krumspring i hovedretten. Vi henter inspirasjon fra marokko og lager en krydret, men ikke sterk, gryte. Den er enkel å lage, men det litt tid å koke kjøttet skikkelig mørt.

Les også: Perfekte brownies

Les også: Perfekt pizzabunn

Desserten er enkel. C-momentet er å lage karamellsaus. Og her er et hint: Ikke få panikk når du heller i fløten og det begynner å boble voldsomt. Trekk av platen og rør rundt til det hele roer seg ned.

Her har du oppskriftene!

Erik Hannemann

Ertesuppeshots

Den her er ypperlig og morsom som forrett. Med noen trøffeloljedråper er det veldig få som kan motstå den her... Det er altså en ertesuppe i kul forkledning.

Til 4 porsjoner:

1 stk sjalottløk

1 dl fløte

150 g erter

1 ss kyllingbuljong

noen dråper trøffelolje

20 g parmesan

vann

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Marokkansk gryte

Tanken på en varm gryte som dufter av eksotiske krydder får tennene til å løpe i vann. Dette er akkurat en sånn gryte.

Til 3 porsjoner:

1 ts anis, malt

0,5 ts cayennepepper

1 ts korianderfrø

1 ts kuminfrø

750 g lammekjøtt med bein

1 stk løk

1 ss tomatpuré

4 stk tørket aprikos

4 stk tomater

2 dl vann

2 bokser kikerter

1 ss ingefær, finhakket

2 stk buljongterning er (kylling)

2 stk kanelstang

1 stk sitron

koriander, fersk

olje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Vintips til ertesuppeshots

Her må vi ha en hvitvin, gjerne en som spiller opp mot det "grønne" preget i suppen. Vi kunne valgt en sancerre, men det er kanskje enda bedre med en grüner veltliner fra Østerrike:

Bründlmayer Grüner Veltliner Kamptaler Terrassen 2008, vnr 46487, kr 140.

Vintips til marokkansk gryte

Dette er en veldig smaksrik og litt spicy gryterett, og da trenger vi en rødvin med både god fylde og sødme, men også med litt syre og tanniner til å balansere det hele, som f.eks. denne italieneren:

Capitel della Crosara Valpolicella Classico Ripasso 2006, vnr 42806, kr 150.

Arnie Stalheim

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

Vintips til fiken med chevre og karamellsaus

Vanligvis er sancerre førstevalget til chèvre, men her er det så mye sødme fra både fiken og karamellsaus at vi havner på en dessertvin. En relativt ung tawny port harmonerer godt med aromaene vi finner i denne retten:

Niepoort 10 Years Old Tawny, vnr 13921, kr 176 (halvflaske).

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!