Tomatsuppe av Trond Moi

Trond Moi har 9 tips om tomater

Kokken Trond Mois favoritt er italienske klasetomater.

TOMATSUPPE: Prøv Trond Mois oppskrift på tomatsuppe, laget fra grunnen.
TOMATSUPPE: Prøv Trond Mois oppskrift på tomatsuppe, laget fra grunnen. Foto: Foto: istockphoto
Sist oppdatert
TOMATMARMELADE: Passer godt som tilbehør til stekt kjøtt.
TOMATMARMELADE: Passer godt som tilbehør til stekt kjøtt. Foto: Foto: Astrid Hals/frukt.no
TOMATPAI: Et lekkert lite måltid.
TOMATPAI: Et lekkert lite måltid. Foto: Foto: Studio Dreyer-Hensley/matprat.no
TOMATSPESIAL: Salat med blant annet valnøtter og blåmuggost.
TOMATSPESIAL: Salat med blant annet valnøtter og blåmuggost. Foto: Foto: Alf Börjesson/frukt.no

(Vær tålmodig, oppskrifene kommer til slutt i saken...)

Smakstomater, tomater uten smak (!), solmodne tomater, drivhustomater, cherrytomater, klasetomater, soltørkede, hermetiske... Det er mye å forholde seg til når vi skal velge tomater.

Kokken Trond Moi gi oss sine beste tips om nettopp tomater.

Favoritt-tomatene

Solmodne middelhavstomater, spist ved Middelhavet, er det absolutt beste. I butikken her hjemme har jeg italienske klasetomater som favoritt. Tomater med betegnelsen "smakstomater" er også ganske gode. Ellers vil jeg si at norske tomater ubrukelige - da med unntak av høysesongen. Et godt råd er å plukke de rødeste tomatene. Det er tegn på at de har fått modne en stund før plukking. Tomatene skal også være ganske faste i konsistensen.

Røffe bifftomater

Bifftomater er fastere og har tykkere skall, noe som gjør at de tåler grilling og ovnsbaking bedre enn andre.

Cherrytomater på ny måte

Cherrytomater har mye smak og er gode i salater. Det som også er godt er å steke dem i et halvt minutt i panne med olivenolje og timian. Server dem lune som tilbehør til biff.

Jazz opp smakløse tomater

Tomater med lite smak kan du forbedre ved å strø på salt, pepper og litt sukker. I tillegg kan olivenolje og en liten teskje tomatpuré per tomat kan gjøre underverker. Dette trikset bruker jeg også i tomatsalat.

Flå for bedre smak

Smaken forbedres dersom du fjerner det smakløse skallet og de bitre stenene med væsken rundt. Slik gjør du: Snitt ut kjernen og kutt av toppen først. Legg dem i fosskokende vann i 10-15 sekunder til du ser skallet løsner, så raskt i isvann før flåing.

Kjøleskap - adgang forbudt

Tomater utvikler smak etter at de er plukket. Det er grunnen til at de ikke skal oppbevares i kjøleskap. Tomater kan oppbevares 4-5 dager i romtemperatur.

Tomat til dessert

Lyst å prøve noe helt nytt? Prøv tomat til dessert. Del tomaten i to, strø på 2 ss sukker og litt vaniljesukker - eller aller helst frø fra vanilje. Bak tomaten i ovn på 140 grader i ca. 30 minutt. Avkjøl, og server med en kule vaniljeis.

Soltørkede i olje

Jeg foretrekker soltørkede tomater i olje fremfor de tørre. De tørre er både harde og har en vel intens smak, og bør derfor gis et oppkok i vann før bruk. Soltørkede tomater er anvendelig til mye, for eksempel som fyll i kyllingbryst (skjær en lomme i kjøttet).

Hermetiske

Hermetiske tomater er solmodne tomater, og er jevnt over av godt kvalitet. Jeg kjøper hermetisk tomat uten smakstilsetninger som chili og basilikum, fordi jeg liker å tilsette smak selv.

Tronds Mois oppskrifter:

Tomatsuppe på ett minutt

Tomatbruschetta

Tomatsalat

Tomatsalsa

Scampi el diablo

Andre tomatoppskrifter:

Tomatmarmelade

Tomatpai

Minipaier med cherrytomater

Tomatsalat med bønner og oliven

Tomatspesial

Pasta med tomattapenade og parmesan

Tomates a la Corobessa con pesto

Lammeskiver i tomatsaus med gremolata og risotto

Gulrot- og tomatsuppe

STEKTE TOMATER:  Del tomatene i to. Dryss på salt, pepper og oregano. 
Stekes i ildfast form til de har fått litt gyllen farge, ca. 225 °C i ca. 10 minutter.
STEKTE TOMATER: Del tomatene i to. Dryss på salt, pepper og oregano. Stekes i ildfast form til de har fått litt gyllen farge, ca. 225 °C i ca. 10 minutter. Foto: Foto: Mari Svenningsen/matprat.no

Denne saken ble første gang publisert 28/05 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også