UKENS BESTE VINKJØP: Dolcetto di Dogliani Pianezzo 2007

Glimrende til pizza og pasta

Denne saftige og fruktige italienske rødvinen passer til mye av maten vi spiser mest av.

LITEN OG SØT: Dolcetto betyr "lille søte" på italiensk.
LITEN OG SØT: Dolcetto betyr "lille søte" på italiensk. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Sist oppdatert

De største vinene fra Piemonte, barolo og barbaresco, kjennetegnes bl.a. av de relativt høye nivåene av både syre og garvestoffer (tanniner) fra nebbiolo-druen. Dette gjør dem til gode matviner, men kanskje ikke akkurat det man vil kalle koseviner. De enklere og rimeligere vinene laget på druene barbera og dolcetto er lettere tilgjengelig. Hver av dem har likevel en unik strukturell profil.

Barbera har ofte frisk syre og relativt lite tanniner, mens med dolcetto er det omvendt. Her er syrenivået ganske lavt, mens tanninene er tydeligere. Den lave syren gjør at dolcetto kan smake litt søtlig, og det er derfra den henter sitt navn: Dolcetto er diminutivform av dolce, og betyr altså "lille søte".

Mesteparten av den beste dolcettoen lages i Alba-distriktet, altså dolcetto d'Alba. Men det lages også god vin av denne druen i kringliggende områder, og vår vinanbefaling kommer fra Dogliani. Produsenten heter Francesco Boschis.

Dolcetto di Dogliani Pianezzo 2007, vnr 80044, kr 136, 84 poeng.

Dyp rødfiolett på farve. Fin duft av kirsebær med hint av bringebær, bark, urter og krydder. God fylde med rik og moden frukt, moderat syre og ganske lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner. Saftig stil.

Denne vinen er deilig å drikke nå, men tåler også et par års lagring. Den passert godt til både pizza og pasta, samt til lettere kjøttretter av kylling, svin og kalv.

Her er noen oppskrifter på retter som passer til vinen:

Pizza fire årstider

Bakt pasta

Kalvefilet med urter

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Rødvin til lette kjøttretter

Frisk østerriker

Rødvin på grensen til rosé

Rødvin til både kjøtt og kos

Stram og fin italiener

Denne saken ble første gang publisert 30/04 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også