Billig mat er alltid populært. Jeg har tidligere skrevet om hvordan du kan lage middag til to for 12 kroner - og en ukemeny på lavbudsjett.

Nå gav jeg meg selv følgende utfordring: Lag syv middager til fire personer for 500 kroner.

Umulig?

Neida.

Det er til og med ganske enkelt om man foretar noen enkle grep. De fleste som gjør denne øvelsen ender med disse tiltakene:

  • Å ikke kjøpe kjøtt
  • Å ikke kjøpe fisk
  • Å handle på «innvandrerbutikker»
  • Å bare lage supper
  • Å bare lage pastaretter

I min meny er det kjøtt og fisk i seks av syv dager, jeg handlet på Meny, og denne uken serverer jeg ikke pastaretter.

Ja, det er to supper - og det er bare å glede seg til begge to.

Det store grepet er å kutte ned på kjøtt og fisk. Det er vanlig å beregne både 200 og 250 gram kjøtt eller fisk per person. Så mye er det ikke i denne menyen, men den er altså beregnet for en familie på fire. De færreste barn spiser 200 gram kjøtt uansett (men, det varierer selvsagt voldsomt). Nøkkelen ligger altså i å kutte litt ned på proteinene og gir opp på grønnsakene.

Dette fikk jeg kjøpt for 510 kroner og 97 øre:

  • 1 brød
  • 1 tomat
  • 1 eple
  • 2 kilo ris
  • 1 kilo mel
  • 1 hodekål
  • 1 kilo ytrefilet av svin
  • en bunt rødbeter
  • 2 kilo poteter
  • 1 stk blomkål
  • 2 stk hvitløk
  • 1 pakke ferskgjær
  • 2 kilo løk
  • 1 pakke smør (500 gram)
  • ca 700 gram seifilet
  • ca 700 gram laksefilet
  • 2 kyllingfileter (ca 340 gram)
  • en gulost

De tre handleposene ble til syv middager. Svinekjøttet var på tilbud. Jeg hadde egentlig planlagt å kjøpe svinekoteletter, men dette var et langt bedre kjøp.

De hadde også ferdiggrillede kyllinglår på tilbud (ti kroner stykke), men det droppet jeg.

Man sparer noen kroner på å plukke løk og poteter selv (og unngå ferdigposene.)

 

De syv rettene

På de neste sidene kan du finne fram til de syv rettene jeg lagde.

Mesteparten var planlagt, men jeg måtte altså gjøre noen justeringer underveis.

Middag for en uke til 500 kroner

BILLIG MAT: Her er kvitteringen som viser at maten kostet 500 kroner. © Foto: Christopher Sjuve

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!