UKENS BESTE VINKJØP:

«Norsk» rødvin til biffen

Denne rødvinen fra portvinsdistriktet passer ypperlig til en skikkelig god biff.

Foto: Foto: Arnie Stalheim

Publisert Oppdatert

I Douro-dalen i Portugal har det vært laget portvin i flere hundre år. Det har også vært produsert litt rødvin i dette området, men de siste 20 årene har rødvinsproduksjonen begynt å ta stadig mer av, og vinene blir laget på de samme druene som portvinen.

Niepoort er ikke bare blant de beste produsentene av portvin; de er også blant de ledende i den nye rødvinsbølgen. Den første rødvinen, og kanskje den mest kjente i porteføljen, er Redoma, som først ble produsert i årgang 1991. Siden har firmaet utvidet med både hvitvin og rosévin, samt stadig flere rødviner, hvor den dyreste heter Batuta og koster hele 500 kroner på polet.

Heldigvis er ikke alt Niepoort produserer like dyrt. Vår vinanbefaling denne gang er faktisk den billigste i hele firmaets sortiment, og den er spesialprodusert for det norske markedet. Fabelaktig heter den, og er laget på en hel skokk av forskjellige klassiske druer fra Douro-dalen.

Niepoort Fabelaktig Douro 2006, vnr 45269, kr 125, 83 poeng.

Dyp rubinrød mot fiolett. Fin duft av røde og mørke bær med hint av lim, urter og krydder. God fylde med rik og sødmefull frukt, moderat syre og en ikke verst lang ettersmak med fine tanniner.

Denne vinen er god å drikke nå, men tåler også et par-tre år i kjelleren. Dette er en typisk kjøttvin, og den vil gå godt til både okse, lam og vilt.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Biff med bacon, kremet spinat og tomater

Lammeindrefilet servert med ratatouille

Hjortefilet, potetlyonnaise, sellerikrem og sherrysjy

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Matvennlig rød italiener

Chilensk kraftpakke

Billig og barsk rødvin til biffen

Frisk hvitvin til sjømat

Knallvin til kraftige gryteretter

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning