Italiensk rødvin

Flott valpolicella

Denne rødvinen er midt i blinken til torsk, men du kan også drikke den til pizza og pasta.

VINTIPSET: Zenato Valpolicella fra Italia koster KR 130,- og er et kjempekjøp! Foto: Arnie Stalheim.

VINTIPSET: Zenato Valpolicella fra Italia koster KR 130,- og er et kjempekjøp! Foto: Arnie Stalheim.

Publisert Oppdatert

Årgang 2006 har vist seg å være meget bra over hele Nord-Italia, og i både Toscana, Piemonte og Veneto er det blitt laget svært gode viner. Vi skal til Veneto, nærmere bestemt Valpolicella-distriktet, som ligger mellom Verona og Garda-sjøen.

De lette, friske og fruktige rødvinene fra Valpolicella lages hovedsakelig av druen corvina, tilsatt mindre mengder molinara og rondinella. Valpolicella er inndelt i flere soner, og den sentrale Classico-sonen regnes som den beste. Når en vin bærer betegnelsen "superiore", betyr det at den har noe høyere alkoholinnhold (et resultat av modnere druer) og at den har vært lagret litt lenger før den slippes på markedet.

Det finnes en rekke gode produsenter i Valpolicella, og Romano Dal Forno og Giuseppe Quintarelli ligger helt i tet. Men vinene deres er også ekstremt dyre, med priser i området 500-2000 kroner. Da er det godt å vite at det like bak disse to finnes en håndfull produsenter som lager nesten like god vin til en betydelig lavere pris. Zenato er en av disse, og han står bak vår vinanbefaling denne uken.

Zenato Valpolicella Classico Superiore 2006, vnr 34688, kr 130, 86 poeng.

Dyp rubinrød på farve. Dufter av syrlige kirsebær med innslag av urter og lim. Middels fyldig med mer sødmefulle kirsebær i smaken.Også et hint av nøtter. Frisk syre og middels lang ettersmak med så fine tanniner at de knapt merkes. Vi har smakt nesten samtlige årganger av denne vinen siden 2000, og dette synes vi er den kanskje beste hittil.

Selv om den kunne tålt et år eller to i en kald kjeller, ser vi ikke vitsen med det. Her handler det nemlig om den friske frukten. Dette er en svært fleksibel vin i matveien. Den er glimrende til både pizza, pasta med tomatsaus og lettere kyllingretter. Er du blant dem som liker rødvin til torsk og annen hvit fisk, er vinen midt i blinken. Du kan også drikke den på egenhånd som "kosevin" uten mat. Det viktigste, samme hvordan du skal bruke vinen, er at du ikke serverer den for varm. Den liker seg best på 13-15 grader.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Pizza med kjøttdeig

Skinkeinnbakt torsk med grønne linser og soyasmør

Flere tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Rimelig, frisk og slank hvitvin

Mye chianti for pengene

Kraftig rød spanjol

Tysk riesling i knallårgang

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning