ITALIENSK PAR: Bring litt av atmosfæren fra den piazzaen hjem ved spise pizza og skjenke chianti i glasset. © Foto: Kai Nordrum/matprat.no

Det finnes knapt en chianti å få under hundrelappen, og skal du ha en god en, sniker gjerne prisen seg opp mot 150 kroner og vel så det. Vår vinanbefaling denne uken er, nettopp, en chianti, og den er både god og moderat priset.

Vi er i Chianti Colli Senesi, som betyr noe sånt som den delen av Chianti som ligger i åsene ved Siena. Der finner vi en eiendom som heter Castello di Farnetella. Det som er spesielt verd å merke seg, er at vinen fra denne eiendommen produseres av Fattoria Felsina, en av de aller beste produsentene i Chianti Classico. Og når årgangen er den for Toscana fabelaktige 2006, skulle det meste være i orden.

Castello di Farnetella Chianti Colli Sensi 2006, vnr 33275, kr 111, 84 poeng.

Rødfiolett på farve. Dufter av syrlige kirsebær med innslag av litt urter og krydder. Middels fyldig med slank frukt, frisk syre og fine tanniner. Ikke så verst lang ettersmak til å være en vin i denne prisklassen.

Denne vinen er god å drikke nå, men vinner neppe noe særlig ved lagring. Den er såpass syrefrisk at selv om vi legger godviljen til, blir aldri dette noen kosevin. Men derfor er den desto bedre til mat. Drikk den til pizza, pasta med tomatsaus og kylling uten altfor kraftig tilbehør.

Frister italiensk vin på hjemmebane? Prøv fottur i Nord-Italia.

Her er noen oppskrifter på retter som passer til vinen:

Pizza fire årstider

Tomatisert pasta med sopp og grønnsaker

Ovnsstekte kyllinglår med løk og tomat

Flere tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Frisk og fruktig østerriker

Kraftig rød spanjol

Tysk riesling i knallårgang

Billig og god rød portugiser

Billig, frisk og fruktig hvitvin

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!