HVITVIN

Bli blid av Chablis

Skal du spise sjømat med klassisk tilsnitt, er chablis alltid godt å ty til.

VINTIPS: Fevre Petit Chablis Foto. Arnie Stalheim

VINTIPS: Fevre Petit Chablis Foto. Arnie Stalheim

Publisert Oppdatert

Vinen kommer fra dette området: Chablis

Når noen sier tørr hvitvin, er du ikke alene hvis du nærmest som refleks svarer chablis. Dette er den erketypiske, tørre hvitvinen, og det er ikke bare den friske syren og fraværet av sukker som gjør den til det den er. Chablis har også et tydelig mineralsk preg, som ikke bare understreker tørrheten, men også gjør vinen meget appetittvekkende. Og så passer den så godt til sjømat!

Ukens vinanbefaling er en petit chablis, hvilket vil si at den kommer fra utenfor det sentrale området av Chablis. Her er vinene litt enklere og ikke fullt så mineralske som i de sentrale delene av området. Men det reflekteres også i prisene. Her får du fortsatt ganske mye chablis-smak for færre kroner. Vår vin er laget av William Fèvre, en av de halvt dusin beste produsentene i området.

Fèvre Petit Chablis 2007, vnr 45970, kr 147, 84 poeng.

Ganske blek strågul med et hint av grønt. Typiske aromaer av sitron og steinete mineraler. Også et lite innslag av grønne epler. Middels fyldig med slank frukt og frisk syre. Middels lang ettersmak med hint av mineraler i avslutningen.

Denne vinen er god å drikke nå, men kan godt ligge et år eller to i kjelleren. Skal du drikke den nå, har den faktisk godt av en time eller to på karaffel. Og ja; det går an å sette karaffelen i kjøleskapet.

Dette er en såpass tørr og stram vin at vi ikke ville servert den til asiatisk-inspirerte retter. Da trenger du en vin med mer sødme. Vi ville heller ikke brukt den til rike retter med kraftig tilbehør og fete sauser. Da trenger du en vin med mer fylde. Utover dette kan du drikke denne vinen til nærmest hva det skal være av fisk og skalldyr.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Dampet torsk med glaserte rotgrønnsaker og lys saus

Fisk med sitronsaus

Risotto med blåskjell

Flere tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Glimrende valpolicella til både fisk, pizza og pasta

Rimelig, frisk og slank hvitvin

Mye chianti for pengene

Frisk og fruktig østerriker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning