Først: Husk å bokmerke denne saken på mobilen din! Kjekt når du lander og skal handle i taxfree-butikken.

HER ER DE NYE KVOTENE SOM GJELDER FRA 1. JULI 2014

Vinterferien står for døren, og undersøkelser viser at så mange som halvparten velger å legge ferien til utlandet. Da er det penger å spare på å gjøre vininnkjøpene på taxfree.

Da vi skulle finne frem til de beste kjøpene, var vi ikke bare opptatt av muligheten for å spare penger, men også at vinene skulle være gode. Skvip er nemlig skvip, samme hvor billig det er.

Vi har tatt utgangspunkt i utvalget på Gardermoen ankomst. At vi har valgt ankomst, er fordi at du på vei ut på ferie som oftest skal til et land hvor alkohol likevel er betydelig billigere enn her hjemme, og da er det liten vits i å drasse på vin ut av landet. Da er det bedre å handle når du kommer hjem.

Kvotene for hvor mye du har lov å ha med deg inn tollfritt finner du forklart her. Også sterkøl går innunder ølkvoten, mens rusbrus over 4,7% teller som vin.

Heinemann, som driver taxfree-butikken på Gardermoen, har også ansvaret for butikkene på Flesland, Værnes, Sola og Kjevik. Flere av vinene på Gardermoen er også tilgjengelige på de andre flyplassene. Du kan sjekke tilbudet på din flyplass ved å velge by på denne siden. Når du er kommet på siden til din by, ligger vin og øl under knappen "Other categories".

Vi har plukket ut ni viner, fordelt på én champagne, fire hvitviner og fire rødviner, pluss én øl.

Lanson Black Label Brut

En velkjent champagne-traver, som er blitt bedre de siste årene, og som her har en hyggelig pris. Til aperitiff, fisk og skalldyr.

Polpris: kr 360 - Taxfree: kr 279 - Du sparer: kr 81

Kloster Eberbach Steinberger Riesling 2010

Flott tysk produsent. Halvtørr hvitvin som er glimrende til sushi og annen asiatisk-inspirert sjømat. Også deilig terrassevin til sommeren.

Polpris: kr 137 - Taxfree: kr 95 - Du sparer: kr 42

Domäne Wachau Grüner Veltliner Smaragd Terrassen 2012

Veldig god østerriksk produsent. Vinen er ikke tilgjengelig på polet, så for å kunne anslå prisavslag, har vi brukt prisen på en vin fra samme produsent på samme kvalitetsnivå, Weissenkirchen Riesling Smaragd. God allrounder til det meste av fisk og skalldyr. Også god til asparges.

Polpris: kr 165 - Taxfree: kr 109 - Du sparer: kr 56

Laroche Chablis 2012

Pålitelig produsent. God allrounder til det meste av fisk og skalldyr, men styr unna spicy, asiatisk-inspirerte varianter.

Polpris: kr 175 - Taxfree: kr 119 - Du sparer: kr 56

Pazo de Señorans Albariño 2012

En av de beste spanske hvitvinene. God allrounder til det meste av fisk og skalldyr.

Polpris: kr 184 - Taxfree: kr 119 - Du sparer: kr 65

Planeta Plumbago Nero d'Avola 2011

Rødvin fra anerkjent produsent på Sicilia, og til svært hyggelig pris. Til okse, lam og vilt, også fra grillen.

Polpris: kr 175 - Taxfree: 79 - Du sparer: kr 96

Ramos Pinto Duas Quintas 2010

Rødvin fra en av Portugals beste portvinsprodusenter. Til okse, lam og vilt, også fra grillen.

Polpris: kr 158 - Taxfree: kr 89 - Du sparer: kr 69

Guigal Côtes du Rhône 2010

Rødvin fra en av de beste produsentene i Rhône. Passer til lam og vilt.

Polpris: kr 150 - Taxfree: kr 89 - Du sparer: kr 61

Guigal Crozes-Hermitage 2006

Rødvin fra en av de beste produsentene i Rhône. Til lam, vilt og kraftige kjøttgryter.

Polpris: kr 205 - Taxfree: kr 139 - Du sparer: kr 66

Nøgne Ø India Pale Ale

En typeriktig US style IPA og et av Norges mest populære mikroøl. Takler det meste av kraftige og fete kjøttretter. Også god på egenhånd, om du liker bitterheten.

Polpris: kr 75 - Taxfree: kr 49 - Du sparer: kr 26

Artikkelen er oppdatert med en korreksjon: Det ble feilaktig påpekt at sterkøl (over 4,7%) går som vin, mens det riktige er at sterkøl teller som vanlig øl. Rusbrus over 4,7% teller imidlertid som vin. Dette er nå korrigert.

Få også med deg disse gode tipsene:

Hvorfor det er bra med skrukork på vin

Hvordan velge vinglass

Riktig serveringstemperatur på forskjellige viner

Når skal vinen på karaffel?

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!