Man må ta et valg når det kommer til å velge en velkomstdrink. Noen ganger vil man få stemningen rask i gang - og en stiv en kan være nok til å sette i gang kjeftamentet på noen og enhver. Da er den elegante cosmopolitan en kandidat. Eller en perfekt gin'n tonic det vanligste.

Men, på julebordet vet vi at det kommer både øl, kanskje vin og helt sikkert en akevitt. Og en akevitt kommer sjelden alene.

En artig velkomstdrink som ikke strutter av alkohol kan derfor være fin å ha i ermet. Det er ikke lenge siden jeg skrev om portonic. Den geniale blandingen med hvit portvin blir alle begeistret for. Herved lanserer jeg et forslag til i samme gate.

Dersom du er så heldig å få være med en spansk familie på søndagspicnic er det stor sjanse for at du blir tilbudt den her. Og denne drinken, som også går under navnet mimosa, serveres gjerne i bryllup. Muligens av samme årsaker som jeg tenker at den er egnet til juleselskap.

Mimosa er den nye velkomstdrinken?

Det kan knapt bli enklere. En mimosa er en velkomstdrink som består av 50/50 musserende vin og appelsinjuice. Navnet er etter alt å dømme hentet fra de gule blomstene med samme navn.

Det eneste "trikset" her er å helle varene rett i serveringsglassene for å unngå at boblene forsvinner. Altså heller man appelsinjuicen først i glasset. Så heller man forsiktig i cava.

Cava er slett ikke dyrt. I den siste testen vi gjorde koster vinneren en hundrelapp. Når det gjelder appelsinjuice er det meget store forskjeller. Da vi gjorde en stortest av appelsinjuice brukte vi vinskalaen som går fra 50-100 poeng. Den dårligste fikk 60 poeng og den beste fikk 86 (se her). Rådet er derfor å spandere på se en god appelsinjuice til denne velkomstdrinken.

Oppskriften på mimosa finner du nedenfor.

Erik Hannemann

Gul velkomstdrink

Dette er en kul og uventet velkomstdrink. Det er to ingredienser og tar ikke lenger tid å lage enn å åpne en flaske cava. I England kalles den Buck's Fizz, men da er blandingsforholdet en del vin og to deler juice.

Ingredienser:

1 fl musserende vin, cava eller annen (0,75 liter)

0,75 l appelsinjuice, ferskpresset

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!