Høst er en fin årstid for den som er glad i mat. Både sopp, lam og vilt er i sesong, og da blir det kraftige og gode høstmiddager. Og selvsagt med noen deilige rødviner til. Vi har allerede tatt for oss hvilke viner du bør drikke til lam. Nå er tiden kommet for viltvinene.

Magert kjøtt

Vilt kan være så mangt. Elg og fasan er ganske mildt på smak, mens hjort er litt kraftigere. Enda kraftigere enn dette er reinsdyr, rype, orrfugl og hare. Og får du det ikke kraftig nok, kan vi anbefale bever. Felles for dem alle, er at kjøttet er ganske magert.

I mangelen på fett skulle en da tro at det ikke var så nødvendig med frisk syre eller tydelige garvestoffer i vinen for å renske opp. Men tilbehøret er ofte ganske fett. Det er gjerne smør, fløte eller rømme i sausen, og soppen eller rosenkålen er kanskje stekt i smør eller baconfett.

Da skal vi ha en ganske kraftig rødvin, som gjerne har både frisk syre og bra med garvestoffer.

Eksklusivt

Rød burgunder regnes ofte som en klassiker til vilt. Problemet er at du skal gå ganske langt opp i pris, gjerne over 300 kroner, før det begynner å bli nok trøkk i smaken. De under 200 kroner er gjerne tynne, syrlige og ripsaktige, og passer best til kylling.

Nei da går vi heller til Rhône, og gjerne til Rioja og Piemonte også. For å ikke å snakke om Libanon. Da vilt er en så flott og eksklusiv råvare, har vi også dratt til litt på vinsiden denne gangen, med viner som er endel dyrere enn de vi vanligvis anbefaler. Men ikke vær redd, vi har også anbefalt en god og rimelig vin også.

Oppskrifter

Det finnes mye godt du kan lage av vilt. Her er noen lekre oppskrifter:

Reinsdymedaljong

Hjortefilet med hvitløksgratinerte poteter og madeirasaus

Rypebryst med savoykål

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!