Vår og sommer er tiden for å nyte de gode drikkene som rabarbrasaft, chablis - og iste.

Iste er en herlig, leskende drikk i sommervarmen. Det er ingen kunst å lage, men det er allikevel flere metoder man kan bruke for å lage sommerdrikken.

Share

Så til spørsmålet alle må stille seg: Kaldt eller varmt vann?

For man kan da ikke lage te i kaldt vann, eller? Joda. Men, det finnes altså tre metoder:

Den enkeste metoden (varmt vann)

Den overlegent enkleste metoden er å lage vanlig te og kjøle den ned. Du kan selvsagt også bare helle den over i tykke glass som er fyllt opp med isbiter. Du finner en oppskrift (med litt mer rafinnement nedenfor).

Sol-te

Om du fyller en mugge med vann, har i te (kanskje fem poser pr liter vann) og sukker og setter den i sola 2-4 timer - ja, da har du laget sol-te. Hell teen over i glass med isbiter.

Kaldt-vanns-metoden

Fyll en mugge med kaldt vann. Ha i teposer (eller vanlig te), omtrent 5 poser pr liter vann. Sett den i kjøleskapet. Åtte timer senere har du iste. Det er med andre ord kjekt å gjøre det natten over. En god idé om du har tenkt deg på stranden.

Når jeg lager iste liker jeg å stjele oppskriften fra Larousse, det klassiske, franske, kulinariske oppslagsverket. Her blander de gjerne inn litt mynte - og litt rom. Nydelig. Jeg pleier også å ha i en noen biter med fersken (eller nektarin). Oppskriften finner du nedenfor.

Har du lyst på iskaffe i stedet? Slik lager du det.

Les også:

Coq au vin har bare én oppskrift som funker

Slik lager du spaghetti carbonara

Slik lager du perfekte brownies

Supereplekaka lager du slik

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Iste

Iste er en herlig, leskende drikk på varme dager.

Ingredienser:

0,5 l vann

2 ss te, grønn te eller to vanlige poser

2 ss sukker

2 stilker mynte

1 stk fersken

Én eller to spiseskjeer rom

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!