Alamos Cabernet Sauvignon 2008.

En av favorittene i den rimeligste prisklassen var denne vinen fra Argentina. © Foto: Petter Berg / HM Foto

Carrascal 2005.

Saftige tanniner, middels fylde og god syre er karakteristikken av favoritten i den mellomste prisklassen. © Foto: Petter Berg / HM Foto

Colombier Crozes Hermitage 2007.

En god rødvin til retter av vilt. En fin franskmann i den dyreste prisklassen. © Foto: Petter Berg / HM Foto

Lam i dill.

Hva med lam i dill, tilsatt stekte kantareller? © Foto. Opplysningskontoret for kjøtt/Matprat.no

Lag en klassisk lammestek og nyt den til en av våre anbefalinger © Foto: Matprat.no

Testpanel og testmetodikk

I testpanelet satt Robert Lie og Arnie Stalheim. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Han har sitt daglige virke som daglig leder for Grefsenkollen. Arnie Stalheim er Klikk.nos vinekspert. Han har en lang karriere som vinsmaker. Stalheim dukker også opp i TV2 og Radio Norge med jevne mellomrom og har tidligere jobbet i Art of Taste.

Vinene ble gitt poeng på 100-poengskalaen, hvor 100 poeng er best. Alle vinene ble smakt blindt. Utover klassifiseringen i tre prisklasser ble det ikke tatt hensyn til pris ved poenggivningen.

Det er høst, jaktsesongen er i gang og det inviteres til festlig lag rundt middagsbordet. I den anledning har vi plukket ut 30 røviner som alle kan drikkes til lam eller vilt, eller begge deler.

Det som er felles for både lam og vilt, er at det er smaksrikt kjøtt. Til det må vi drikke relativt kraftige viner med mye smak. Lammekjøtt er ganske fett, mens vilt ofte er magert.

Lammevinene bør derfor ha godt med garvestoffer (tanniner) som ta luven av fettet, mens viltvinene gjerne tåler å være runde og snille. I utgangspunktet.

TESTUTVALG

Alle rødvinene i denne testen er fra Vinmonopolets fullsortiment og bestillingsutvalg. Vi har delt dem opp i følgende tre klasser: Flaske under kr 100, flaske kr 100-150 og flaske kr 150-250. Utvalget av vinene er blitt gjort på bakgrunn av tidligere testresultater, kunnskap om druer, distrikter, årganger og produsenter. Se testresultatet nederst i denne artikkelen.

Les også:

Verdens beste kokk lager lammemat

Endelig: Her er oppskriften på lammefrikassé

Saken er den at vi her til lands serverer gjerne viltretter med bacon og fete sauser med mye fløte eller rømme. Mange sauterer (dvs. lettsteker) også grønnsaker til vilt, f.eks. rosenkål eller savoykål. Alt dette bidrar til at fettinnholdet i rettene blir så høyt at vi kan servere samme vin til vilt som til lam.

Viner som utmerket seg i de tre ulike klassene:

RØDVIN UNDER KR 100:

Begge disse rødvinene ble favoritter i den rimeligste prisklassen. Du kan drikke dem til retter av vilt.

Oppskrift: Slik blir lammesteken perfekt

Alamos Cabernet Sauvignon 2008, vnr 40276, kr 99,90, 83 poeng

Mørk rød på farve med liten blåaktig kant. Dufter av lær, krydder, plimme og solbær. Animalsk preg. Bløte tanniner, god fylde og middels syre. Rik frukt med middels til god lengde.

Alamos Malbec 2008, vnr 40277, kr 99,90, 83 poeng

Mørk rød på farve med liten blåaktig kant. Dufter pepper, bjørnebær, solbær og et hint av urter. Bløte tanniner, god fylde og bra syre. Middels lang ettersmak, rik frukt og krydret avslutning.

RØDVIN KR 100-150:

Carrascal 2005 vnr 32404, kr 125, 84 poeng

Mørk rød på farve med bred brunaktig kant. Dufter lær, krydder og modne bær. Jordlig og animalsk. Saftige tanniner, middels fylde og god syre. Utviklet, moden frukt og lang ettersmak.

Drikk den til retter av lam.

Oppskrift: Lam i dill

RØDVIN KR 150-250:

Her var det to viner som utmerket seg og som deler førsteplassen i denne klassen.

Colombier Crozes Hermitage 2007, vnr 50453, kr 184,90, 86 poeng

Mørkerød på farve med liten blåaktig kant. Dufter rått kjøtt, pepper, solbær, vanilje, krydder og bjørnebær. Litt vegetal. Bløte tanniner, god fylde og middels syre. Rik frukt og god lengde.

Drikk den til retter av vilt.

Oppskrift: Reinsdyrmedaljong

Muga Reserva 2005, vnr 30989 , kr 184,90, 86 poeng

Mørkerød på farve med liten blåaktig kant. Dufter pepper, treverk, vanilje, solbær, bjørnebær og rått kjøtt. Markerte tanniner, god fylde og god syre. Rik, stram frukt og lang ettersmak.

Drikk den til retter av lam eller vilt.

Oppskrift: Hjortefilet

Les også:

Vin skal oppbevares mørkt og kjølig

8 favoritter til spisestua

Bekymrer seg for småspiste og kresne barn

Rødvin tillam og vilt.

Lag en deilig reinsdyrstek og drikk en av våre vinabefalinger. © Foto: Opplysningskontoret for kjøtt/Matprat.no

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!