Hvordan smake vin
Synes du at det er vanskelig å vite hva du skal se etter når du smaker vin? Arnie Stalheim forteller deg hvordan.
Når du skal smake og vurdere en vin gjør du følgende:
1. Farge/utseende
Ha vin i glasset og hell glasset på skrå bort fra deg mot en hvit bakgrunn. Bruk gjerne et A4-ark. Da ser du fargen på vinen tydeligere. Legg merke til hvordan vinen ser ut i midten av glasset og langs kantene av glasset.
2. Lukt
Snurr på glasset slik at vinen roterer (hold i stetten på glasset). Stikk nesen dypt ned i glasset og sniff inn aromaen. Snurr gjrne glasset et parganger til og gjenta sniffingen.
3. Smak
Ta en god munnfull av vinen slik at den kommer i kontakt med alle smaksløkene vi har på tungen. Rull vinen rundt i munnen. Du kjenner da sødme, syre og bitterhet. Du kan også kjenne om tanniner (garvesyre) på innsiden av kinnene og mot svelget kjenner du alkoholen i vinen.
4. Helhetsinntrykk
Dersom farge, lukt og smak er i balanse, og du i tillegg kjenner en fin lengde på vinen, kan dette tyde på en kvalitetsvin.
Les også:
Mindre mas: Ti mattips som gjør livet enklere
Slik lager du perfekt pizzabunn
Dette er verdens viktigste grønnsak
Matlaging: Unngå de vanligste feilene
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!