Annonse

Når du skal smake og vurdere en vin gjør du følgende:

1. Farge/utseende

Ha vin i glasset og hell glasset på skrå bort fra deg mot en hvit bakgrunn. Bruk gjerne et A4-ark. Da ser du fargen på vinen tydeligere. Legg merke til hvordan vinen ser ut i midten av glasset og langs kantene av glasset.

2. Lukt

Snurr på glasset slik at vinen roterer (hold i stetten på glasset). Stikk nesen dypt ned i glasset og sniff inn aromaen. Snurr gjrne glasset et parganger til og gjenta sniffingen.

3. Smak

Ta en god munnfull av vinen slik at den kommer i kontakt med alle smaksløkene vi har på tungen. Rull vinen rundt i munnen. Du kjenner da sødme, syre og bitterhet. Du kan også kjenne om tanniner (garvesyre) på innsiden av kinnene og mot svelget kjenner du alkoholen i vinen.

4. Helhetsinntrykk

Dersom farge, lukt og smak er i balanse, og du i tillegg kjenner en fin lengde på vinen, kan dette tyde på en kvalitetsvin.

Les også:

Mindre mas: Ti mattips som gjør livet enklere

Slik lager du perfekt pizzabunn

Dette er verdens viktigste grønnsak

Matlaging: Unngå de vanligste feilene

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Christopher Sjuveredaktør mat

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Champagne til jul og nyttår 2014

Fem gode champagner

Her er noe for ethvert budsjett, med priser fra drøyt 200 til over 400 kroner.