Husmannskost er noe av det beste jeg vet. I tillegg er husmannskosten sunn, næringsrik og forbløffende smaksrik.

Andre berømtheter er kålstuing, oksehalesuppe og norges mest populære middagsrett gjennom alle tider flesk og duppe.

Det er ikke godt å vite hva husmannskost egentlig er. Det eneste som er sikkert er at husmannskost aldri ble spist av husmenn.

De fattigste spiste aldri dette

For å ta en kjapp historieleksjon:

En husmann leide jord av en bonde mot betaling og kanskje pliktarbeid. Det var med andre ord de aller fattigste (med noen unntak). De hadde ikke råd til kylling, kjøtt og fløte som ofte er å finne i det vi kaller husmannskost.

Mye av maten vi vanligvis omtaler som husmannskost har franske aner. Frikasséene er blant dem. På 1600-tallet ble frikasséer ansett som simpel mat. En frikassé var en enkel, men smakfull rett. (Nettopp på denne tiden vokste husmannsvesenet i Norge fram - kanskje det ikke er tilfeldig?).

Hva er en frikassé?

Når vi snakker om en frikassé er vi ganske enige om at det er en stuing med hvit saus med kraft og kjøtt fra høns, kalv, kylling eller lam. (Man kan selvsagt tenke seg andre varianter på fisk og svinekjøtt, men det er mindre vanlig).

Å lage en lammefrikassé er enkelt:

Først koker man kjøttet mørt, ca 45-60 minutter (eller så lenge du vil). Så lager du en jevning (som når du lager hvit saus) av mel og smør (steke mel i like deler smør, for eksempel to spiseskjeer av hver). Så har du i fløte og litt og litt av kraften fra kjelen du har kokt kjøttet.

Nå kan du ha i resten av grønnsakene og la det koke til de blir møre.

Det er ingen strenge konvensjoner å holde seg til hva gjelder grønnsaker, men her er allikevel noen forslag:

  • poteter
  • løk
  • gulrøtter
  • persillerøtter
  • sellerirot
  • kålrot
  • selleristang
  • purreløk

Det er ingenting i veien for å bruke blomkål, brokkoli, grønne bønner eller squash, men det er ikke sikkert oldemoren din ville bifalt det.

Les også:

Slik har du aldri laget eplekake før

Denne sjokoladekaken er den eneste du trenger

Slik får du barna til å spise

Her kan du søke blant 5.000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Lammefrikasse

Med en god frikassé på bordet er det vanskelig å stoppe og spise.

Ingredienser:

1 kg lam mekjøtt (gjerne fårikålkjøtt)

vann

3 ss smør

3 ss hvetemel

3 dl kremfløte

6 stk poteter

2 stk gulrøtter

1 stk løk

1 stk persillerot

1 stilk selleristang

1 stk purre (bare det hvite)

1 bit sitron

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!