UKENS BESTE VINKJØP:

Skikkelig kjøttvin

Denne rødvinen er glimrende til både okse, lam og vilt, også fra grillen.

FRA RHÔNE: Jaboulet er en av de mest kjente produsentene i Rhône-distriktet.
FRA RHÔNE: Jaboulet er en av de mest kjente produsentene i Rhône-distriktet. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Sist oppdatert

Turen går denne gang til Rhône-distriktet, hvor Jaboulet er en av de mest kjente produsentene. Flaggskipet Hermitage la Chapelle har i årganger som 1961, 1978 og 1990 vært en av verdens beste viner, selv om den kanskje ikke har nådd de samme høyder de siste årene. Jaboulet er imidlertid en pålitelig produsent, og det kommer aldri dårlig vin derfra.

Ukens vinanbefaling kommer fra den sørlige delen av Rhône, nærmere bestemt distriktet Beaumes-de-Venise, som ellers er mer kjent for sine hvite druer basert på muscat-druen. Vår vin er imidlertid rød, og laget hovedsakelig på grenache med noe syrah.

Jaboulet Côtes du Rhône Beaumes-de-Venise 2007, vnr 20357, kr 138, 86 poeng.

Dyp rødfiolett på farve. Sødmefull duft av kirsebær og bjørnebær med hint av bark. God fylde med rik og moden frukt, moderat syre og en lang ettersmak med fine tanniner. Det er hele 14,5 % prosent alkohol her, og selv om det gir litt varme i smaken, bikker det ikke over.

Denne vinen er god å drikke nå, men tåler også tre til fire år i kjelleren. I matveien blir det rødt kjøtt, og både okse, lam og vilt passer bra. Den rike fruktsødmen i vinen gjør også at den takler de kraftige smakene fra grillmat med dertil hørende sauser og marinader.

Her er noen oppskrifter på retter som passer til vinen:

Biff med chilismør og hvitløkmos

Klassisk lammelår

Reinsdyrfilet med grønnsakragu, rødvinsaus og mandelpotetpuré

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Knasende tørr hvitvin

God og billig grillvin

Knallgod chianti

Burgunder-lignende fra Oregon

Glimrende til pizza og pasta

Denne saken ble første gang publisert 04/06 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også