Sør-Afrika er på fremmarsj som vinproduserende land. For ikke så mange år tilbake var det hovedsakelig to druer det dreide seg om: den røde pinotage og den hvite steen. Pinotage er en krysning av de franske druene pinot noir og cinsault, mens steen er det sørafrikanske navnet for franske chenin blanc.

Etterhvert har det imidlertid kommet stadig flere druer til, og Sør-Afrika lager i dag skikkelig friske og gode hvite viner på sauvignon blanc og fruktige rødviner på cabernet sauvignon og syrah/shiraz. Vår vinanbefaling denne uken er laget på en blanding av de to sistnevnte druene og kommer fra produsenten Stormhoek i Western Cape. Det er en "seriously good wine" i følge etiketten, noe vi er tilbøyelige til å være enig i, den relativt lave prisen tatt i betraktning.

Stormhoek Cabernet Sauvignon Shiraz 2008, vnr 15459, kr 100.

Dyp og klar rubinrød på farve. Dufter av solbær og kirsebær med hint av anis og røyk. God fylde med flott frukt, passe balanserende syre og en middels lang ettersmak med fine tanniner. Saftig og lettdrikkelig stil.

Selv om denne vinen kan lagres et par år, tror vi ikke den blir noe særlig bedre av det. Drikk den derfor nå når den er fersk og fruktig. I matveien er dette en svært anvendelig vin, og den kan brukes til både lyst og mørkt kjøtt, også fra grillen.

Siden vi er ved inngangen til grillsesongen, anbefaler vi tre oppskrifter på grillretter som passer til vinen:

Helgrillet entrecôte med hvitløksmør

Grillet svinebog med krydderskorpe

Bourbon Street New York Steak

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Knallgod chianti

Burgunder-lignende fra Oregon

Glimrende til pizza og pasta

Rødvin til lette kjøttretter

Frisk østerriker

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!