Det finnes flere tusen forskjellige oppskrifter på hvordan du lager de perfekte muffinsene, dekorert med nydelig frosting i alle regnbuens farger.

Sjokolademuffins, jordbærmuffins, vaniljemuffins og alt annet snadder småbarna elsker, stables opp og serveres på nypolerte sølvfat. Godt for de yngre ganer, kanskje litt i det søteste lage for oss eldre.

Så hvorfor ikke lage muffins for voksne?

Under finner du fem knallgode, oppskrifter for deg som har gått lei av de tradisjonelle muffinsene. Finn frem slikkepott, forkle og muffinsformer før de støver bort i skapet. Gå inn i deg selv og dra frem dine beste muffins-øyeblikk fra barndommen. La oss fylle disse deilige herlighetene med det beste voksenlivet har å by på.

- Nemlig øl, kaffe, baileys og champagne.

Øl-muffins

=

ØL-MUFFINS: Alle mannfolks drøm. © FOTO: frk-muffin.blogspot.no

Du trenger

Av denne oppskriften får du nok røre til å fylle en hel, rund kakeform. Du kan derfor halvere oppskriften om du ikke ønsker fult så mange muffins.

2,5 dl øl (med eller uten alkohol)

250 g smør

75 g bakekakao

400 g sukker

1,5 dl yoghurt naturell

2 egg

1 ss vaniljeekstrakt

275 g hvetemel

2,5 ts natron

Slik gjør du

1. Hell ølet i en kjele og tilsett smøret. Varm opp til smøret har smeltet.

2. Visp inn kakao og sukker

3. I en egen bolle har du egg, yoghurt og vaniljeekstrakt. Bland sammen.

4. Ha blandingen opp i øl-røren, og visp godt.

5. Til slutt visper du inn hvetemel og natron.

Sett ovnen på 180 grader. Ha røren opp i muffinsformer, og stek i ca 15-20 minutter til muffinsen har fått en svamp-aktig konsistens.

Ostekrem

(Kan også halveres om ønskelig)

Du trenger:

300 g kremost (philadelphia fungerer best)

150 g melis

1 ¼ dl kremfløte

Slik gjør du:

Pisk kremfløten stiv, og miks inn melis og ost til røren er klumpfri.

Ha kremen over de avkjølte muffinsene. Kremen skal minne om skumtoppen på ølet.

Baileys muffins

=

BAILEYS MUFFINS: For deg som liker voksenselskaper. © FOTO: frk-muffin.blogspot.no

Du trenger:

2 store egg

150 g sukker

100 g smør

50 g crème fraiche

1,5 dl melk

3 ss sterk kaffe

6 ss Baileys

½ ts kanel

½ ts vaniljesukker

2 ts bakepulver

250 g hvetemel

Slik gjør du:

Finn frem alt du trenger et par timer før baking. Det er viktig at alle varer er romtemperert, eller så vil røren skille seg.

1. Lag en kopp sterk kaffe. Her går det fint an å lage espresso med kaffemaskinen og tilsette et par ts pulverkaffe. Smelt smøret. Sett både kaffe og smør til avkjøling.

2. Lag eggedosis av egg og sukker. Pisk dette stivt, tykt og luftig.

3. I en egen bolle blander du det smeltede smørret, melk og creme fraiche. Ha deretter i kaffe, Baileys og kanel.

4. Litt etter litt, blander du dette inn i eggedosisen.

5. Bland det tørre i en bolle. Mel, bakepulver og vaniljesukker må blandes godt for at bakepulveret skal fordeles.

6. Sikt de tørre varene inn i eggedosis-blandingen. Her er det viktig at du ikke pisker ut luften.

Sett ovnen på 200 grader. Ha blandingen i muffinsformer og stek i 12-15 minutter. Røren holder til ca 12 vanlige former, 6 store.

Cream cheese frosting:

Du trenger:

100 g smør

200 g kremost

300 g melis

Slik gjør du:

Til disse muffinsene er en topping med kremost veldig godt. Pisk sammen romtemperert smør og kremost. Ha i melis litt etter litt og pisk til du får en luftig krem. Om røren er litt bløt, tilfører du mer melis. Sett blandingen i kjøleskapet i 15 minutter før du har det på muffinsene. Da er kremblandingen lettere å jobbe med.

Champagne muffins

=

CHAMPAGNE-MUFFINS: Muffinsen som passer perfekt til finere selskap. © FOTO: frk-muffin.blogspot.no

Du trenger:

200 g smør

4 dl sukker

6 eggehviter

6,5 dl hvetemel

2 dl champagne (alternativ; en søt musserende vin, eller champagnebrus)

3 ts bakepulver

1 ts vanilje-essens eller vaniljesukker

Slik gjør du:

1. Ha smør og sukker i en bolle. Rør til du får en hvit og luftig røre.

2. I en egen bolle blander du de tørre varene (sukker, mel, vaniljesukker og bakepulver). Sikt blandingen minst tre ganger. Det er viktig at den er klumpfri og jevn.

3. Tilsett champagnen i den tørre blandingen. Litt etter litt, for å få en mest mulig jevn røre. Om røren skulle bli litt tørr, tilfører du mer champagne, eller eventuelt litt melk eller kremfløte.

4. I en annen bolle stivpisker du eggehvitene. Det er viktig og ikke få med noe eggeplomme. Da vil ikke hviten bli stiv. Hvitene skal være så stive at du kan snu bollen på hodet uten at det faller ut.

5. Ha de stivpiskede hvitene inn i resten av blandingen.

Sett ovnen på 175 grader. Fyll muffinsformene omtrent halvfulle og stek i 20 minutter. Avkjøl på rist.

Kremet champagne-topping

Du trenger:

100 g margarin

ca 400 g melis

3-6 ss champagne

Slik gjør du:

Ha romtemperert smør og melis i en bolle. Rør om. Tilsett 3 ss champagne. Visp dette godt sammen til du får en hvit, luftig topping. Tilsett så resten av champagnen litt etter litt. Ha dette på de avkjølte muffinsene.

Disse muffinsene blir enda bedre om de spises dagen etter. På denne måten får champagnen satt seg skikkelig i toppingen. Oppbevar helst så kjølig som mulig uten bruk av kjøleskap. F.eks en kald bod.

Tiramisu muffins

=

TIRAMISU MUFFINS: Den ultimate desserten for voksne. © FOTO: frk-muffin.blogspot.no

Denne blandingen består av tre steg. Du skal lage en muffinsrøre, en sirupblanding og en topping.

Du trenger:

80 g usaltet smør

280 g brunt sukker

240 g hvetemel

¼ ts salt

2 store egg

2,4 dl helmelk

½ ts vaniljeessens, eventuelt 1 ts vaniljesukker

Slik gjør du:

1. Miks sammen smør, sukker, mel, salt og bakepulver på lav hastighet, til blandingen blir "sandete".

2. For hånd, blander du de fuktige ingrediensene i en bolle. (Egg, melk og vaniljeessens. Om du bruker vaniljesukker, skal dette i den tørre blandingen)

3. Tilsett det tørre litt etter litt. Røren skal være jevn og glatt.

Sett ovnen på 190 grader og fyll muffinsformene med røren. Røren holder til ca 12 former. La muffinsene stå i ovnen i 18-20 minutter.

Sirupblanding

Du trenger:

2,5 dl sterk kaffe

0,75 dl Kahlua

3 ss sukker

Slik gjør du:

Ha kaffe og Kahlua i en kjele og rør inn sukkeret. La blandingen koke til mengden har halvert seg. Ta av og la dette avkjøle seg.

Topping

Du trenger:

400 g mascarponeost (Philadelphia kan også brukes. Styr unna lett-ost. Konsistensen blir ikke like bra)

0,5 dl Kahlua

3 dl kremfølte

30 g melis

Slik gjør du:

Visp sammen kremost og Kahlua til en glatt røre.

I en annen bolle visper du kremfløte og melis til en luftig krem.

Vend kremen inn i Kahlua- blandingen.

Pynt muffinsen:

Med en skarp kvin skjærer du ut en stor sirkel i midten av muffinsen. Du skal ikke skjære helt gjennom, men bare hule ut en bit. Løft opp sirkelen med en skje.

Ha ca 1 ts av sirupblandingen ned i hullet. Ha deretter oppi ca ½ ts av toppingen. Dypp muffinsbiten opp i sirup, før du legger den tilbake i hullet sitt. Sprøyt resten av kremen over muffinsen og sett i kjøleskapet frem til servering. Husk å drysse over litt kakaopulver.

Crème bruleè muffins

=

CREME BRULEET: Dessert-muffinsen for voksne. © FOTO: frk-muffin.blogspot.no

Du trenger:

200 g smør

2,5 dl sukker, 50/50 brunt og hvitt sukker.

4 egg

5 dl hvetemel

1,5 ts bakepulver

3,3 dl kremfløte

1 vaniljestang (eventuelt 2 ts vaniljesukker)

Creme brulee pulver

Slik gjør du:

1. Kjør smør og sukker i mikseren til det blir lyst og luftig. Tilsett ett og ett egg.

2. Tilsett frøene fra vaniljestangen, eller vaniljesukkeret.

3. Bland inn mel, bakepulver og creme brulee pulveret. Sikt dette ned i bollen med kremfløte. Bland godt, men ikke for mye da går luften ut.

Sett ovnen på 200 grader og fyll formene. La de stå i 15-20 minutter, ta ut og avkjøl på rist.

Hvit sjokoladekrem-topping

Du trenger:

250 gram mykt smør

200 gram hvit sjokolade

4 dl melis (ha alltid dobbelt så mye tilgjengelig!)

2 ss vaniljeessens

1 pakke philadelphiaost

Slik gjør du:

Smelt sjokoladen i vannbad og sett den til side for avkjøling. Pass på at sjokoladen er helt smeltet, og ikke har noen klumper. Miks det romtempererte smøret sammen med melisen. Ha i vaniljeessems og bland godt. Til slutt har du opp i philadelphia- osten. Miks dette med den smeltede sjokoladen. Tilfør litt mer melis, om nødvendig, for å få en tykk softis-konsistens.

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!