Sverre Sætre er kokk og konditor. Han har lang fartstid fra Bagatelle og Det norske kokkelandslaget, og nå har han sitt eget konditoriutsalg på Briskeby i Oslo. Han har gjennom mange år hjulpet brudepar med å finne fram til bryllupskaken som passer perfekt i nettopp deres bryllup.

De siste årene har Sverre Sætre merket en økende interesse for sjokolade i bryllupskaker. For 10 år siden valgte nesten ingen sjokolade, men nå velger godt over halvparten en bryllupskake med sjokolade som ingrediens.

Selv om man bruker mørk sjokolade i kaken, vil de fleste at kaken skal ha et lyst og lett utseende. De færreste velger tunge, kraftige sjokoladekaker, men foretrekker sjokolade i kombinasjon med friske frukt og bær.

Når det gjelder frukten og bærene som blir valgt, er Sverre opptatt av å følge sesongen. Han anbefaler derfor jordbær tidlig på sommeren og bringebær på sensommeren. Senere på høsten har man rikelig tilgang på norske solbær og rips, og dette er også fantastiske smaker å kombinere med sjokolade, ifølge mesterkonditoren. Å bruke sesongens råvarer er noe han brenner for, og dette temaet har vært en gjenganger i bøkene hans. Han tar det blant annet opp i «Den store kakeboka», som han vant prisen for årets beste kokebok med i 2010.

Sjokolade- og hasselnøttkake med franske makroner.

MAKRONDRØM: Sjokolade- og hasselnøttkake med franske makroner. © Foto: Christian Brun

Fristende alternativer

Vordende brudepar har mye de skal ta stilling til, og når det gjelder bryllupskaken er det ofte tre alternativer som utkrystalliserer seg:

Skal de velge en lys og lett fruktig kake som blir en himmelsk avslutning på en ellers vidunderlig middag? Eller skal de velge en kake med kraftigere smak og fylde, som kommer til sin rett når den blir servert til kaffe og cognac? I så fall anbefaler Sverre en kake i flere lag med for eksempel sjokolade- og hasselnøttkrem.

Man kan også velge å servere kaken tidlig, mellom vielsen og festen. I slike tilfeller kan det være praktisk å servere en ferdigporsjonert kake, så gjestene slipper å håndtere kakespaden og etterpå sjonglere med champagneglass og kakegafler mens de mingler. I USA er det blitt populært å servere kunstferdig pyntede «cupcakes» på mottakelsen.

Alt dette kan brudeparet rådføre seg med Sverre og hans erfarne medarbeidere om. Slik kan de i fellesskap komme fram til løsningen som passer best for dem. Uansett velger stadig flere å la bryllupskaken være den eneste kaken som blir servert i bryllupet, og man lar kakeseremonien bli et sosialt samlingspunkt.

Mørk sjokolademousse med skogsbærmousse og bringebærmakroner.

BÆRDRØM: Mørk sjokolademousse med skogsbærmousse og bringebærmakroner. © Foto: Christian Brun

Porsjonskaker med hvit sjokoladekrem og jordbærterrin.

EN TIL DEG, TO TIL MEG: Porsjonskaker med hvit sjokoladekrem og jordbærterrin. © Foto: Christian Brun

Populære makroner

En ny trend er å pynte kakene med franske makroner. De er fargerike og utrolig gode på smak. De er knasende sprø, men likevel myke, og er fylt med gode kremer eller geleer.

En annen trend som har begynt å gjøre seg gjeldende i Norge, og som er inspirert fra amerikansk tradisjon, er å gi hver enkelt gjest en liten gave. Stadig flere etterspør små, dekorative konfektesker som de setter navnet - eller monogrammet- sitt på. Mange bruker dem som en del av bordpynten ved å plassere en eske på hver plass. Slik kan brudeparet gi hver enkelt av gjestene en oppmerksomhet og samtidig god smak i munnen. Altså blir sjokolade og bryllup sant!

LES OGSÅ:

Kaken er porsjonert

Bryllupskakekunst på Briskeby

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!