Mat i Oslo

Michelinguiden er ikke komplett

Den eksklusive guiden dekker kun Oslo.

MICHELIN GUIDEN: Er den komplett?
MICHELIN GUIDEN: Er den komplett? Foto: Foto: Crestock, Stella Pictures
Sist oppdatert
PRESSEANSVARLIG: Carl Stenson
PRESSEANSVARLIG: Carl Stenson Foto: Foto: Michelin Nordic AB
– Tanken om en egen guide som omfatter bare Norge, er nok langt frem i tid

- Guiden er helt klart ukomplett, siden den bare tar for seg restauranter i storbyer. Det finnes mange andre restauranter som er minst like gode - om ikke bedre enn de som nevnes i Michelin-guiden, sier daglig leder hos Engø Gård i Tønsberg, Tristan Viala.

Michelinguiden er en prestisjefylt guide som alle restauranter gjerne vil se sitt navn i. Guiden skal gi forbrukerne en oversikt over utsøkte kjøkken. Likevel dekker den ikke andre byer i Norge enn Oslo.

- Om vi har en standard som passer Michelin er jeg ikke i tvil om. Vi er kjent for vårt gode kjøkken. Men om vi fortjener en stjerne er ikke opp til meg å bedømme, sier Viala.

Uenig i stjernene

- Jeg er ikke enig i mange av stjernene Michelinguiden har satt. Det virker som guiden kun anmelder franske, snobbete kjøkken, sier daglig leder hos restaurant Credo i Trondheim, Carl Birger Fegth.

Les også:

Her er Norges beste restauranter

Matopplevelser i Oslo til under 200 kroner

Helgemeny fra verdens nest beste kokk

Slik lages Norges beste pizza

Lammeskanker med soppfrikkassé

Fransk opprinnelse

MICHELINGUIDEN: Slik ser den prestisjefylte guiden ut.
MICHELINGUIDEN: Slik ser den prestisjefylte guiden ut. Foto: Foto: Michelin Nordic AB.

Velrenomerte restauranter utenfor Oslo, uten stjerne:

Engø gård - Tønsberg

Jans Mat og Vinhus - Stavanger

Credo - Trondheim

Munkestuen - Bergen

Solvold - Sandefjord

Michelinguiden

Michelinguiden blir gitt ut årlig, og er en samling av anbefalinger til restauranter og hoteller. Guiden gir resultatene en, to og tre stjerner. Dette gjøres ved at anonyme inspektører sendes ut for å bedømme smaken og kvaliteten på maten, og personalets kunnskaper og opptreden. Å ha en eller flere stjerner gir høy status i restaurantbransjen.

En stjerne: En svært god restaurant i sin kategori.

To stjerner = Usedvanlig god matlaging, verdt en omvei.

Tre stjerner = Utrolig godt kjøkken, verdt en egen reise.

Kilde: Wikipedia

Presseansvarlig i Michelin Nordic, Carl Stenson, kan fortelle at guiden kun omfatter storbyer. Likevel er det flere restauranter i småbyer, som har blitt anmeldt av Michelin. Et eksempel er Regis Marcon i Frankrike, som har fått tre stjerner.

- Frankrike har en lenger tradisjon når det gjelder denne guiden. Det var her virksomheten begynte, derfor finnes det også en egen Michelin-guide kun for dette landet. Når det kommer til mat er Frankrike mer attraktivt enn andre land i Europa, sier han.

Forståelsesfulle

Norge har altså ingen grunn til å føle seg utelatt av Michelin.

- Sverige har heller ikke en egen guide. Tanken om en egen guide som omfatter bare Norge, er nok langt frem i tid, sier Stenson.

Restaurantene er forståelsesfulle, selv om de ikke er nevnt i guiden.

- Finnes det restauranter som utmerker seg, og som er i Michelinklassen, tror jeg de ville blitt tatt med, selv om de ligger utenfor Oslo by, sier daglig leder hos Jans Mat og Vinhus i Stavanger, Terje Lothe.

Den nye Michelin Guiden for Europa kommer 16.03-2009.

Tilbake til klikk.no/mat

Vet du om andre restauranter som bør nevnes i Michelinguiden? Skriv i kommentarfeltet under.

Denne saken ble første gang publisert 20/02 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også