Slå opp eller ikke

Tegnene på at forholdet er over

Ikke alle forhold kan reddes.

KOMMUNIKASJON: Det er mange som ser partneren som årsaken til problemet.
KOMMUNIKASJON: Det er mange som ser partneren som årsaken til problemet. Foto: FOTO: GettyImages
Sist oppdatert
Spesialist i klinisk psykologi, Henrik R. Vik. FOTO: Privat
Spesialist i klinisk psykologi, Henrik R. Vik. FOTO: Privat
Psykolog hos Vitale psykologsenter, Kaja Asbjørnsen Betin. FOTO: Privat
Psykolog hos Vitale psykologsenter, Kaja Asbjørnsen Betin. FOTO: Privat

- Det kan være mange årsaker til at et forhold bør avsluttes, og felles forpliktelser som barn og bolig kan gjøre slike vurderinger kompliserte. Likevel er det noen faresignaler du bør tenke over.

Det sier Henrik Vik, spesialist i klinisk psykologi og daglig leder ved Kognitoklinikken.

Ekte kjærlighet kan være noe av det deiligste som finnes. Men dessverre lever mange av oss i usunne forhold uten at vi klarer å avslutte det. Kanskje du ikke en gang er klar over at parforholdet ikke er bra? Da bør du vite om tegnene på at forholdet bør avsluttes.

Slå opp eller ikke

Ifølge Vik er kroppsspråk viktig.

- Hvis du har fysisk behov for å holde avstand i sofaen eller hvis du vil sove på et annet rom enn partneren, er det et dårlig tegn.

Mangel på fysisk kontakt kan også øke den følelsesmessige avstanden.

- Det er et dårlig tegn hvis dere ikke gir hverandre klem, kyss eller tar på hverandre. Sexlivet stopper gjerne opp, og når dette har blitt en vane, er det vanskelig å få det i gang igjen. Da har det ofte bygget seg opp så mye frustrasjon og bitterhet at mange trenger hjelp til å få sexlivet i gang igjen, sier Vik og understreker:

- Det må samtidig sies at mange holder sammen til tross for lite fysisk kontakt og sex, men da har de utviklet et mer vennskapelig eller forretningsmessig forhold.

I et forhold som er på vei ned stopper også gjerne den verbale kommunikasjonen opp.

- God kommunikasjon er nøkkelen til et langvarig og godt forhold. Når kommunikasjonen stopper betyr det ofte at forholdet er under press. En overvekt av negativ kommunikasjon utspiller seg ofte i stadige uenigheter, krangling og diskusjoner om bagateller. Dette fører til at respekten for hverandre forsvinner.

Andre prioriteringer

En annen indikator på at forholdet ikke er sunt, er hvis partneren aldri har tid til deg, og kun er sammen med venner eller jobber hele tiden. Hvis partneren attpåtil viser en manglende respekt, er det langt ifra et godt tegn.

- Hvis din partner snakker stygt om deg, prøver å gjøre narr av deg, sier du er dum eller ikke får til noen ting, er dette et svært destruktivt tegn på at forholdet ikke bør fortsette. Hvis partneren er aggressiv eller voldelig bør du komme deg ut, konstaterer Vik.

Psykolog hos Vitale psykologsenter, Kaja Asbjørnsen Betin, sier at mange forhold kan reddes, men ikke alle.

- Dersom det forekommer en psykisk eller fysisk vold eller gjentatte, alvorlige tillitsbrudd, uten ønske om endring fra den som gjør den andre vondt, bør forholdet avsluttes, sier hun til Kvinneguiden.

Om du har noen av disse problemene, men fortsatt ønsker å bli, er det vesentlig å finne ut av problemets karakter.

- Hvis problemene deres er alvorlige og/eller dyptgripende, trenger paret som oftest hjelp fra en parterapeut. Dersom den ene eller begge har betydelige individuelle problemer, kan det også være nødvendig å gå i terapi alene, råder Betin.

Roten til avstand er ofte misforståelser

Hun sier at avstand mellom par ofte skapes på grunn av misforståelser om den andres intensjoner. Det er mange som ser partneren som årsaken til problemet, fremfor å innse at det som regel er det ødeleggende konfliktmønsteret i seg selv som er problemet.

- Et slikt mønster er mulig å bryte, men det kan være vanskelig å komme seg ut av dette på egen hånd. I tillegg til parterapi er det også mulig å delta på samlivskurs for å få innspill til strategier som styrker og bevarer parforholdet, sier Betin.

Hvis du vil fikse problemene, anbefaler Vik å fokusere på ærlighet. Still deg gjerne følgende spørsmål:

Hvor flink er du til å være ærlig? Hvis ikke, hva kommer i veien? Hva frykter du vil skje om du er mer ærlig?

- Dette er det viktig å reflektere rundt. Du kommer også langt ved å øve på å kommunisere følelser og behov. Tren på dette. Jo oftere du gjør det, jo lettere vil det bli, sier han.

Gå inn i «lyttemodus»

Noe annet du kan reflektere over er om du er dominerende eller passiv i forholdet.

Åtte tegn på at forholdet bør avsluttes:

  • Negativ kommunikasjon – Stadige uenigheter, krangling og diskusjoner om bagateller.
  • Fysisk behov for å holde avstand.
  • Mangel på sex og fysisk kontakt – Det er et dårlig tegn om dere ikke gir hverandre klem, kyss eller sex.
  • Manglende prioritering – Hvis partneren aldri har tid til deg.
  • Fraværende respekt – Når partneren snakker stygt om deg og gjør narr av deg.
  • «Bygging av mur» - Den ene eller begge trekker seg unna eller blir tause i en krangel. Personen tar heller ikke opp problemet på nytt.
  • Fysisk eller psykisk vold – Skal ikke aksepteres under noen omstendigheter.
  • Gjentatte tillitsbrudd.

Kilder: Henrik Vik, spesialist i klinisk prykologi og daglig leder ved Kognitoklinikken og psykolog hos Vitale psykologsenter, Kaja Asbjørnsen Betin.

- Hvis du er for dominerende vil du hindre din partner i å kommunisere fritt. Hvis du er passiv vil din partner kunne oppfatte deg som lite interessert og at forholdet ikke er jevnbyrdig, forklarer Vik.

Videre forteller han at du bør reflektere over hvor god du er til å høre etter.

- Tenk at du skal gå i «lyttemodus» og gi din partner opplevelsen av at du har hørt hva han eller hun sier. Dette kan du gjøre ved å speile innholdet og oppsummere hva du har hørt eller forstått som den andre sier.

Tenk på dette før du avslutter

Hvis du likevel har forsøkt å reparere forholdet og har funnet ut at det ikke er til å redde, er det noen ting du må tenke på før du avslutter forholdet.

- Avslutningen bør gjøres på en skånsom måte. Vær ærlig om at du ønsker deg ut av forholdet og fortell dette til partneren på ordentlig vis, råder Betin.

Det verste du kan gjøre, er å «gå til nødutgangen», for eksempel ved å innlede et forhold til en annen, trekke deg unna uten forklaring eller lignende.

- Unntaket er selvfølgelig om du må flykte fra vold eller annen fare.

Dette skal du ikke akseptere

Vik sier at negativ kommunikasjon også kan vise seg gjennom kroppsspråk.

Det er visse ting du absolutt ikke skal akseptere at partneren din gjør eller sier.

- Manglende respekt, ydmykelse og forsøk på å latterliggjøre den andre er noe du ikke skal finne deg i i et forhold. Og selvfølgelig vold og aggresjon, sier Vik og legger til:

- Truende atferd eller språk er ofte tegn på at personen kan være voldelig, og dette skal ikke aksepteres. Vold skal selvfølgelig ikke aksepteres under noen omstendigheter.

- Eksempler på vold kan være slag, spark, lugging, kloring og så videre. Men også trusler, å bli rakket ned på og offentlig uthenging er ikke å akseptere.

Ikke finn deg i dette

I tillegg til vold er det andre faktorer du ikke bør finne deg i.

- Du bør ikke akseptere det dersom partneren begår gjentatte alvorlige tillitsbrudd som gjentatte utroskap eller skjult rusmisbruk. Ingen bør la seg grovt krenke gjentatte ganger av den som skal være din nærmeste, sier Betin.

Husk imidlertid at ingen forhold er perfekt.

- De aller fleste par vil av og til havne i krangler der man sier sårende ting til hverandre. Dette er normalt fordi vi ofte føler oss sårbare i parforhold, noe som gjør at følelsene kan fyre av en gang i blant, sier Betin og legger til:

- Så lenge dere evner å veie opp for disse tilfellene gjennom å møte hverandre på gode måter etterpå, behøver ikke slike krangler å ha negativ innvirkning på forholdet. Vær oppmerksom på å jevnlig gi partneren din positiv oppmerksomhet i hverdagen.

Er du utsatt for vold? Oversikt over kontorer samt kontaktinformasjon finnes på www.bufetat.no eller www.atv.no. Er volden alvorlig bør du oppsøke et krisesenter eller politiet.

Vil du lese flere slike saker  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Denne saken ble første gang publisert 17/01 2016, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også