Forhold og samliv

Her er tegnene på at du bør slå opp

Skjer dette er det på tide å avslutte forholdet.

AVSLUTT: Det er en del tegn man ikke burde overse når man er i et forhold.
AVSLUTT: Det er en del tegn man ikke burde overse når man er i et forhold. Foto: FOTO: Thinkstock
Sist oppdatert

Det er få ting her i livet som er så fantastisk som å være i et forhold som fungerer. Når man har funnet en bestevenn, elsker og partner, alt i samme person. Og selv om perfekte forhold ser forskjellig ut for alle, ja så er det en del ting som alle lykkelige par er skjønt enige om at er viktig for at forholdet skal både blomstre og bestå.

På samme måte er det ifølge den amerikanske utgaven av magasinet Glamour magazine en del ting som aldri burde forekomme i et godt og sunt forhold, og som bør sees på som sikre tegn på at man burde ta reell stilling til om dette forholdet er verdt å satse på, eller om det er på tide å kutte alle bånd og komme seg videre.

Her er tegnene på at forholdet er i faresonen:

1. En av dere holder telling

Når du finner at du har full kontroll på hvor mange ganger den siste måneden han har vært for sen til en avtale eller han belærer deg om akkurat hvor få ganger de siste ukene du har sagt ja til sex, ja da kan det være en idé å se alvorlig på hva som skurrer.

- Den eneste plassen man skal passe på score er ikke i forholdet, men på fotballbanen, forklarer magasinet.

- Dersom en av dere konstant holder telling med den andres feiltrinn og mangler, ja så er det et høyt og tydelig tegn på et såkalt giftig forhold.

KAST INN HÅNDKLEET: Det er ikke alle forhold det er verdt å kjempe for.
KAST INN HÅNDKLEET: Det er ikke alle forhold det er verdt å kjempe for. Foto: FOTO: Thinkstock

Familieterapeut hos Familiehjelp AS, Helle Bjørnstad, er enig.

- Dette er så vanlig, og vi kvinner er spesielt god på dette med telling og å holde stålkontroll på hvem som gjør hva hele tiden, forklarer Bjørnstad til Kvinneguiden.

- Og enda verre er det når vi tar på oss "martyr-hatten". Få ting er så irriterende og usexy som når vi oppfører oss som martyrer i forholdet og hjemmet - "stakkar meg som har blitt overlatt alle jobbene og alt stress og styr." Da kan du være sikker på at partneren din reagerer med å bli både sur og provosert.

2. Han får deg til å føle deg dum

En romantisk partner - og andre du er nært knyttet til - skal bygge deg opp, ikke rive deg ned.

- Den personen du er i et forhold med, skal ikke få deg til å følge deg usikker og dårlig når det gjelder dine interesser, holdninger eller handlinger, forklarer magasinet.

Bjørnstad er enig.

- Å være hverandres sstøtte er viktig, forklarer familieterapeuten.

- Det vil ikke si at man aldri kan komme med konstruktiv kritikk eller påpeke ting den andre kanskje har gjort feil eller ting man burde tenke litt bedre over, for det er også en viktig del av det å være en støtte og venn. Men man skal ikke si ting som man vet vil såre - bare for å såre.

Samlivsterapeuten tror at vanlig problem er at man tillegger den andre parten hensikter og tanker.

- Det er sårende for de fleste og få beskrevet adferden sin eller få forklart hva og hvordan man tenker av den andre parten. Det samme gjelder når en av partene ved en krangel eller diskusjon skal legge en føring for hvordan reaksjonen hos den andre blir - før en reaksjon har fått komme naturlig.

3. Han tar ikke ansvar

Å kunne ta ansvar, både som en del av et to-som, men også for egne ord og handlinger, er en viktig del av det å kunne kalle seg voksen. Og er man i et forhold, blir denne evnen nesten enda viktigere. For hva skjer når dere krangler? Kan dere begge både innrømme feil og be om tilgivelse, eller er det en part som aldri innrømmer skyld og feil?

- I et sunt forhold skal begge kunne ta et steg tilbake og se hvordan de har bidratt til både suksess og mislykkelse, forklarer magasinet.

- Det skal ikke være slik at en av partene må påta seg skyld hver gang man krangler eller noe går galt.

Bjørnstad minner om at ingen er perfekte og at i et forhold er det helt naturlig at begge til tider er både irrasjonelle og uperfekte.

- Alle kan bli sinte og mange ting og triggere kan starte en krangel, men om en person aldri er villig til å verken be om unnskyldning for å ha blitt unødvendig sint, eller innrømme at man tok like stor del i krangelen som den andre parten, ja så har man et problem.

Psykolog Krisztina Lurås er enig:

- Hvis premisset for forholdet er at du må ofre deg og ta på deg skylden ved hver krangel eller konflikt, slik at det er dine behov og følelser som hele tiden nedprioriteres, ja så er det på tide og ta forholdet opp til vurdering, forklarer Lurås til Kvinneguiden.

- Da er det snakk om at man går på akkord med seg selv og sin egen verdi, og det er aldri sunt, verken for deg selv eller forholdet.

4. En av dere truer med å gjøre det slutt

Å være i et sunt forhold betyr at man skal kunne føle seg både trygg på og elsket av partneren sin. Om en av partene truer med å forlate forholdet hver gang en krangel oppstår eller man er uenig om noe, ja så tegner det dårlig for forholdet.

- Man må være i stand til å uttrykke negative følelser og skuffelse uten at det blir en trussel mot hele forholdet, mener Lurås.

- Det skaper ikke et trygt og godt forhold om den ene parten må veie hvert ord og være redd for å bli forlatt om man tar til motmæle for noe.

5. Dere kaller hverandre stygge ting

De eneste navnene man bør kalle hverandre om man er i et forhold, i tillegg til de virkelige navnene, er kjælenavn, mener Glamour magazine.

- Å kalle noen noe som man vet vil såre, og som er sagt for å såre, er et rødt flagg, forklarer magasinet.

- Og denne typen adferd burde ingen tolerere.

6. Han ignorerer deg

Enten det dreier seg om at en av partene i et forhold fysisk drar sin vei etter en konflikt eller bare trekker seg tilbake og bedriver den kjente "silent treatment" som straff, så er begge deler like usunne for et godt forhold.

Samlivsterapeut Bente Skog hos Samlivsterapeuten.no er enig i at denne måten å reagere eller oppføre seg på er svært dårlig nytt for forholdet.

- Evnen til å kommunisere og forklarer hvorfor man ble sint, hva som er problemet og hva man eventuelt kan gjøre for å løse situasjonen, er helt nødvendig i et godt forhold, forklarer Skog til Kvinneguiden.

- Å stenge den andre parten ute, enten ved å reise bort eller holde seg borte fra hjemmet, eller fullstendig ignorere den andre parten selv om man fysisk befinner seg på samme sted vil for det første ikke løse opp i noen ting, og for det andre skape både frykt og usikkerhet hos den andre parten.

Man må kunne stole såpass på hverandre at man slipper å være redd for å bli behandlet på denne måten når en konflikt oppstår.

- Det er helt grusomt å føle at man blir ignorert, det gjør noe med selvfølelsen vår, forklarer Lurås.

- Og det er et tegn på en svært umoden person som ikke er i stand til å takle en konflikt eller ubehagelig samtale, men heller velger å gjemme seg, enten fysisk eller følelsesmessig.

7. Du får ikke lov til å vokse

Selv etter at vi har blitt voksne, så forandrer man seg og vokser hele tiden. Enten i form av at man blir foreldre, går gjennom en krise, lærer et nytt yrke eller bare rett og slett at man vokser som menneske. Dette er både naturlig og nødvendig. Men hva skjer om man av partneren ikke får lov til å forandre seg og blir møtt med både hån, skepsis og kritikk?

- Drømmer, mål og planer forandrer seg i løpet av livet, forklarer magasinet.

- Og det er bra. Og nettopp derfor er det så viktig å være i et forhold med noen som lar deg få lov til nettopp denne forandringen.

Bjørnstad er enig.

- En usikker part i et forhold vil nok i mange tilfeller forsøke å holde den andre parten igjen, og hindre forandring og vekst, forklarer eksperten.

- Men dette er et dårlig tegn og ikke noe man burde ignorere om man ønsker seg et sunt og godt forhold. Det må være rom for vekst i et forhold.

Lurås er enig, og understreker at man faktisk har et ansvar for egen lykke, og blir man holdt borte fra å finne denne av den andre parten i forholdet, ja så kan det være på tide med en liten virkelighetssjekk.

- Både i romantiske forhold og også i vennskap skal det være rom for at begge parter får lov til å vokse og utvikle seg, forklarer psykologen.

- Dersom du holdes tilbake av noen - som kanskje selv er redd for forandring - er det på tide å vinke farvel. Om du tar sikte på å vokse og forbedre deg selv, og den andre personen svarer med hån og vantro, at det ikke er noen oppmuntring eller støtte for din innsats, da bør du ta et oppgjør med forholdet.

Les også:

Slik avslører du en løgner

Denne aldersgruppen er lykkeligst

10 ting som avslører et giftig vennskap

USUNT FORHOLD: Sjekk om dette skjer i forholdet ditt. Det er i så fall et dårlig tegn.
USUNT FORHOLD: Sjekk om dette skjer i forholdet ditt. Det er i så fall et dårlig tegn. Foto: FOTO: Thinkstock

Denne saken ble første gang publisert 27/10 2014, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også