Outlet shopping

Shopping som sparer deg penger

Har du testet outlet-shopping?

PENGER Å SPARE: Jo da, det er gøy med gater og kjøpesentre, men vil du gjøre skikkelige kupp, ja da bør du satse på litt outlet-shopping

PENGER Å SPARE: Jo da, det er gøy med gater og kjøpesentre, men vil du gjøre skikkelige kupp, ja da bør du satse på litt outlet-shopping

Publisert Oppdatert

Det er mange ting som er viktig når vi skal på ferie eller storbytur.

Lekre hoteller, spennende kultur, trendy restauranter og instagram-verdige cocktailmenyer er nok alle med i toppen av listen, men for de fleste kvinner det ofte tanken på shopping som får hjertet til å banke ekstra raskt.

Og det er ingen tvil om at storbyene i Europa og USA byr på lassevis av spennende shopping.

Men om smågater og varemagasiner har sin sjarm, så er det ikke her du kan gjøre de helt største kuppene. Spesielt ikke om du drømmer om luksusvesker og designersko.

Outlet shopping har eksistert i årevis i utlandet - særlig i USA har dette lenge vært et fenomen, og er en mulighet til å skaffe seg klær fra designere og merkevarer du sikkert ikke hadde hatt råd til å betale fullpris for.

Merkevareby

Et outlet senter består som regel av en handlegate - noen ganger nesten som en liten landsby i seg selv - der merkevarene selv driver sine egne butikker.

- For å være et ekte outletsenter, må senteret bestå av minimum 20 slike butikker, sier daglig leder Einar Sørland ved Norwegian Outlet på Vestby utenfor Oslo, til Kvinneguiden.

- Beliggenheten er gjerne i utkanten av en storby, nær en hovedfartsåre og gjerne i nærheten av en underholdningspark - i vårt tilfelle Tusenfryd.

Konseptet med outlets kalles på norsk merkevareby, og Sørland forklarer at vareutvalget består av neste års vareprøver, egne outletprodukter, produkter fra samme sesong og produkter fra fjorårets sesong.

- Bytterretten er tilsvarende eller bedre enn i ordinære butikker og merkevarene garanterer selvfølgelig for ekte vare, forklarer senterlederen.

- Og prisene er alltid 30-70 prosent under ordinære priser.

Kombiner shopping og storby

Å reise for å handle dyre plagg billig på et outlet-kjøpesenter blir stadig mer populært, noe som selvsagt gjør at hele opplevelsen også blir stadig mer enkel og tilrettelagt.

- Disse outletsentrene er laget for at de skal være tilgjengelig, ikke bare for lokalbefolkningen, men ikke minst for turister og tilreisende, sier Annette Vogt hos reisenettstedet Trivago i en pressemelding.

- De ligger alle like i nærheten av storbyer og større internasjonale flyplasser og motorveier.

Vogt sier videre at for mange er det populært å kombinere en ellers tradisjonell storbytur med et besøk på et outlet-senter, hvor man virkelig kan slå seg løs - uten å måtte bryte seg inn i verken sparebøsser eller høyrentekonto.

- Det er jo flott å kombinere kultur og sightseeing med litt shopping, og flere av disse sentrene, eller shopping-byene som de faktisk er, er faktisk en opplevelse i seg selv.

Penger å spare

Vogt forklarer at det som trekker mest, uten tvil er prisene.

- Du kan faktisk spare mye penger, og du kan på flere designer-outlets få kjøpt ellers veldig dyre og eksklusive merkevarer til sterkt reduserte priser.

Men det er ikke bare moteklær du kan kjøpe billig på outlet.

- Sportsutstyr, sko, interiør og glass- og porselen finner du også på flere av disse utsalgsstedene, heter det i pressemeldingen.

- I København finnes det for eksempel en egen outlet hvor du kan få kjøpt porselensprodukter fra eksklusive Royal Copenhagen til en mye rimeligere pris enn du finner i butikk.

NEW YORK, USA

Woodbury Commons og Jersey Gardens

Ikke reis til New York og tro at byen stopper ved Manhattan. For selv om både SoHo og Macey's og ikoniske Fifth Avenue er verdt å få med seg, så får du langt mer for dollarene dine om du tar turen ut til disse to enorme outlet-kjøpesentrene like utenfor byen:

Woodbury Commons

På enorme Woodbury Commons bør du beregne å bruke noen timer. Her finner du hele 220 butikker stappet med designermerker, fra Gucci til J. Crew, til priser du bare kan drømme om andre steder.

Det tar i underkant av en time (litt avhengig av trafikk) å komme seg med buss ut til Woodbury Commons, som ligger i upstate New York, fra Manhattan.

Addresse: 498 Red Apple Court Central Valley, NY

Jersey Gardens

Bare en liten busstur fra byen, i New Jersey, finner du outlet-senteret Jersey Gardens, et to-etasjes gigantkjøpesenter med merkevarer til sterkt reduserte priser.

Befinner du deg i New York på vinteren, kan Jersey Gardens, som er et innendørskjøpesenter, være en mer behagelig opplevelse enn Woodbury Commons, hvor man beveger seg utendørs mellom de ulike butikkene.

Addresse: 651 Kapkowski Road, Elizabeth, NJ 07201

Blir overrasket over prisene

Mange turister som tar turen til outlet-kjøpesentrene utenfor Manhattan blir overrasket over prisene.

- Mange som kommer fra Europa synes at prisnivået er lavere i butikk her enn hjemme, forklarer Casey Hanson hos Woodbury Commons til Kvinneguiden.

- Og da blir overraskelsen - og gleden - enda større når de kommer ut hit for å handle hos oss, og finner ut at de faktisk har økonomi til å kjøpe klær, vesker og sko fra designere som de aldri før har hatt råd til å kjøpe.

NEDERLAND

Designer Outlet Roermond, Roermond/Düsseldorf

MOTE TIL LAVPRIS: Ikke gå glipp av å kunne kjøpe J. Crew for en billig penge. FOTO: Wikimedia Commons

MOTE TIL LAVPRIS: Ikke gå glipp av å kunne kjøpe J. Crew for en billig penge. FOTO: Wikimedia Commons

LIKE UTENFOR BYEN: Ikke tro at Manhatten er alt New York har å by på. FOTO: Wikimedia Commons

LIKE UTENFOR BYEN: Ikke tro at Manhatten er alt New York har å by på. FOTO: Wikimedia Commons

I den lille nederlandske byen Roermond ligger en av landets mest besøkte outlets med samme navn.

Hit valfarter ikke bare nederlendere, men også tyskere fra nærliggende byer som Düsseldorf (40 minutter med bil).

Her kjøper du ny dress på Suit Supply, sporty-prep klær fra Ralph Lauren og ny veske fra Michael Kors. For å nevne noe.

Addresse: Stadsweide 2, 6041 TD Roermond

DANMARK

Royal Copenhagen Factory Outlet, Frederiksberg/København og IC Outlet, København

Royal Copenhagen Factory Outlet

PRADA: Hvem kan vel si nei til luksus på lavbudsjett? FOTO: Trivago

PRADA: Hvem kan vel si nei til luksus på lavbudsjett? FOTO: Trivago

Bare fire små kilometer utenfor København sentrum ligger Frederiksberg, og her finner du Royal Copenhagens Factory Outlet.

Porselenet deres er kjent for sin kvalitet, sitt vakre design og ikke minst høye priser. Men på deres outlet er prisene betraktelig lavere enn i Norge. Så hva venter du på?

Addresse: Søndre Fasanvej 9, 2000 Frederiksberg

IC Outlet, København

IC Outlet selger dame- og herreklær fra selskapets forskjellige merker. Her inngår flere av Danmarks og Sveriges mest prestisjefylte motemerker som Tiger of Sweden, By Malene Birger, Soaked in Luxury, Designers Remix og InWear.

Addresse: Raffinaderivej 10 - 2300 København S

TYSKLAND

Outlet City Metzingen, Metzingen, Designer Outlet Neumünster og Yuu Shop Berlin

Outlet City Metzingen, Metzingen/Stuttgart

Den lille byen Metzingen utenfor Stuttgart er et romantisk sted som er kjent for vin og epler. Men det finnes også en tredje kjent aktivitet: Shopping.

DESIGNER: På outlet-kjøpesentre finner du forrige sesongs varer til en billig penge. FOTO: Ralph Lauren

DESIGNER: På outlet-kjøpesentre finner du forrige sesongs varer til en billig penge. FOTO: Ralph Lauren

ROYAL COPENHAGEN: Hvem elsker ikke det klassiske porselenet? Hit drar du får å handle det på lavpris. FOTO: Royal Copenhagen

ROYAL COPENHAGEN: Hvem elsker ikke det klassiske porselenet? Hit drar du får å handle det på lavpris. FOTO: Royal Copenhagen

I Metzingen ligger nemlig en av Tysklands mest populære outlets hvor du kan finne merker som Max Mara, Michael Kors, Strenesse, Bally, Burberry, Church’s, Jimmy Choo, Moncler og Petit Bateau.

Addresse: Reutlinger Strasse 63, 72555 Metzingen

Designer Outlet Neumünster, Neumünster/Hamburg

I Nord-Tyskland ligger Neumünsters designeroutlet, nær Hamburg og det historiske Schleswig Holstein.

Outleten har to lekeplasser for barn og over 80 forskjellige designerbutikker. Armani, Karl Lagerfeld, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, True Religion, Hugo Boss og 7 for all Mankind er bare noen av de mange merkene som er å finne her.

Addresse: Oderstraße 10, 24539 Neumünster,

Yuu Shop, Berlin

Midt i Berlin, i bydelen Mitte, ligger Yuu Shop. Her finner du Sonia Rykiel, Dries van Noten, Ann Demeulemeester, Haider Ackerman og andre kjente merker som Yoji Yamamoto og Martin Margiela. Det er nettopp hit Berlins motebevisste hipstere flokker for å gjøre sine kupp.

Addresse: Steinstraße 26, 10119 Berlin

IRLAND

Kildare Village

En 45 minutters kjøretur fra Dublin tar deg til den lille landsbyen Kildare, hvor Irlands eneste outlet kjøpesenter ligger.

Her kan du bevege deg utendørs mellom butikker som Mulberry, North Face, Polo Ralph Lauren og Sandro, for å nevne noen.

Pass på å legge inn en pause på en av de ypperlige italienske restaurantene som ligger inne på handleområdet. Eller ta turen opp i landsbyen for en ekte irsk pint på en lokal pub.

SOM EGNE BYER: Flere av de største outlet-sentrene er så store at du må beregne å bruke hele dagen om du skal rekke over det du har lyst til å se. FOTO: Trivago

SOM EGNE BYER: Flere av de største outlet-sentrene er så store at du må beregne å bruke hele dagen om du skal rekke over det du har lyst til å se. FOTO: Trivago

Addresse: Nurney Road, Kildare Town, Co. Kildare

SPANIA

La Roca Village, Barcelona og Las Rozas Village, Madrid

La Roca Village, Barcelona

Er du fan av brunsj? Da har du kommet til rett sted. La Roca Village er nemlig kjent for brunsjen som serveres på restauranten Pasarela. Kombiner dette med å shoppe spansk toppdesign som Bimba & Lola, Loewe og Adolfo Dominguez.

Addresse: Santa Agnès de Malanyanes, Barcelona

Las Rozas Village, Madrid

IRLAND: Under en times kjøretur fra Dublin finner du outlet-senteret Kildare Villaga. FOTO: VisitIreland

IRLAND: Under en times kjøretur fra Dublin finner du outlet-senteret Kildare Villaga. FOTO: VisitIreland

Las Rozas Village er bare en 30-minutters busstur fra den spanske hovedstaden. Mange av merkene på Las Rozas er vanligvis ikke å finne på salg og her kan du blant annet kjøpe klassiske moteinvesteringer fra Belstaff, Brooks Brothers, Calvin Klein, Coach, Hackett og CH Carolina Herrera.

Addresse: Calle Juan Ramón Jiménez, 3, 28232 Las Rozas, Madrid

STORBRITANNIA

Bicester Village, Oxfordshire

Bicester Village er et must for deg som er i London og på jakt etter å gjøre noen skikkelige kupp.

Her kjøper du både mer etablerte og nyere engelske designere, som Fred Perry, Kurt Geiger og Jaeger London. Bicester ligger rett utenfor sjarmerende Oxford og kan enkelt kombineres med en tur til det kjente universitetet, eller en tur til hovedstaden London som bare ligger 1,5 time unna.

Addresse: 50 Pingle Drive, Bicester OX26 6WD

NORGE

Norwegian Outlet og Outlet One på Vestby + fabrikkutsalgene du må vite om

Norwegian Outlet

BARCELONA: Kjøp med deg feriegaver herfra før du reiser hjem. FOTO: Trivago

BARCELONA: Kjøp med deg feriegaver herfra før du reiser hjem. FOTO: Trivago

Om du skulle foretrekke salg-shopping litt nærmere hjemme, kan det være smart å legge turen til Vestby, bare 25 minutter utenfor Oslo, hvor Norges første, og fortsatt eneste, outlet ligger.

Her finner man merkevarebutikker som Hugo Boss, Peak Performance, Norrøna, Bergans, Helly Hansen, Bjørn Borg, Gant, Tommy Hilfiger, Høyer, Filipa K, Scotch&Soda, Levi´s, Lexington, Le Creuset og mange flere.

Addresse: Vestbyveien 155, 1540 Vestby

Outlet One

Også på Vestby ligger Outlet One, som skiller seg fra Norwegian Outlet ved at alt selges i en og samme butikk. Her finner du alltid salg og gode tilbud, og vil kunne gjøre funn fra store navn som Armani, Calvin Klein, Hugo Boss, Ralph Lauren og  Diesel.

FODT NOK FOR KATE: Selv Hertuginne Kate har blitt fotografert ved flere anledninger når hun er på shopping i Bicester Village utenfor London. FOTO: Trivago

FODT NOK FOR KATE: Selv Hertuginne Kate har blitt fotografert ved flere anledninger når hun er på shopping i Bicester Village utenfor London. FOTO: Trivago

Addresse: Vestby Storsenter

Devoldfabrikken

På Devoldfabrikken kan du per i dag handle i ni outletbutikker, Norrøna, Le Cruset, Bergans, Devold, Moods of Norway, SKOMAX, Helly Hansen, 4HIM Mens Fashion, Prinsessa og Frosken. I tillegg finnes det en frisørsalong - No12, og en blomst- og interiørbutikk, Binderiet, her.

Her kan du gjøre gode kupp på fjorårets kolleksjoner og outletbutikkene har alltid rabatter på 30-70 prosent på kjente merkevarer.

Addresse: Langevåg

Hadeland Glassverk

På Hadeland Glassverk har de laget vakre glassvarer i en årrekke, men om du synes prisen i butikk er litt stiv, bør du tar turen innom fabrikkutsalget.

Her selges samsortering av glass og krystall til priser som er minst 35 % lavere enn ordinær 1. sorteringspris.

Benevnelsen samsortering innebærer at produktene har små kosmetiske feil, som for eksempel ubetydelige bobler i glasset eller fargeavvik. Fabrikkutsalget har ofte kampanjepriser på restpartier. Butikken har alltid et stort utvalg av alle typer produkter, både fra katalogsortimentet, designprøver og spesialproduksjoner.

Adresse: Hadeland Glassverk AS, Jevnaker

Adidas Factory Outlet

På Furuset i Oslo kan du handle Adidas til priser som ofte er 70 prosent lavere enn i butikk.

Vareutvalget i butikken er stort og de stammer fra restlageret i Nederland og Tyskland. Det betyr at det meste av varene aldri har vært i få tak i i norske butikker.

Addresse: Professor Birkelands vei 33

SVERIGE

Stockholm Quality Outlet Barkarby og Freeport, Kungsbacka/Gøteborg

Stockholm Quality Outlet Barkarby

En av Sveriges største outlets for eksklusive merkeklær. Her finner du alt fra forrige sesongs Acne, Hope og Filippa K, til hjemmedekor fra Lexington, Le Creuset og Linum.

Addresse: Flyginfarten 4, 177 38 Järfälla

Freeport, Kungsbacka/Gøteborg

Bare 20 minutter fra Gøteborg sentrum ligger Freeport, en outlet med et stort antall kjente varemerker. Her kan du shoppe en ny garderobe fra favoritter som Gant, Palladium, Nudie og Boomerang.

Addresse: Kungsparksvägen 80, 434 39 Kungsbacka

ITALIA

Space, Firenze, D’Magazine, Milano og The Mall, Firenze

NORRØNA: På Norwegian Outlet utenfor Oslo kan du blant annet kjøpe flere dyre sports- og fritidsmerker til reduserte priser. FOTO: Norrøna

NORRØNA: På Norwegian Outlet utenfor Oslo kan du blant annet kjøpe flere dyre sports- og fritidsmerker til reduserte priser. FOTO: Norrøna

Space, Firenze

Space er en av verdens mest omtalte outlets. Her huser Prada og dets datterselskaper klær som har vært på catwalken til mer overkommelige priser.

Disse merkene (inkludert Miu Miu) selges her for en brøkdel av prisen og her har det blitt gjort mange legendariske kupp.

TIPS: Kommer du på riktig tidspunkt kan du finne Prada-vesker med nesten 90 prosent rabatt.

Addresse: Via Palazzuolo, 37, 50123 Firenze

D’Magazine, Milano

D’Magazine er en av Milanos best gjemte outlets. Med fantastisk beliggenhet midt i den såkalte gylne shoppingtriangelen er det vanskelig å forestille seg at det finnes en outlet her - men det gjør det altså. Liten og fullpakket med forrige sesongs kolleksjoner, og byens fashionistaer.

Addresse: Via Manzoni, 44, Milano

SÖTA BROR: I Sverige kan du handle merker som Acne, Filippa K og Dagmar til priser langt under butikk-nivå. FOTO: Trivago

SÖTA BROR: I Sverige kan du handle merker som Acne, Filippa K og Dagmar til priser langt under butikk-nivå. FOTO: Trivago

The Mall, Firenze

Moschino, Alberta Ferretti, Yves Saint Laurent, Stella McCartney og Lanvin. Sukk. Hit bør alle fashionistaer unne seg en tur.

The Mall er en mindre outlet men veldig eksklusiv. Den ligger bare 20 minutter fra den mer kjente naboen Space, og legger man besøket til begge steder så øker sjansene for å gjøre shoppingkupp.

Addresse: Via Europa 8, 50066 Leccio Reggello (FI)

FRANKRIKE

La Vallée, Paris og Troyes Outlet, Paris

La Vallée, Paris

På La Vallée leter sofistikerte franskmenn etter forrige sesongs trendy plagg. Prisene er sterkt prisreduserte og merkene er eksklusive. Gå rundt og la deg friste av varer fra Gianfranco Ferré eller Kenzo.

TIPS: Få shoppingen unnagjort her så du slipper å bli ruinert på Rue de Montaigne.

Addresse: 37 Rue d'Alésia, 75014 Paris

Troyes Outlet, Troyes/Champagne/Paris

Troyes i Champagne-regionen, en dagstur fra Paris, er Frankrikes første og også aller største outlet. Byen har vært kjent for sin tekstilindustri siden 1200-tallet, og her finnes det hele tre outlets hvor du kan shoppe alt fra BCBG Max Azria til Petite Bateau, Sandro og La Perla. Absolutt verdt en busstur.

Addresse: Voie du Bois, 10150 Pont-Sainte-Marie

LUKSUS PÅ BUDSJETT: Om du elsker italiensk design, men sliter litt med prisen, bør du ta turen til noen av verdens beste outlets som ligger nettopp her. FOTO: Trivago

LUKSUS PÅ BUDSJETT: Om du elsker italiensk design, men sliter litt med prisen, bør du ta turen til noen av verdens beste outlets som ligger nettopp her. FOTO: Trivago

LA VALLE: Du sparer penger på å dra hit. FOTO: Trivago

LA VALLE: Du sparer penger på å dra hit. FOTO: Trivago

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning