Hemmelige strender

Disse finner du ikke i feriekatalogen

Dropp overfylte turiststrender i sommer, her er strandperlene ingen andre vet om.

BORTGJEMT: Du trenger ikke overgi deg til massene om du vil nyte solen på en vakker sandstrand i sommer. Om du bare vet hvor du skal lete, finnes det nok av bortgjemte og nesten folketomme strender å sole deg på.

BORTGJEMT: Du trenger ikke overgi deg til massene om du vil nyte solen på en vakker sandstrand i sommer. Om du bare vet hvor du skal lete, finnes det nok av bortgjemte og nesten folketomme strender å sole deg på. Foto: FOTO: 37trips.com

Publisert Oppdatert

Å sole seg på strender i store deler av Europa mellom juni og august er ofte en rimelig hektisk opplevelse. I land som oversvømmes av turister i sommermånedene, som Spania, Hellas, Portugal, Frankrike og Italia, ligger man som sild i tønner på strendene, og må gjerne først navigere seg en plass mellom fargerike håndklær, iskremselgere, parasoller og andre halvbleke turister.

Men frykt ikke: Ifølge reisenettstedet Beach Tomato og nettavisen Huffington Post trenger du ikke måtte overgi deg til bøtte- og spade brigaden for å få litt farge på kroppen i sommer.

- Du må bare være villig til å legge inn en ekstra innsats for å finne de beste strendene, de som "ingen" andre har oppdaget enda, forklarer redaktør av nettmagasinet Beach Tomato, Kirsty Hathaway, til Huffington Post.

- Som regel er det en helt logisk sammenheng mellom hvor fantastisk en strand er, og hvor vanskelig den er å finne eller komme til.

Her er ifølge nettavisen noen av Europas beste og mest "hemmelige" strender:

1. Pinarello Beach, Korsika, Frankrike

På vakre Korsika kryr det av solhungrige turister og hobby-gourmeter, og de populære strendene fylles fort opp, spesielt i august, som er landet største feriemåned. Som med de fleste andre Middelhavsdestinasjoner har mange av de mer populære strendene her blitt fullstendig overtatt av masseturisme.

Men i den lille fiskehavnen som ligger i Pinarello-gulfen, hvor stranden Pinarello Beach ligger, går livet enda sin sakte gang mens fiskerne venter på at garnene skal fylles.

Stranden, som strekker seg 1,2 kilometer langsmed gulfen, har en del helt i enden hvor du garantert ikke møter noen, og som få vet om.

VAKKERT: Denne nesten folketomme stranden kan du finne om du reiser til Korsika i sommer.

VAKKERT: Denne nesten folketomme stranden kan du finne om du reiser til Korsika i sommer. Foto: FOTO: visit-corsica.com/en

2. El Canuelo, Andalucia, Spania

Sørkysten av Spania er ett av verdens mest populære destinasjoner for sol- og badturisme - noe som blir helt tydelig når du ankommer en av de mange hundre sandstrendene du finner her. Langs Andaluciakysten kan du derimot være heldig å snuble over en mer eller mindre bortgjemt strand, og her mener det engelske magasinet Reds nettutgave at det er nettopp El Canuelo som er den vakreste.

På denne stranden er det ikke mye som minner om hektiske Costa del Sol, og bukten stranden ligger i er i et beskyttet naturreservat.

Gå på oppdagelsesferd langs den nesten tomme stranden, finn grotter og viker hvor du faktisk kan få dyppe tærne i Middelhavet uten at det er noen andre til stedet.

3. Marathonisi, Zakynthos, Hellas

Strendene på den greske øye Zakynthos er de som oftest er avbildet på postkort over greske strender. Tenk turkisblått hav og kritthvit sand og du vil skjønne hvorfor.

Langs de mer populære turistområdene kan det være vanskelig å finne en strand som ikke er fullstendig overfylt, spesielt i høysesongen, men reiser du litt vekk fra disse kan du finne paradisstrender du får ha mer eller mindre for deg selv.

Like utenfor kysten av Laguna Bay finner du den lille skilpaddeformede øya Marathonisi, som er del av øyas nasjonale marinepark. Hit kommer du deg med en av båtene som kjører frem og tilbake mellom øye og fastlandet flere ganger i løpet av dagen, eller du kan leie en egen båt og dra på oppdagelsesferd. Vannet er krystallklart og sanden så hvit at det gjør vondt i øyet. Du finner ingen snackbarer eller iskremselgere, men på den annen side var det vel nettopp derfor du ville hit.

- Det finnes flotte og nærmest urørte strender over det greske øyriket, forklarer Hellas-ekspert og grunnlegger av nettsiden Greek Travel, Matt Barrett, til Kvinneguiden.

- Man må bære litt flinkere til å tøre å legge kartet fra seg og begi seg ut på oppdagelsesferd.

Barrett forklarer at å leie sykkel for å utforske stedet man ferier på kan være en god måte å finne "skjulte skatter" på.

- Ikke bare vil man se og oppdage mer enn man gjør i bil eller buss, hvor man raser forbi i full fart, men man vil også komme i kontakt med folk, gjerne lokalbefolkning, som da kan peke deg i riktig retning av det du søker, være seg en utsøkt strand eller en resturant som ikke andre turister har oppdaget enda.

4. Punta Molentis, Sardinia, Italia

SOM PÅ ET POSTKORT: Om det er noen av Europas vakreste strender du er på jakt etter, da bør du reise til øya Zakhyntos.

SOM PÅ ET POSTKORT: Om det er noen av Europas vakreste strender du er på jakt etter, da bør du reise til øya Zakhyntos. Foto: FOTO: Eurodivers.eu

SPANIA: På Andalucia-kysten kan du finne strender som pakketuristene ikke har funnet enda.

SPANIA: På Andalucia-kysten kan du finne strender som pakketuristene ikke har funnet enda. Foto: FOTO: Spainholidays.com

Costa Smeralda kysten på nordsiden av Sardinia er et populært jetset-sted i sommermånedene, og selv om strendene er vakre og havet smaragdgrønt, så vil det by på utfordringer å skulle finne din egen lille paradisstrand å sole deg på.

Om du derimot reiser til sørkysten av øya vil landskapet forandre seg, og kystlinjen være mer vindblåst og turist-fri. Her finnes det mange vakre og nesten tomme strender å oppdage, men det kanskje vakreste er Punta Molentis, som ligger like utenfor landsbyen Villasimius. Pakk en piknik-kurv og nyte roen og freden og romantikken du finner her.

5. Zlatni Rat in Bol, Brac, Kroatia

Kroatia har en kystlinje som strekker seg flere hundre kilometer, så det er trygt å si at her mangler det ikke på vakre strender å nyte solen på. En av de absolutt vakreste er Zlatni Rat in Bol, som stikker rett ut i havet fra øya Brac og er omringet av grønne pinjetrær.

Her er stranden kritthvit og havet blågrønt, og på grunn av sin unike posisjon er stedet populært med vindsurfere.

Om du spaserer rundt bukten vil du finne flere bortgjemte små strender som er perfekt om du ønsker å være alene i solen.

6. Noirmoutier, Loire, Frankrike

Øyen Noirmoutier er tilgjengelig fra det franske fastlandet via en bro, og her finner du noen av de mest bortgjemte - og flotteste - strendene i hele landet.

KROATIA: Kysten av dette landet har hundrevis av kilometer med strender. Denne, på øya Brac, vil gi deg muligheten til å finne bortgjemte kriker og kroker hvor du kan være helt for deg selv.

KROATIA: Kysten av dette landet har hundrevis av kilometer med strender. Denne, på øya Brac, vil gi deg muligheten til å finne bortgjemte kriker og kroker hvor du kan være helt for deg selv. Foto: FOTO: Travel Croatia

Faktisk kan du boltre deg på hele 40 kilometer med hvite strender her, som garantert vil være mer eller mindre tomme for andre turister.

På vestkysten av øye er strendene brede og full av myke sandduner, mens du nord på øye finner mer steinete bukter og grotter.

7. Cala Varques, Manacor, Mallorca, Spania

Mallorca er drømmedestinasjonen for alt fra barnefamilier til unge festløver i høysesongen, og strendene fylles opp med solsultne turister fra morgen til kveld. Men om du leier bil vil du kunne komme deg til strender som er nesten folketomme - selv midt i sommerferien.

Mellom Portocolom og Porto Cristo finner du stranden Cala Varques, som er tilgjengelig bare via en steinete gangvei. Når du har kommet det hit vil du dog ikke tenke på bryet det var å finne frem, for her er vannet svømmebassengklart og turistene få. Ta med deg mat og vann, for her finnes ikke verken supermarkeder eller snackbarer.

8. Delimara Peninsula, Malta

Få andre europeiske strender er like flotte å snorkle på som nettopp de du finner på Delimara-halvøye på Malta. Her er stranden nemlig omringet av bratte klipper som beskytter et fullstendig krystallklart havområde - hvor det kryr av fargerike småfisk.

Det beste stedet på stranden, omtalt av lokale kilder som Peter's Pool, byr på muligheten til å sole deg på varme bergknauser og bade i det som nesten er som ditt eget private svømmebasseng.

FERIEDRØM: Selv på super-poulære Mallorca kan du finne en og annen strand som ikke charter-turistene har funnet enda.

FERIEDRØM: Selv på super-poulære Mallorca kan du finne en og annen strand som ikke charter-turistene har funnet enda. Foto: FOTO: Wikimedia Commons

FRANKRIKE: Det trenger ikke være Rivieraen om det er sol og sand du søker når du er i Frankrike.

FRANKRIKE: Det trenger ikke være Rivieraen om det er sol og sand du søker når du er i Frankrike. Foto: FOTO: Beach Tomato

Og når du er ferdig med dagens sol-økt, kan du vende nesen mot den nærliggende landsbyen Marsaxlokk og nyte helt fersk og lokalfanget fisk på noen av de mange sjømatresturantene.

9. Praia da Ingrina, Algarve, Portugal

Algarvekysten er nok et område av det europeiske fastlandet som oversvømmes av turister hver eneste sommer, og hvor det kan være vanskelig å skulle finne seg et sted og nyte sol og varme uten å ligge side-om-side med andre badegjeser.

Men drar du til sørtuppen av Algarve, til området Costa Vicentina, finner du flotte naturreservater og deriblant stranden Praia da Ingrina.

Her finnes det ikke mange hoteller grunnet strenge byggerestriksjoner, og du vil kunne nyte store deler av dagen og strendene helt for deg selv.

10. Luskentyre, Isle of Harris, Hebridene, Skottland

Du tenker kanskje ikke hvite sandstrender når du hører ordet Skottland, og det er kanskje ikke stedet du drar til om det er sol og bad du er på jakt etter, men faktum er at du finner noen av Europas kanskje aller vakreste og mest isolerte strender nettopp her.

På Hebridene, nærmere bestemt øya Harris, finner du hvite sandstrender og azurblått hav, og vil kunne se delfiner - og en og annen vindsurfer - leke seg i bølgene

Snakk med dørvakter og drosjesjåfører

BORTGJEMT: Du trenger ikke overgi deg til massene om du vil nyte solen på en vakker sandstrand i sommer. Om du bare vet hvor du skal lete, finnes det nok av bortgjemte og nesten folketomme strender å sole deg på.

BORTGJEMT: Du trenger ikke overgi deg til massene om du vil nyte solen på en vakker sandstrand i sommer. Om du bare vet hvor du skal lete, finnes det nok av bortgjemte og nesten folketomme strender å sole deg på. Foto: FOTO: 37trips.com

Kim Mance er en av damene bak den suksessfulle og populær reisebloggen for damer, Galavanting, og vet en ting eller femten om å reise, se og oppdage verden.

- Spør deg frem blant lokalebefolkning, gjerne de du naturlig kommer i kontakt med, som drosjesjåfører eller dørvakter på hotellet, eller damen som jobber i isbutikken, forklarer Mance til Kvinneguiden.

- Mange vil gi deg typiske turist-svar til å begynne med, men press dem litt og forklar hva det er du ønsker å se. Husk å være flink å komplimentere landet og området, de aller fleste mennesker er stolte av hjemstedet sitt, og vil jo gjerne at turster skal få absolutt best inntrykk.

Mance tror også at det hleper å ta beina fatt om man vil oppdage perler ikke alle andre turister har funnet enda.

- Gå overalt, på denne måten får du med deg mer. I større byer går det an å investere i en dagspass på trikk eller buss og kjøre rundt på måfå for å se byen.

Les også:

Advarsel: Du kommer til å ville flytte hit

Når er det biligst å bestille flybilletter?

Her er solen, maten og nattelivet brennhett

SKOTTLAND: Det er kanskje ikke den stranden med mest soldager i året, men vakkert er det, og du får ha stranden nesten for deg selv.

SKOTTLAND: Det er kanskje ikke den stranden med mest soldager i året, men vakkert er det, og du får ha stranden nesten for deg selv. Foto: FOTO: Visitscotland.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning